Collioure
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-03-18 i turism
Fort Saint-Elme
Occitanien
Pyrénées-Orientales

Collioure

Collioure
Redan de gamla grekerna brukar det ju heta, men i Collioure var det troligtvis romarna som var först, efterträdda av visigoterna som var tidigast med att permanent befästa staden. Collioure har senare genom historien styrts av såväl tempelriddare, kungarna av Mallorca, spanska Habsburgare och den franska grenen av huset Bourbon. Fyra slott i ett, tre restauranger omnämnda i Guide Michelin, två språk och en handfull makalöst vackra stränder; Collioure är extra allt!
Collioure ligger vackert inbäddad längs den ca 2 mil långa Côte Vermillion (Vermillionkusten), mellan Argelès-sur-Mer och Banyuls-sur-Mer. Platsen utgör en naturlig hamn, och har historiskt sett varit både åtråvärd och omstridd. År 673 nämns det centralt i bukten befästa "Castrum Caucoliberi", ett slott belägrat och sedermera vunnet av visigoterna. Palatset utgjorde sätet för makten i området och fick kunglig status, i senare dokumentation kom det att omnämnas som Château Royale de Collioure, ett namn som lever kvar än idag. Befästningen byggdes ut under Tempelherreordens välde, år 1207 restes ett slott för riddarnas räkning, och 1345 inlemmades detta i det sedan tidigare kungliga residenset.
Collioure
Foto Château Royale av trabantos
Château Royale de Collioure har under de århundraden som följt levt en tillvaro full av konflikter, tillsammans med det lika strategiskt placerade vakttornet strax utanför centrum, Fort Saint-Elme. Det försvarskomplex som de två befästningarna utgör har varit hett eftertraktat och pendlat mellan spansk och fransk flagg. Än idag kan man se spåren av denna stegvisa förändring av byggnationen i de olika arkitektoniska stilar som vävs samman. Palatset av idag är inte en enskild byggnad, utan en massiv sammanslutning av åtminstone fyra slott från olika historiska epoker.
Collioure
Foto Fort Saint-Elme av rosalex
Utöver en rundvandring på slottsområdet, som med sin centrala roll än idag utgör navet i Collioure, rekommenderas verkligen ett besök på Fort Saint-Elme, som utöver sin nutida status som museum även bjuder på den mest makalöst vackra panoramautsikt över detta dramatiska landskap där Pyrenéerna möter Medelhavet. För en dag fylld med kultur och vackra vyer, passa även på att besöka kyrkan och fyrtornet nere i hamnen, Notre-Dame-des-Anges med romanska anor från 1200-talet, och Moulin de la Cortina från 1337. Den senare nås antingen via en kilometerlång promenad från Fort Saint-Elme genom olivlundar och bland mandelträd, eller en 150 meter lång stigning från Musée d'Art Moderne. Collioure har länge varit en omtyckt pärla bland såväl konstnärer som författare; Matisse och Derain hade förkärlek för den pittoreska hamnstaden, liksom poeten Antonio Machado som drog sig undan Franco-regimen till fördel för den franska Medelhavskusten.
Befolkningen i Collioure räknar sig som katalaner och talar förutom franska även katalanska, vilket märks på många skyltar och inte minst på att staden har ett andra officiellt namn, Cotlliure. Tvåspråkigheten och de starka banden till Katalonien går även igen i vinproduktionen; många av de druvor som odlas där, odlas också här, men under andra namn. Garnacha, Cariñeña (Mazuelo i Rioja), Macabeu och Monastrell heter i Frankrike Grenache, Carignan, Viura och Mourvèdre. Däremot heter Syrah, karaktärsdruvan som odlas stort i båda regionerna, just Syrah.
Collioure
Foto Vineyard Collioure av matteo scarano
Vingeografiskt tillhör Collioure vinregionen Roussillon, med en egen appellation; Collioure AOC. Klimatet är typiskt för södra Frankrike i närheten av medelhavet; varma och soliga somrar, med höstar som är relativt torra och behagliga. Vintrarna här är milda, vilket gör att en del druvsorter inte trivs alls här nere, t ex Pinot Noir som föredrar vintrar med i alla fall några dagars minus, så att plantan kan dra sig tillbaka i fullständig vila.
En tredjedel av produktionen i Rousillon utgörs av rosévin; gjorda på en blandning av Grenache, Mourvèdre och Syrah, eller endruveviner på någon av dessa tre. De är till största delen enkla, rättframma viner som lämpar sig väl till mat. Det finns producenter som gör enastående exemplar, men framförallt är det vardagsviner som produceras i stort i Roussillon, vilket medför en mer moderat prissättning. Därför kan man göra många fantastiska fynd om man tar sig tid att botanisera!
Collioure
Foto Collioure av trabantos
Bland de vackra stränderna kan vi rekommendera Plage Saint-Vincent de Collioure som ligger precis bortanför kyrkan, norrut i bukten och Plage de la Balette åt söder. För en lugn och bland turister inte så välkänd strand, ta en tur strax norr om Collioure och besök den lite undanskymda stenstranden Plage De L'Ouille.
Restauranger finns det gott om i Collioure, vårt bästa tips är att strosa bland de väldoftande gränderna och slinka in där det känns mest lockande, och vill man uppleva gastronomi i världsklass bör man inte heller missa stadens tre Michelinlistade krogar. Lunchhaket El Capillo och Le 5éme Péché som serverar japansk-katalansk fusion har varsitt hedersomnämnande, och La Balette med sin imponerande terrass mot havet och genuint katalanska meny ståtar med en egen stjärna.
Några extratips:
Le Jardin de Collioure - traditionell franskt kök och en vacker trädgård 
Paco och Casa Gala - tapas på katalanska
La Casa Linga - litet och intimt 
La Voile & Le Neptune - även för utsikten 
Collioure
Foto ROQUE av Marc LUCZAK
Och innan ni lämnar Collioure; passa på att svänga förbi smått legendariska Anchois Roque! Här har man sålt inlagd ansjovis sen 1870-talet och det är idag en av de sista ansjovisfabrikerna i Frankrike. Hela tillverkningsprocessen är ett handarbete, från fångst, rensning, saltning och mognad. De mörkbeige filéerna har en fantastisk arom, som påminner mer om lufttorkad skinka än fisk. Perfekt till en extra smakrik Jansson på hemmaplan, när varma Medelhavsvindar känns som allra mest avlägsna.
Video - Collioure
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg