Albi
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-06-21 i turism
Tarn
Occitanien
Sainte Cecile

Albi

Albi
10 mil från Escapat finner ni staden Albi. Vackert belägen vid floden Tarn.
De första bosättningarna i Albi kan härröras ända tillbaka till bronsålder, men grundades emellertid av romarna under namnet Albiga. Trots sitt lilla format finns det mycket att göra och se.
Albi
Foto Sainte Cecile av Pom  CC
Insidan av basilikan Sainte Cecile.
Mest känd är staden för basilikan Sainte Cecile som är världens största tegelbyggnad. Basilikan, som är en romersk-katolsk domkyrka började byggas år 1287 och bygget pågick i 200 år. Den är döpt efter Saint Cecile som anses vara musikernas helgon. Byggnadens magnitud anses vara en demonstration av den kristna kyrkans makt och auktoritet. Exteriören är i sydgotisk stil, klocktornet är 78 meter högt. Interiören är pampig med bland annat väggmålningar och detaljer i guld, det är en skönhet som kräver ett besök för att göra sig rättvisa.
Albi
Foto Pont Vieux av Kafeole  CC
Pont Vieux (den gamla bron).
Staden är även känd för den medeltida bron Pont Vieux som är i bruk och som har använts i ett helt millennium efter sitt uppförande, snacka om gediget bygge!
Albi
Foto Jardin de la Berbie av Krzysztof Golik  CC
Jardin de la Berbie.
Vill man utforska och hitta på saker i Albi är utbudet finns en rad olika saker att välja bland. Här finns ett rikt urval av olika aktiviteter och frågan är snarare hur man ska hinna med allt. För den botanikintresserade finns den magnifika trädgården Jardin de la Berbie, som inte bara erbjuder besökaren avancerat klippta häckar och vackra blommor utan också en fantastisk vy över staden.
Albi
Foto Collégiale Saint-Salvi av Guiguilacagouille  CC
Collégiale Saint-Salvi.
Har man ännu inte fått nog av kyrkobyggnader finns även Collégiale Saint-Salvi som är ett kloster, daterat ända tillbaka till 1100-talet, precis som många andra romersk-katolska byggnader är även Collégiale Saint-Salvi en fröjd för ögat och har en lång och intressant historia bakom sig.
Albi
Foto Åka båt Albi av MMensler  CC
Vill man istället se staden från ett annat perspektiv och i ett något lugnare tempo rekommenderas att man tar någon av de båtturer som går längs floden Tarn. Turerna går dagligen från juni till september.
För den modeintresserade finns Musé de la mode, som är ett museum där man får chansen att se originalklädslar från 1700-talet och framåt.
Hur är det då med de kulinariska upplevelserna i Albi? Traditionell albigenesisk mat beskrivs som köttig, generös och okomplicerad. Den lokala rätten kallas "Pot au Feu" och består av korv, biff, haricovert och konfiterad anka. Anka och gås är vanligt förekommande på menyerna, vill man ha vegetariska eller mer lätta alternativ är deras specialiteter ofta omelett eller sallader.
Albi är födelseort för impressionisten Henri de Tolouse Lautrec, därför faller det sig naturligt att den största samlingen av hans verk finns bevarade här på Lautrec-muséet. Hans målningar gestaltar ofta den parisiska vardagen på sent 1800-tal och museet är väl värt ett besök.
Video - Albi
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon