Montpellier
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-07-06 i turism
Languedoc
Place de la Comédie
Château d'eau du Peyrou

Montpellier

Montpellier
I dagsläget är flyglinjen Arlanda - Montpellier med Transavia ett utmärkt alternativ för att ta sig till Escapat. Direktflyg, 3 timmar. Men innan du tar dig till gården (ca 2 timmar med bil), så kanske du bör stanna en natt i Montpellier, Languedoc Roussillons huvudstad med en mångfacetterad blandning mellan historiskt och modernt.
Här finns både arkitektritade nybyggda stadsdelar med ett rikt utbud av shoppingstråk och olika saker att göra. I samma stad finns över 70 palatsgårdar som härrör från 1600-1800-talet samt trånga medeltida gränder och traditionella franska marknadsstånd där det säljs frukter och olika hantverk. Montpellier är ett utmärkt resmål om man uppleva såväl modern design som gammal arkitektur på en och samma gång.
Montpellier
Foto Place de la Comédie av Damien RAMOS  CC
Place de la Comédie vackert upplyst på kvällen.
Det finns en hel måsten att se i Montpellier, ett av dessa är Place de la Comédie, som är ett torg beläget i hjärtat av Montpellier. Det kallas även för L'oeuf (ägget) på grund av sin ovala form och är en av de största gågatorna i Europa. Platsen är döpt efter en teater som tidigare legat där men som nu brunnit ner. Alldeles i anslutning till Place de la Comédie finns den berömda operan med anor från 1700-talet.
Montpellier
Foto Montpellier Saint-Pierre av Vpe  CC
Katedralen Saint-Pierre.
Här finns också den pampiga katedralen Saint Pierre, ingången består av två cylinderformade pelare och är den del av byggnaden från medeltiden som fortfarande är intakt. Katedralen åkte på mycket stryk i samband med det religiösa kriget på 1600-talet men återuppbyggdes på 1700-talet.
Montpellier
Foto Tour des pins av Vpe  CC
Tour des Pins, notera den lilla tallen (med stor betydelse) som sticker upp i toppen av tornet.
Vill man se mer historisk arkitektur finns även Tour des Pins som är de två tornen som återstår av den medeltida mur som en gång omgärdat staden. Dess namn kommer från två tallar som växte på toppen av tornet och som enligt astrologen Nostradamus skulle ha förutsagt stadens förstörelse då dagen dessa tallar dog. Tallarna är döda, Montpellier är fortfarande kvar. Stadsstyret har dock ej vågat chansa och därför planterat nya tallar på samma ställe.
Montpellier
Foto Montpellier Mikvé av Fagairolles 34  CC
Montpellier Mikvé.
En till historisk sevärdhet man bara inte får missa i Montpellier är den medeltida Mikvén som finns här. Det är ett judiskt rituellt bad som härrör ända från 1200-talet. Just denna mikvén är en av de mest välbevarade i hela världen.
Montpellier
Foto Montpellier Faculte medecine av Vpe  CC
Medicinska fakulteten.
Medicinska fakulteten i Montpellier erbjuder inte bara sina besökare fantastisk arkitektur utan även en väldigt intressant historia. Det är den äldsta medicinska fakulteten i västvärlden som fortfarande är i bruk. Här finns också ett anatomimuseum där man får följa medicinska framsteg de senaste 200 åren.
Montpellier
Foto Jardin des plantes av Sheld1337  CC
Jardin des plantes de Montpellier.
Alldeles intill Medicinska fakulteten finns också Jardin des plantes de Montpellier som är en 4,5 hektar stor botanisk trädgård, inträdet är fritt och trädgården är öppen varje eftermiddag utom på måndagar.
Montpellier
Foto Château d'eau du Peyrou av Christian Ferrer  CC
Vattenreservoaren och tornet Château d'eau du Peyrou.
I slutet av 1700-talet byggdes Château d'eau du Peyrou tillsammans med Saint Clément aqueduct till att förse stadens invånare med färskvatten från Saint-Clément källan 14 km bort. Allt eftersom staden moderniserades så försvann dess ursprungsfunktion. Idag används den till att fylla stadens vattenfontäner.
Det kräver energi att utforska de många sevärdheter som finns i staden, just energipåfyllningen är en angenäm aktivitet eftersom Montpellier är känt för sina många kulinariska upplevelser. Här huserar flera stjärnkockar och välrenommerade restauranger, väl värda ett besök.
Montpellier är en stad under ständig utveckling där modern, spännande arkitektur blandas med historiens vingslag. Helt enkelt ett måste om man vill besöka en sydfransk stad som har lite av allt.
Video - Montpellier
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon