Château de Queribus
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-07-11 i turism
Slottsruin
Albigensiska korståget
Corbieres

Château de Queribus

Château de Queribus
I hjärtat av den franska bergskedjan Corbieres ligger slottsruinen Chateaux de Queribus, som ett minnesmärke av albigenserkriget på 1200-talet. Belägen på toppen av ett berg erbjuder ett besök till Chateaux de Queribus inte bara en hisnande utsikt utan också en rundtur på en av världens bäst bevarade medeltida ruiner.
Under det Albigensiska korståget, var Queribus en sista tillflyktsort för baroner i exil och katarska kättare. Den lokala befälhavaren, Chabert de Barbaira, motsatte sig kungen och kyrkan fram till belägringen av 1255. Chabert fängslades och gav upp Quéribus till Frankrikes konung i utbyte mot hans frihet.
De kungliga arkitekterna trotsade bergets svåra terräng för att göra slottet så motståndskraftigt som möjligt mot Aragon. Fram till år 1659 omvandlade de sina vallar för att anpassa sig till ny militärteknik: embrassyren, på fästningen, det vill säga öppningarna vilka man sköt med olika vapen ifrån utvidgades för att passa en pilbåge och därefter eldvapen.
Château de Queribus
Foto Queribus av BlueBreezeWiki  CC
Chateaux de Queribus är öppet året runt utom i januari. Inträdet kostar 6 euro för vuxna och 3,50 för barn. Även om trappan till entrén är brant är det relativt enkelt att ta sig upp till slottet. Förutom de yttre försvarsmurarna finns en hel del att se inuti slottsruinen, bland annat huvudtornet, stora salen, vattencisternerna samt de uppfinningsrika militära lösningar som användes för att försvara slottet.
Vill man så finns det ytterligare utflyktsmål alldeles i närheten, 5 kilometer från platsen finns även slottsruinen Château de Peyrepertuse och alldeles nedanför slottet ligger byn Cucugnan, där man bland annat kan titta på den kända Moulin d'omer, en intakt väderkvarn daterad ända tillbaka till 1700-talet. Eller unna sig en god middag på Auberge du Vigneron som är rekommenderad av michelinguiden.
Video - Château de Queribus
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon