Carcassonne
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-04-09 i turism
Languedoc
Carcassonne
La Cite

Carcassonne

Carcassonne
Ursprunget till Carcassonne är mytomspunnet, och legenden börjar med prinsessan av Carcas, som styrde staden efter att ha förlorat sin make, prins Ballak. Han stöp i strid i krigen mellan kristna och saracener på 900-talet. Legenden låter berätta att Karl den stores armé belägrade staden Carcas i hela fem år och att det på det sjätte, när Lady Carcas inventerade visthusbodarna, återfanns endast en gris och en påse säd. Grisen göddes på säden och då de muslimska saracenerna inte åt fläsk, slängde de så grisen över stadsmuren. Fransmännen utanför som hittade den feta grisen trodde att staden visade upp sitt överflöd och övergav raskt belägringen. På vägen bort från Carcas hörde den retirerande armén hur stadens klockor ringde för frihet, varpå man utbrast "Carcas sonne!", "Carcas ringer!". Och så fick staden sitt namn, i fablernas värld.
I verkligheten finns spår av bosättningar på platsen redan från ca 3500 år före Kristus, men det första dokumenterade fröet till Carcassonne återfinns från 500-talet f.Kr. Då registrerades av romarna en befäst småstad, en gallisk oppidum, med det keltiska namnet Carsac. Ett par kilometer ifrån dagens Carcassonne, på samma slätt mellan Pyrenéerna och Massif Central, där sedan antiken viktiga handelsvägar passerat från såväl Spanien som Gironde. Romarna insåg självklart det strategiska läget och fortifierade sedermera det som med åren blivit en välbesökt handelsplats, staden fick status som castellum och ståtade med väggar skyddade av fyrtiotalet utsiktstorn och behängt med lika många bevakade infarter till torget i centrum. 
Under 400-talet ockuperade visigoterna staden efter en lång tids belägring, och man förstärkte och utvidgade fortifikationen, men behöll den romerska grundstrukturen och byggde vidare i samma stil. Karakteristiskt för denna typ av befästning är de bulliga, runda tornen och muren som löper i sicksack mellan dem; en mycket motståndskraftig konstruktion som stod pall för det mesta. Visigoterna höll staden ända in på 700-talet, då den föll i händerna på saracener ifrån Barcelona. Det är från denna period i Carcassonnes historia som legenden om prinsessan av Carcas är sprungen, men det är idag belagt att det är en mycket senare fabrikation, en romantisering av stadens ursprung nedtecknad på 1500-talet.
Carcassonne
Foto Carcassonne av ADonsky
I slutet av 1000-talet gjorde katarerna sitt intåg på världskartan och lade beslag även på Carcassonne. Ytterligare förstärkningar byggdes till och ca sjuttio år innan det albigensiska korståget, som slutligen kväste de upproriska katarerna, var så Carcassonne helt omgärdat av en massiv stadsmur. Från år 1226, efter den franska kronans seger i regionen, hamnade det i kunglig ägo. Då slottet låg i gränstrakterna mellan Frankrike och Spanien, beslöt kungen att Carcassonne skulle förstärkas till det yttersta. Det som stod klart efter några års intensivt byggande var i stort sett den stadsmur som än idag utgör den yttre gränsen för Cité de Carcassonne, en mäktig 3 kilometer lång stadsmur med hela 53 försvarstorn.
Från perioden efter 1659, då Spanien och Frankrike slöt fred och de nationsgränser som än idag står fast drogs upp, förlorade Cité de Carcassonne sin strategiska placering, och staden började växa allt mer utanför stadsmuren. Muren liksom staden sågs dock efter; Carcassonne omdanades till ett av den nya tidens viktigaste ekonomiska centra, och blev ett nav i den snabbt växande textilindustrin.
Carcassonne
Foto Carcassonne av Marlys Grisson
1859 beslöt så franska staten att muren skulle rivas, trots lokala och arkeologiska protester, man menade från statligt håll att befästningen inte längre låg i tiden då den inte brukats på hundratals år. 1863 ändrade man efter starka påtryckningar beslutet och en omfattande restaurering tog istället vid. Först antog arkitekten Eugène Viollet-le-Duc utmaningen, han blev dock starkt kritiserad lokalt då han ej ansågs ta hänsyn till regionens klimat och traditioner. Efter hans död år 1879 tog hans elev Paul Boeswillwald över rodret, och slutligen slutförde arkitekten Nodet hela restaurationen. 1997 togs citadellet och stadsmuren upp på UNESCOs världsarvslista.
Carcassonne
Foto Carcassonne av Thomas LENNE
Det nutida Carcassonne är, utöver att ha blivit kultförklarat av generationer för att ha lånat sitt namn till ett vida omtyckt brädspel, en populär turistort för den som är intresserad av medeltida arkitektur och konst. Utöver en promenad i egen takt längs ringmuren är det även uppskattat att ta en tur med kanalbåt och uppleva staden från ett lite annat perspektiv. Under juli anordnas det två festivaler i Carcassonne; Festival de la Cité innanför ringmuren, och Festival de la Bastide i den nedre stadsdelen. Båda bjuder på teater och musik i världsklass. När du besöker Carcassonne får du heller inte missa möjligheten att njuta av fantastisk mat och vin!
Restauranger
Domaine Michaud är en av de bästa restaurangerna i området, älskad av lokalborna och alltid med en spännande meny! Restaurangen ligger strax utanför Carcassonne, i en pittoreskt lantlig inramning och med en fantastisk utsikt uppifrån kullarna. Lokalt producerade råvaror gör att menyn ständigt förändras, så rekommendationen från vår sida är att prova deras fantastiska soppor under vinterhalvåret och att du under resten av året låter dig överraskas av "propositions du chef"! Här finns även många vegetariska alternativ att njuta av.
La Barnacabe I sin gotiska lokal serverar La Barnacabe haute cuisine, där varje rätt på menyn behöver en långrandig förklaring. Det är den enda restaurangen i Carcassonne med en stjärna i Guide Michelin, så om du vill äta den absolut bästa maten i staden, så är det här restaurangen att besöka; missa inte att prova deras anklever! En annan rekommendation är en efterrätt bestående av bitter mörk choklad på en mandelmördegskaka, strösslad med kokossmulor och serverad med kolaglass.
L Atelier de Robert Rodriguez Den här franska retro-bistron, med marmorgolv och Edith Piaf i högtalarna, har ett tydligt kött- och fisktema. Köket använder endast ekologiska och lokalt producerade varor, och den otroligt vänliga och varma atmosfären är ytterligare anledning till restaurangens popularitet. Restaurangen har även en liten butik där man kan köpa både ingredienser och färdiga produkter.
Det finns flera saluhallar runt om Carcassonne, och en stor och välsorterad utomhusmarknad på tisdag-, torsdag- och lördagsmorgnar. Veritabla guldgruvor för dig som bor med matlagningsmöjligheter eller för att rekognoscera inför en grym pique-nique. Eller varför inte bara för det enkla sydfranska nöjet i att flanera runt bland fantastiska doft- och synintryck, och bland snick-snackande lokalbor. Bienvenue à Carcassonne!
Video - Carcassonne
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg