En resa
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-02-18 i turism
Frankrike
Bo på vingård
Resa

En resa

En resa
Denna veckas inlägg är lite annorlunda, vi vill slå ett slag för vårt prisvärda och vackra boende samt allt du kan uppleva här och i närregionen. Resan börjar nu, bienvenue!
Endast 45 minuter från Medelhavet, nära den medeltida staden Carcassonne i södra Frankrike finner ni Escapat. En Odyssé för alla sinnen bland böljande vinodlingar från 1800-talet och med en historia tillbaka till romartiden.
Du tar dig enklast hit genom att flyga till Montpellier, Toulouse, Béziers eller Barcelona. Därefter plockar du ut en hyrbil och börjar din fartfyllda resa på dom franska vägarna mot Escapat.
En resa
Väl framme dyker Escapats vägskylt upp och efter en hastig inbromsning 'a la france' och ett tvärkast med ratten rullar du lugnt in i vår magnifika allé av platanträd som omgärdas av en romersk trädgård och snart möts du av den vackra huvudbyggnaden Chateau de Escapat.
En resa
Efter incheckning och inkvartering så brukar dom flesta av våra gäster landa vid poolen eller njuta av solen på någon av gårdens uteplatser, detta allt som oftast ackompanjerat med ett glas iskall rosé. När man nu har tagit igen sig i solen spenderar man nästan alltid första kvällen på Escapat med en härlig fransk middag. Målet med kvällen brukar förutom att prova igenom många av gårdens viner vara att fylla planeringsblocket med utflykter och TODO:s för resterande del av vistelsen.
Här kommer därför en lista med våra bästa tips på vad man bör göra och uppleva under sin semester på Escapat.
- På den 112 hektar stora gården finns många stigar och vägar att ta sig runt på. Här finner du bland annat vattendrag, frukt- och olivlundar, antika lämningar, romersk trädgård och flertalet vinfält.
En resa
Foto Ratatouille av Margouillatphot
- Middag på någon av våra krogar i närregionen för avnjutning av det lokala köket.
restaurant-bar-caunes-minervois.fr
la-table-de-terroir.fr
table-pareur.fr
aubergedelaclamoux.com
hotel-dalibert.com
- Eller varför inte på någon av de närliggande Guide Michelin restaurangerna.
lepuitsdutresor.com
lemoulindetrebes.com
relaischantovent-minerve.fr/en
michelin.com/carcassonne
- Boka en egen kock via oss som kommer till gården och lagar en härlig fransk middag.
- Beställ en skaldjursplatå till gården, färsk direktleverans från medelhavet.
En resa
Foto Carcassonne av Alexey Fedorenko
- Besök Europas bäst bevarade medeltida borg, La Cité i Carcassonne, 15km från gården. Här äter ni lunch och utforskar staden.
- I Carcasonne kan man även varje lördag gå på marknad, här kan du bland annat köpa allt från frukter, ostar lokala delikatesser e.t.c. Har du tur så står oftast vår egen ostförsäljare Jerome där med sina delikata ostar.
- Besök St. Hillaire där munkarna i början av 1500-talet var först med att utveckla metoden att göra mousserande vin. Därefter kan ni åka vidare till Limoux för att prova mousserande viner som är gjorda enligt champagnemetoden.
En resa
Foto Collioure av mrssippy
- Ni åker söderut i ungefär två timmar till Banyuls och Collioure som är två underbara kustsamhällen söder om Perpignan precis innan den spanska gränsen. I Banyuls ska ni smaka på underbara viner och njuta av naturen, därefter åker ni vidare till Collioure där ni äter lunch på en liten restaurang utmed stranden och flanerar i de små gamla konstnärskvarteren. Collioure är också känd för sina ansjovis/sardeller.
En resa
Foto Andorra av llansades
- Ett besök med skidåkning och shopping i frihandelszonen Andorra, som ligger 18 mil rakt söderut från gården och ca 3 till 5 timmar med bil. Det är ett underbart landskap med slingrande vägar uppför Pyreneérna som ni kommer att uppleva och väl värt resan. Hemvägen kan man köra en kortare väg, och då är man tillbaka på ca 3 timmar.
- Besök konstnären Henri Toulouse Lautrecs utställning på Palais de la Berbie i hans födelsestad Albi som ligger 9 mil nordväst om gården och tar ca två timmar med bil. Här föreslår vi att ni avsätter tid för att flanera i denna mycket pittoreska stad i ett par timmar för att sedan inta en god lunch i den gamla stadskärnan. Därefter besöker ni museet och låter er roas av konstnärens realistiska, men ofta varma porträtt av personerna omkring honom på bland annat Moulin Rouge i Paris kring förra sekelskiftet.
En resa
Foto Narbonne av Benh  CC
- Ni åker ut till Medelhavet, men på vägen dit gör ni först anhalt i Narbonne som är en viktig handelsplats i regionen. Väl där besöker ni en fantastisk saluhall (innan kl 13:00). Ni äter en lättare lunch och åker därefter söderut till Leucate och besöker de berömda ostronodlingarna. Ni avnjuter färska ostron, som betraktas av många som några av Frankrikes bästa och kanske passar på att ta en promenad längs stranden innan ni återvänder till gården.
En resa
Foto Canal du Midi av Peter Gugerell  CC
- En tur med kanalbåt på Canal Midi som sträcker sig från Medelhavet till Atlanten kan vara något som lockar. Lämpligast utgår man från Carcassonne eller Homps.
En resa
Foto Châteaux de Lastours av Lesueur_Andre  CC
- En utflykt i området där ni besöker kathariska byggnader och slott, exempelvis Châteaux de Lastours, Château de Puilaurens, Château de Queribus, Chateau de Montségur, Château de Termes, Château de Peyrepertuse eller La Cité.
En resa
Foto Cabrespine av Mr.cocktail34  CC
- Besök någon av de magnifika kalkgrottorna Grotte de Limousis eller Gouffre Géant.
En resa
- Vi har flera golfbanor i en radie på 10 mil från gården. den närmaste är Golf de Carcassonne ca 20 minuter från gården, vi har även golfutrustningar som ni kan hyra.
En resa
Foto Cykla i frankrike av darich
- Cykelturer både efter landsväg och i terräng. Du hyr cykel på Evadeo Cycles i Carcassonne. Sen är det bara att trampa loss. Här är några tips på vart du kan cykla. En unik långtur på gamla järnvägen Passa Pais. Eller för dig som vill ha ett svettigt pass så kan man ta sig an en gammal Tour de France etapp upp för Pic de Nore. Det finns även många andra vägar i området att ta sig runt på, mer om det kan du läsa om här: Cykla kring Escapat.
- Vandring, forspaddling och rafting i Pyrenéerna. Exempelvis hos Rodeoraft eller Oxygen aventure.
En resa
Foto Narbonne-Plage av ricsem76
- Bad och sol i Medelhavet med kilometerlånga sandstränder där ni kan finna er egen speciella plats att strosa på, mitt bästa tips är Narbonne-Plage.
- Eller kanske en utflykt till några granngårdar i området, åt vilket håll du än går cyklar eller åker så kommer du garanterat stöta på en annan vingård.
Listan kan göras betydligt mycket längre, men jag hoppas detta gav dig en mersmak till att utforska mer. Du kan läsa och utforska alla turistmål i regionen här Escapat turism
En resa
Hur ser boendet på Escapat ut då?
Vinslottet är på 600 kvm och har plats för 17 st gäster. Boendet har fyra badrum en separat toalett, åtta sovrum med dubbelsängar, ett rum med en enkelsäng, två vardagsrum, TV-rum, kök och stor uteplats samt matsal med 33 sittplatser.
Radhus 1 är på 75 kvm och har plats för 4st gäster. Radhus 2 och 3 är båda på 110 kvm of har plats för 6st gäster vardera. I alla av radhusen så har du badrum, vardagsrum, kök med matplats och en egen stor inhägnad uteplats.
En resa
Oavsett vart på Escapat du väljer att spendera din semester så har du fri tillgång till poolområde, boulebana och gym. Vinprovning och besök i Cavén (där vinet tillverkas) är naturligtvis också inkluderade i boendet.
Varmt välkomna att tillbringa din nästa semester hos oss på Escapat!
//Er vinbonde
Bruno Ohlzon
Vinbonde
Bruno Ohlzon