Perpignan
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-07-21 i turism
Pyrénées-Orientales
Occitanien
Collioure

Perpignan

Perpignan
Som Frankrikes sista större stad innan man når den spanska gränsen - eller som katalanerna säger, "Porten in till Iberiska halvön" - så har den haft, och har fortfarande, stor betydelse. På grund av sitt geografiska läge och strategiska position så har Perpignan vuxit sig allt större med åren, och idag bor det ca 120 000 människor i staden.
Man vet med säkerhet att det funnits en utpost här sedan den romerska storhetstiden, men den medeltida staden med namnet Perpignan växte upp först under första millennieskiftet. Perpignan har under tidens lopp växelvis tillhört spanjorerna och fransmännen, länge omstridd och utsatt på grund av sin strategiska placering.
År 1276, när kungen av Aragonien tillskapade kungadömet Mallorca, blev Perpignan dess huvudsäte. Tack vare sinn nyvunna status blommade staden ut fullständigt; med hantverkare i världsklass, konstnärer av rang och förmögna handelsmän. Här började Perpignans guldålder, och det var under den här perioden som stora delar av stadens fantastiska byggnader uppförs, magnifika verk som pryder stadskärnan än till våra dagar.
Sedan 1659 har Perpignan tillhört Frankrike, finalen på trettioåriga kriget drog den slutliga landsgränsen mellan Spanien och Frankrike, och staden fick en lugnare tillvaro att se fram emot.
Perpignan
Foto Perpignan av Alexey Fedorenko
Citadellet, Hôtel Pams, Johannes Döparens katedral; ja, listan på berömda byggnader i Perpignan är minsann lång! Men om vi får välja, så är det den vanliga bebyggelsen som är den stora behållningen. Variationen i stilar, alla vindlande gränder, färgpaletten och inte minst rikedomen av små affärer och restauranger. Perpignan är en stad vi mer än gärna går vilse i, bara för hand i hand strosa vidare och njuta, och så småningom leta oss tillbaka till utgångspunkten.
Det finns fördelar och nackdelar med allt, men en av fördelarna med en lite större stad när det kommer till maten, det är konkurrensen. Oftast är det så i en större stad att det finns någon som vill sticka ut lite gastronomiskt sett, och så drar den modiga krögaren med sig några andra som också vill synas. På så sätt skapas ett härligt gytter av restauranger med en otrolig bredd, både vad gäller det som landar på tallriken, och med avseende på pris.
La Galinette har en stjärna i Guide Michelin. La Passerelle, Le 17, Le Divil, Via del Vi och Le Garriane har alla omnämnande i den stora, röda matguiden. Det här skapar en hög lägstanivå, så vad man än väljer för matställe så kan man vara rätt så säker på att kvaliteten är god. Nackdelen är att priserna kanske är lite högre än vad man är van vid, men å andra sidan så får man oftast det man betalar för.
Några tips att hålla utkik efter: Halles Vauban: Här på den fantastiska marknaden plockar du ihop det du vill ha inför en fantastisk pique-nique uppe vid citadellet, eller varför inte nere vid kanalen där man kan fördriva tiden med att titta på alla människor som myllrar förbi.
Väl nere vid kanalen hittar du boulangeriet Espi: Bland mycket annat finns här fantastiska "macarons" i lika bred palett som stadens alla hus. Här kan man också njuta av lite enklare rätter så som pajer, soppa och ett urval smörgåsar.
Creperie du Theatre för den som är akut hungrig: lite enklare och lite snabbare omsättning på gäster, smidigt och bra om man håller på att försmäkta av hunger. Njut av fantastiska galettes och crepes; ofta har de en "Dagens meny" för ca 12 euro, då får man en crepe, en galette och något att dricka till.
Barraco do Dende: En brasiliansk restaurang och en riktig ögonöppnare! Fantastiska smaker, fantastisk atmosfär och personal som är otroligt kunniga och trevliga. Så vill och vågar man prova något alldeles annorlunda så rekommenderar vi varmt Barraco do Dende!
Perpignan
Foto Perpignan av Belikova Oksana
Perpignan är så fullt av liv och rörelse att det är en njutning att bara stå still och betrakta folkmyllret. Vill man dock planera sin vistelse i staden så tipsar vi gärna om den årliga fotojournalist-festivalen och de medeltida tornerspelen, båda väldigt populära arrangemang som lockar turister och entusiaster från när och fjärran. Är man konstintresserad så finns det en uppsjö gallerier och fasta utställningar; ingen mindre än Salvador Dalí satte Perpignan på världskartan med sitt påstående om att vänthallen på Perpignans tågstation är universums mitt: "Den 19 september 1963, ståendes på järnvägsstationen i Perpignan…jag fick en utförlig vision om universums konstitution." Här föddes bland annat verket "La Gare de Perpignan", som kom till Dalí under en period av "kosmogonisk extas".
Så åk till Perpignan och bli hänförd du också, låt staden kittla alla dina sinnen!
Video - Perpignan
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg