Limoux
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-06-28 i turism
Blanquette
Aude
Carcassonne

Limoux

Limoux
Som ni tidigare fått läsa om är det staden Limoux som är det mousserande vinets födelseort. Förutom att ha varit den bubblande dryckens linda finns en del att göra om man väljer att besöka staden idag.
Limoux är belägen i Aude-dalen i Occitanien, cirka fem kilometer söder om Carcassonne. Limoux är en liten men väldigt vacker stad kantad av pittoreska 1500-tals hus. Floden Aude rinner igenom Limoux och adderar ytterligare till den mysiga franska bykänslan.
Gillar man väldoftande blomster bör man ta en tur till Jardin aux plantes parfumées som är en hel botanisk trädgård fylld av väldoftande blommor och växter, det ligger centralt på Rue Dewoitine 12.
Limoux
Foto Carnaval de limoux av las coudenos  CC
Carnaval de Limoux.
Kanske mest känd är staden för sin karneval, som är de längsta i världen och pågår i hela 3 månader mellan 27 januari till 7 april. Man har tre parader per dag med olika teman. Med tanke på det så är det kanske inte så konstigt att du I Limoux även finner Institut des Arts du Masque, som är ett helt museum med maskeraddräkter och masker av alla dess slag.
Limoux
Foto Blanquette de Limoux av Stephanie Watson  CC
Efter att du strosat runt lite i staden, så kliv in på någon av alla barer och smaka av ett kallt glas Blanquette de Limoux.
Här finns givetvis också det åtråvärda Blanquette de Limoux som anses vara världens äldsta champagne. Vinet består till större delen av Mauzac-druvor. Blanquette betyder "lilla vita" på Occitanska och utgör en viktig inkomst för de vinodlare som huserar i distriktet. Här pågår ett ständigt arbete att både behålla vinets ursprung och att samtidigt finslipa dess kvalitet.
Klimatet i Limoux lämpar sig särskilt väl för just odling av vita viner, odlingarna skyddas också av de omgärdande kullarna från det mest extrema väderlekarna. Druvorna väljs noga ut och plockas för hand när de har precis rätt mognad.
Har man vägarna förbi Limoux är det såklart också givet att boka in en blanquetteprovning på någon av de kända vingårdarna. Vi rekommenderar varmt vår egen utvalda favorit Domaine J.Laurens. Du finner även delar av Laurens sortiment i vår webbshop →.
Vinbonde
Bruno Ohlzon