Béziers
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-12-05 i turism
Occitanien
Hérault
Languedoc

Béziers

Béziers
Sedan Ryan Air började flyga mellan Skavsta och Béziers år 2012 har fler och fler Svenskar fått upp ögonen för denna lilla sydostfranska doldis. Men svenskarna var dock långt ifrån först att upptäcka den här historiskt rika staden, som faktiskt är en av Frankrikes äldsta. Där Béziers ligger idag har arkeologer hittat rester av civilisationer som de kunnat datera till upp mot 6500 år före kristus. Men grunden för Béziers som det ser ut idag lades av de antika Grekerna för cirka 2500 år sen.
I Béziers bor cirka 70.000 invånare och staden ligger på kusten i regionen Languedoc-Roussillon, ungefär mellan Marseille och Barcelona. Béziers är känt för att vara lite som en port till paradiset. Det är en utmärkt stad att ha som bas om man vill göra dagsutflykter runtom i sydöstra Frankrike med en nercabbad hyrbil. Man kan besöka små kustbyar som exempelvis Les-Saintes-Maries-de-la-Mer - den perfekta staden för en sval medelhavsplateau, och ett ännu svalare glas Chardonnay. Eller så kan man besöka området Camargue, knappt 13 mil från Béziers. Frankrikes vilda västern känt för sina vita vildhästar, tjurar och flamingos. Och inte minst ligger Béziers väldigt nära vingården Escapat, ungefär bara en timme västerut med bil.
Béziers
Foto Cathédrale Saint-Nazaire av Tournasol7  CC
Här finns många hotell i skiftande prisklasser att välja på, samt massvis av aktiviteter och sevärdheter att grotta ner sig i. Man kan exempelvis ta en tur i Canal du Midi, före detta Canal Royal de Languedoc. en kanal som passerar både Toulousse, Carcassone och Béziers för att sen rinna ut i Étang de Thau nära Séte. Kanalen grävdes på 1600-talet av sammanlagt 12.000 arbetare under 14 år. initiativtagare till projektet var Pierre-Paul Riquet, som tyvärr inte fick se sin skapelse under sin livstid. Han gick in i väggen av ansträngning och dog som påföljd av stressen och pressen under bygget. Tack och lov slutförde hans son kanalen när det bara var ynka 1.6 kilometer kvar att gräva. År 1996 förklarades Canal du Midi till ett världsarv av UNESCO - förenta nationernas organisation för utbildning och kultur.
Men allt var inte alltid frid och fröjd… År 1209 skickades Simon de Montfort ut med sin armé av påven för att driva korståg. Uppdraget han fick var att missionera. Han skulle omvända Béziers kättare till kristna. Det slutade ungefär likadant som när Simon besökte Citè de Minerve ett år senare: med en brutal slakt som dränkte den romerska kyrkan La Madeleine i Béziers egna invånares blod.
Béziers
Foto Beziers av Romas_Photo
Den historien och många fler kan man få höra under någon av de guidade turerna man kan gå längst stadens kringelikrokiga gator. Bland annat kan man vandra "Paul Riquet, or the work of a life" där man får följa just Paul Riquets livsresa och hur han skapade en kanal och ett världsmonument. "Walks in the gardens": en rundvandring bland de vackraste trädgårdarna och parkerna i stan. Eller "Olé! Béziers" som låter sina besökare komma bakom kulisserna i den mycket populära tjurfäktningsscenen i Béziers. Tjurfäktning är faktiskt Béziers största turistattraktion med det årliga Feria de Béziers som lockar uppemot en miljon besökare. Sammanlagt blir det fem dagars evenemang i augusti fyllda av tjurfäktning och andra spektakel.
Om man tycker att tjurfäktning känns lite brutalt kan man istället få titta på vatten-turnéspel under somrarna. Det är precis som turnéspel med lansar på häst, fast i små kanalbåtar på vattnet i kanalen. Pierre-Paul Riquet hade varit stolt!
Video - Béziers
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur