Andorra
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2021-11-26 i turism
Pyrenéerna
Skidåkning
Pas de la Casa

Andorra

Andorra
På sjätte plats storleksmässigt, om vi räknar upp Europas stater från minst till störst; där hittar vi Andorra. Inkilad mellan Frankrike i norr och Spanien i söder ligger denna lilla pärla med knappt åttio tusen invånare, men med över tio miljoner gästande turister årligen, och hem åt Europas högst belägna huvudstad. På grund av fördelaktiga skatteregler har furstendömet länge ansetts vara ett skatteparadis, men åtstramade regler och ett löfte om att införa inkomstbeskattning har under senare år ändrat förutsättningarna något. Så mycket som 80 % av Andorras BNP genereras årligen på grund av turismen, och landet har under de senaste decennierna tagit ett rejält kliv framåt med stora satsningar på infrastruktur, ny teknologi och en befolkning med världens längsta medellivslängd.
År 1278 blev Andorra officiellt erkänd som självständig stat genom ett så kallat paréagekontrakt, innebärande att landet styrs gemensamt mellan två regenter, ett furstendöme med två prinsar. Men den gryende staten stod redan sedan 800-talet under särskilt beskydd, då man vann erkännande under Karl den Stores krig mot morerna, och bjöd de inkräktande härarna på hårt motstånd när de försökte korsa Pyrenéerna och erövra Frankrike. Ludvig den Fromme övertog så småningom förmyndarskapet från sin far Karl den Store, och skänkte området vidare till biskopen av La Seu d'Urgell år 819.
Än idag bärs den ena av Andorras två prinstitlar av biskopen i detta lilla stift i Pyrenéerna, den andra tillhör sedan år 1607 Frankrikes stadsöverhuvud; och dessa två äger tillsammans formellt titlarna som landets samregerande furstar. Sedan 1993 har Andorra dock ett demokratiskt valt parlament som i allt praktiskt agerar regering, och furstarna fick i samma veva en mångt förminskad exekverande makt. Idag är staten hem åt en infödd befolkning i minoritet, och en majoritet bestående av inflyttade spanjorer och fransmän. Andorra har som enda självständiga stat i världen katalanska som officiellt språk, men språkbilden är i realiteten lika brokig som befolkningen, med spanska, franska och portugisiska som ytterligare erkända tungomål.
Andorra
Foto Andorra la vella av Tiia Monto  CC
Huvudstaden Andorra la Vella ligger vackert beläget på 1023 meters höjd över havet och är en populär skidort bland turister från både övriga Europa och inte minst på senare tid USA. Staden ligger med sina drygt tjugotvå tusen invånare stadigt parkerad på femteplatsen i listan över Europas minsta huvudstäder, men är idag en modern världsstad med mycket att erbjuda en kräsen turist. Den gamla stadskärnan har anor från 800-talet, med kyrkorna Santa Coloma d'Andorra och Església de Sant Esteve som nav bland de vindlande stengränderna.
Andorra har bland oss europeiska skidentusiaster länge varit känt för riktigt bra skidåkning och låga priser, men har inte haft mycket att erbjuda i form av tillvarons guldkant. De två huvudsakliga skidområdena Grandvalira och Vallnord har dock genomgått en grundlig förvandling, och konkurrerar numera med både Dolomiterna och Alperna ifråga om skidor som inte bara fritidssysselsättning, utan attraktiv livsstil. Här samsas boutiquehotell, ambitiös matkonst och namnkunniga vinkällare och lockar livsnjutare till både backar och uteserveringar. En avsaknad av alltför stora hotellkomplex borgar för exklusivitet och en air av att tillhöra en insatt clique; här känns det som att kliva in i en scen ur en Bond-film, en där snön alltid gnistrar, solen skiner lite extra och allt är just sådär perfekt elegant.
Andorra
Pistkarta över Grandvalira
Grandvalira bildades 2003 genom att slå samman två redan stora skidområden, och är idag ett av de största liftsystemen i världen; med sina över 210 km preparerade pister och 62 liftar spänner det över sex mindre byar; Encamp, Canillo, El Tarter, Soldeu, Grau Roig och Pas de la Casa. Varje by har sin egen charm, och det finns ett stort utbud av restauranger och barer att välja mellan, både nere i byarna och uppe i backarna. Encamp ligger närmast Andorra la Vella och är en av de större bland byarna, här och i El Tarter och Soldeu finns de flesta hotellen, restaurangerna och barerna. I Canillo är tempot lite lugnare, och Grau Roig är den enda av byarna som inte är bebodd, här finns endast ett hotell i anslutning till backen.
Bland hotellen, som håller en genomgående hög klass, kan vi särskilt nämna vackra Hotel Ski Plaza & Wellness i Canillo, som även ligger nära det spektakulära ispalatset Palau de Gel, samt avkopplande och lyxiga Sport Hotel Hermitage & Spa i Soldeu. Uteserveringarna och after-ski-barerna finns överallt; för svindlande vackra utsikter kan vi rekommendera El Racó de Solanelles i Encamp, och Brasserie Gall de Bosc i Soldeu; den senare med Veuve Clicquot Snow Club som ett måste att besöka. Sol, snö och ett glas gnistrande bubbel till lunchen på verandan precis intill pisten, kan det bli mycket bättre?
Bland de många bra restaurangerna, med både lokala smaker och medelhavstema på sina menyer, sticker Refugi Llac del Pessons ut lite extra. En klassiker på berget sedan drygt tjugofem år tillbaka, här är det en bra idé att boka bord i god tid innan för att få njuta av traktens delikatesser. Ett särskilt omnämnande förtjänar även Amélie Experience; njut av vyerna från sköna vilstolar, med ett fat färska Amélie-ostron och ett sprudlande glas Louis Roederer nära tillhands!
Andorra
Foto Vallnord av Arnaucc  CC
Vallnord utgörs av ca 60 km preparerade pister, och består av områdena Arinsal, Pal och Ordino-Arcalis. Liftsystemet består av ett fyrtiotal liftar, och har mer av familjekaraktär än det mer luxuöst inriktade Grandvalira. Bor i Vallnord gör man på mer traditionella hotell som tagna ur en katalog över alpsemestrar, eller i en av många stugor med självhushåll. Här finns ett varierat utbud av restauranger; från traditionella bordas, caféer med självservice och en handfull med makalöst vacker utsikt från uteserveringarna. I Arinsal finns Derby Deli precis vid gondolans toppstation, och med utsikt över pisten hittar man i Pal El Xiringuito och Plat de la Cot.
Det höga läget och de många soltimmarna har fler fördelar än att ge snitsigt carvande skidturister gogglebränna. År 2009 fick Andorra äntligen stoltsera med sitt första inhemskt producerade rödvin, en Pinot Noir, från producenten Casa Auvinyà. Längre söderut finner vi vingårdarna la Borda Sabaté och Casa Beal som också de på hög höjd producerar omskrivna viner på bland annat Riesling och Gewürztraminer. Ett spännande vinland på frammarsch!
Video - Andorra
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg