Passa Pais
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,7 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-08-20 i turism
Cykla
Cykeltur
Mazamet

Passa Pais

Passa Pais
Många planerar helt enkelt sin semester utifrån möjligheten till cyklande på platsen. Det är ett svårslaget sätt att dels komma närmare naturen, dels att hinna se och uppleva mer längs vägen, och dessutom är det många gånger en ice-breaker gentemot lokalbefolkningen. Det finns dock en liten nackdel nere i dom södra delarna av Europa och det är alla smala vägar och människor som framför sina bilar som rallyförare; alltid en risk och inte alltid så trevligt från cykelsadeln sett. Men vi har ett förslag!
Åk till Mazamet, en fantastisk liten metropol 5 mil från Escapat som vi tidigare skrivit om, njut av staden och ta sedan en lång cykeltur på den gamla järnvägen som utgår härifrån och som gjorts om till cykelväg. Man slipper bilar och landskapet som vecklas ut framför en är svindlande vackert, en fantastisk utflykt och upplevelse att minnas länge. Hur långt man vill cykla är ju upp till var och en; men som längst kommer man ca 90 km, från Mazamet till staden Bédarieux. Så en tvådagarstur fram och tillbaka för den inbitne landsvägscyklisten, eller några dagars avkopplande cykelnjutning för den mer … cyklisten som bara vill hoja runt i det underbara sydfranska landskapet.
Passa Pais
Utefter vägen passerar man förbi över tjugotalet byar och små städer som bjuder på en härlig blandning av lokala specialiteter och sevärdheter. Ett tips är att ge sig själv ordentligt med tid längs rutten, det finns mycket att uppleva både av kulturellt, historiskt och geografiskt värde. Är man intresserad av blommor, fåglar, insekter eller hyser något annat specifikt intresse för vår flora och fauna så kan man här få sin beskärda del av upplevelser utan alltför stora avvikelser från cykelkursen. Alltifrån olika arter av vildkatter till salamandrar, ett fågelliv som spänner från svart rödstjärt till kungsörn, och lokala sällsyntheter som Digitale Pourpre och svart fläder.
Passa Pais
I de flesta byar och städer utefter den ondulerande gröna vägen hittar man ett rikt och varierat utbud av lokalt producerade produkter, så som vin, nötter, honung, charkuterier och olika sorters ostar. Det är en fantastisk ynnest att få botanisera bland råvarorna hos den lokala slaktaren och bagaren, och varför inte passa in ett besök då den lokala marknaden hålls för en veritabel fest för såväl öga som näsa och gom? Perfekta tillfällen att fylla en korg med härliga delikatesser, för att sen förrätta en pique-nique utan dess like, där ens ögon inte kan se sig mätta!
Passa Pais
Regionen är extra känd för just sin fantastiska honung, den rikt varierade floran bidrar till en alldeles säreget fyllig smak, och sina naturella och rostade kastanjer. Juicerna härifrån, gjorda på lokalt och småskaligt odlade äpplen och päron är en upplevelse, för både gammal och ung. Lokala viner finns det en uppsjö av; både sett till kulör, och stilmässigt. Här finns något för alla, då flera namnkunniga regioner sammanstrålar just här i krokarna. Varför inte våga sig på att prova en Picpoul de Pinet eller kanske något riktigt kraftfullt från AOC Faugeres!
Är man intresserad av historia, kultur och arkitektur får man verkligen sitt lystmäte under cykelturen. Varje stad och by är full av lämningar från romersk tidsera, från gallernas upptåg och här finns fler senromantiska gobelängbeprydda torn än man hinner fotografera. Flertalet akvedukter, murar och fallfärdiga borgar passerar revy mot det dramatiska sydfranska sceneriet, under det sakta, närmast hypnotiskt surrande snurrandet av dina cykelhjul.
Video - Passa Pais
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg