Ett sekel före Champagne
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2018-11-28 i vinrelaterat
Limoux
Mousserande
Champagne

Ett sekel före Champagne

Ett sekel före Champagne
Hur många gånger har du eller någon annan urskuldande sagt "det är inte riktig champagne, det är bara mousserande". Champagne har sedan urminnes tider klassificerats som den "äkta varan" medan andra mousserande viner i det närmaste betraktats som plagiat. Men var det verkligen Champagne-distriktet som var först på bollen med att skapa bubblande viner och det enda mousserande vinet att betrakta som äkta vara?
Historiker hävdar att det första mousserande vinet i själva verket var Blanquette de Limoux och kom från Limoux i södra Frankrike. Redan 1531 började munkarna vid Benedikterklostret Saint Hiliare tillverka vin på ett okonventionellt sätt. Istället för att som brukligt använda ekfat jäste munkarna vinet i glasflaskor vilket gav vinet dess naturliga bubblor. 100 år senare fick klostret besök av munken Dom Perignon som därifrån lärde sig metoden och tog den med sig till sitt eget distrikt. Sedan dess lever myten envist kvar om att Champagne var det första distriktet där mousserande viner skapades.
En tänkbar förklaring till detta kan vara att kungligheter kan haft ett finger med i spelet för att Champagne skulle komma att uppnå dess oåtkomliga status som världens första mousserande vin. År 496 kröntes kung Clovis i Champagnedistriktets inofficiella residensstad Reims där många Champagnehus hade sin hemvist. Många år senare, 1643 regerade kung Ludvig XIV som var särskilt förtjust i den bubblande drycken, så pass att han införde regler att Champagnen måste transporteras i glasflaskor istället för tunnor för att inte kolsyran skulle försvinna. Efter det beslutet blev Champagneflaskor skyddade och drycken fick i samband med detta sin ultimata marknadsförare i form av dåtidens i särklass mäktigaste influencer, nämligen kungen själv.
Kanske var det därför som Blanquette de Limoux hamnade i skymundan och glömdes bort i historieböckerna? Är det något vi lärt oss av historien är det dock att maktpositioner inte nödvändigtvis är likställt med bra smak. Visst är det så att Champagnen är namnskyddad och endast mousserande viner som tillverkas inom distriktet får kallas för det, men sin status som den enda legitima och "äkta" mousserande vinet känns förlegad med tanke på hur historien bakom dryckesframställningen faktiskt härstammade från Blanquette de Limoux. Så nästa gång du beställer en flaska Limoux och får frågan om det är "riktig" Champagne kan du svara att det är riktig Limoux du dricker, Champagnens ursprung och inspirationskälla.
Vi säljer Jaques Calvels Blanquette de Limoux från J.Laurens. Du kan köpa i vår webbshop här -> Mousserande viner.
Vinbonde
Bruno Ohlzon