Château de Termes
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-03-22 i turism
Cathar
Aude
Termes

Château de Termes

Château de Termes
På 1300-talet renoverades slottet av fransmän för första gången sen det byggdes på 500-talet. Det var efter en våldsam belägring som fransoserna kände att det var läge att rusta upp lite. Det var precis efter att de ryckt tillbaka slottet från katarernas krampaktiga grepp.
Slaget i fråga skulle man kunna benämna som den stora fajten mellan den mäktiga kättarkungen Raymond Termes, som huserade i slottet, och Simon de Montfort; baronen och Albigenser-krigaren som ständigt återkommer i historierna om slottsbelägringarna under Albigenser-korstågen.
En sak som utmärker sig när det gäller slotten under medeltiden är att dom alla är byggda på mycket vackra platser. Château de Termes är inget undantag. Högt beläget uppe på en tvärbrant, omgiven av tre branta raviner som låter en se ut över ändlöst dagg-tyngda gröna dalar och höga kullar som smälter ihop med horisonten i en tjock dimma.
Men vad vi mest ser som ett vackert läge idag, var under medeltiden i första hand en högst strategiskt placering. Inte för att man inte uppskattade naturens skönhet då med, men man prioriterade mer i första hand att undvika en överraskande stenbumling i bakhuvudet från en katapult, eller en pil från ett armborst i axeln framför en fin utsikt.
När Simon de Montfort stod vid foten av kullen och blickade upp mot Château de Termes en varm augustidag 1210 trodde han nog att slottet där uppe skulle vara hans i ett nafs - men så blev det inte. Slaget håller på länge, det är segt och sträcker sig en bra bit in på hösten. Till slut efter den ovanligt torra sommaren börjar katarernas vattenreserv ta slut, så i november, hissar Raymond vit flagg.
Men när den katolska armén närmar sig fortet för att inta det så möts de inte av ett gäng skamsna soldater med mössan i hand som de förväntar sig. Nej. Istället hälsas de välkomna med ett gigantiskt pilregn. Katarerna är redo att hålla ut ett litet tag till! Men kämparglöden håller inte länge. Kort därefter försöker katarerna smyga ut under natten - men blir tagna på bar gärning och avrättade på fläcken. Raymond ger upp igen - på riktigt den här gången. Château de Termes är nu belägrat av franska katolska armén.
En rolig kuriosa: Simon de Montfort dör under belägringen av Toulouse 1218. Då smyger Raymond in och tar över Château de Termes igen. Men det var bara ett litet plåster på hans stolthets-sår för han lyckas bara behålla slottet en jättekort stund innan han tvingas överlämna slottet till kungen av Frankrike.
År 1942 klassade man Château de Termes som ett historiskt monument, så om man gillar franska medeltida slottsruiner, våldsamma bloddrypande berättelser eller bara en fin utsikt, då är Château de Termes ett resmål för dig.
Video - Château de Termes
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur