Om Bruno Ohlzon
Från Modo och Hammarby till Domaine d´Escapat. Från hockeyns elitserie till världens största vindistrikt. Detta är historien om Bruno Ohlzon, hockeybacken som blev vinbonde.
Hans första karriär utspelade sig på hockeyrinkarna. I Djurgårdens juniorlag, i Tibros och Nynäshamns div I-lag, i Elitserien med Modo och Hammarby. -Jag var ingen stor spelare, säger Bruno. -Men jag kunde anpassa mig... Som när han mitt under elitkarriären lyckades kombinerade sporten med att på heltid dra igång Nynäs Tak, företaget som innebar starten för entreprenören Bruno Ohlzons framgångsrika yrkesbana.
Lagfoto av Hammarby hockey 1980. Jag är på övre raden, andra spelaren från vänster.
När Hammarby 1985 åkte ur Elitserien tyckte Bruno det kunde vara lämpligt att varva ned. Det tyckte inte Tommy Boustedt, Bajen-tränaren som visste att han där hade en back med karaktär. Bruno fick "frihet under ansvar" med sin träning. I laget och på egen hand.
-Fixa en skivstång åt mig! uppmanade han sin tränare.
Det gjorde Tommy Boustedt. Och Bruno Ohlzon kunde göra en åttonde och sista säsong i hockeyeliten.
Bajen-ikonen - han gjorde totalt 177 seriematcher i klubben - kom tillbaka till sitt Hammarby, när han 2008 var med om att grunda Bajen Fans IF. 51 år gammal gjorde han 16 matcher i division 4. I rinken gjorde det ont att möta Bruno. Något som motståndarna var väl medvetna om. Han var där lika hängiven sin uppgift, som han sedan med liv och lust och entusiasm dirigerade sina företag vid sidan av isen.
Vinintresset tog fart i och med den vinagentur som Bruno skaffade sig när han på 90-talet spelade hockey i Madrid. Då han också blev spansk mästare i ett lag där även Kenta Nilsson och Orvar Stambert ingick. -Jag gjorde förresten två mål i finalen, berättar han.
Från Spanien levererade Bruno då viner till förstklassiga Stockholmsrestauranger som Bon Lloc, Lejontornet och Grand Hotel. Via först fastigheter och därefter den finansiella världen har Bruno Ohlzon nu åter hamnat i vinbranschen.
På gården Domaine d´Escapat utanför medeltidsstaden Carcassonne som besöks av tre miljoner turister om året har Bruno Ohlzon idag flera anställda, bland andra Sophie som sköter kontoret.
Där vandrar han omkring inte bara bland sina vinrankor med 14 olika sorts druvor utan också bland buskar med lavendel och björnbär och bland träd med oliver, plommon, aprikos och gud vet vad.
Målsättningen är klar: -Jag behöver inte smiska fransmännen med mitt vin men jag ska visa dom att även en svensk, klädd i jeans och t-shirt, kan leverera.
Vid pennan
Lasse Sandlin
Lasse Sandlin