Leucate
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-02-22 i turism
Ostron
Port-Leucate
Cap Leucae

Leucate

Leucate
Leucate är en strand belägen på Languedocs kust. Hit åker men främst av två anledningar - ostronprovning och dess fantastiska stränder.
Är man en ostronfantast är Leucate utan tvekan en plats att besöka. Languedoc kusten Occitane är kända för sina ostron som är av högsta kvalitet och som fångas i de lokala saltvattenlagunerna. Anledningen till att ostronen trivs och växer i just denna regionen är att lagunerna innehåller höga halter av plankton som är ostronens främsta föda. I Occitane-regionen är de ätmogna efter ungefär 18 månader och priset ligger på runt 15 svenska kronor per mussla vilket är nästan en tredjedel av vad det kan kosta hemma i Sverige.
Leucate
Foto Centre Ostréicole av Palauenc05  CC
Centre Ostréicole.
På Centre Ostréicole står ostronstånden uppradade på varsin sida om ett inlopp. Här köper man ostronen färska direkt från fiskarna, traditionellt serveras de med citron, dressing av rödvinsvinäger och charlottenlök ackompanjerat av ett glas lokalt vitt eller rosévin. Man får dessutom avnjuta allt detta med havsutsikt på något av borden som finns längs stånden, vill man vara säker på att få en plats bör man komma runt lunchtid. Även för den som inte är något stort fan av just ostron finns andra färska skaldjur att välja bland, exempelvis musslor.
Leucate
Foto Port leucate av Jacques Le Letty  CC
Port-Leucate.
Förutom smaklökarna finns aktiviteter för andra sinnen i Leucate. Bland annat är ett populärt resmål för olika vattensporter såsom surfing av olika slag hålls årligen olika tävlingar i dessa sporter just här. Är man ute efter aktiviteter med något mindre adrenalin finns en uppsjö av vackra vandringsleder, bland annat längs Cap Leucae-klipporna eller Coussoles-stranden. Man kan även strosa runt i byn med restauranger och affärer, naturiststränder och en av Europas största marinor - Port-Leucate.
Video - Leucate
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon