Om Escapat
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2013-09-07 i gården
Vingård
Languedoc
Ohlzon

Om Escapat

Om Escapat
Domaine d´Escapat ligger vid byn Villeneuve-Minervois i regionen Languedoc-Roussillon Frankrike. Escapat ägs och drivs av f.d svenska hockeyspelaren Bruno Ohlzon.
Escapat producerar ett eget sortiment av kvalitetsviner, vi tillverkar rena fruktdrivna viner utan onödiga tillsatser. Dom flesta av våra viner har under 1gr i restsocker. Vinerna säljs direkt via vår webbshop till svenska kunder. Man kan också besöka oss i Frankrike och handla vinerna på plats. Vi erbjuder även boende på gården. Vi hyr ut 4 olika boenden på Escapat, varav 3 radhus och ett slott. Samtliga har nyligen renoverats till högsta standard. Rummen är stora och luftiga och erbjuder skön utsikt över de omgivande vinodlingarna. Hos oss har du även den unika möjligheten att skapa ditt eget vin. Ett garanterat minne för livet. Vi tar er med på vinets fantatiska resa. Det hårda men givande jobbet under skörden, förädlingen i vinkällaren och slutligen provsmakningen. Vi driver även den populära webbtidningen Escapat Magazine som är helt gratis att prenumerera på. Här får du varje vecka upptäcka Franska kulturella och gastronomiska skatter.
Om Escapat
Gården på 112 hektar ligger i Languedoc-Roussillon som idag är en av världens största vinregioner. Languedoc-Roussillon sträcker sig längs Medelhavets Franska sydkust, från Provence till spanska gränsen vid yrenéerna. Landskapet är inte bara vackert, vilt och spektakulärt. Närheten till havet och till bergen har sin givna positiva inverkan på vinernas karaktär. Dessutom är vädret helt klart en Languedoc-fördel. Med 300 soldagar per år känner sig druvorna betydligt tryggare här än i till exempel Bordeaux och tack vare den sydliga breddgraden är temperaturen också hög under stora delar av året.
Om Escapat
Bygden har sin mycket blodiga historia. Blodigast var den i början på 1200-talet runt staden Albi, åtta mil norr om Carcassonne. Det var då som påven Innocentius III utlyste ett korståg mot de kätterska katarerna, eftersom katarernas framväxt hade undergrävt den katolska kyrkans makt och inflytande i Languedoc. Men greven av Toulouse, Raimond VI, vägrade hörsamma påvens uppmaning att rensa upp i området. Raimond bannlystes. Påvens sändebud mördades. Korståget drog igång, och albigenserkriget 1209-1229 var ett faktum. I Béziers föll 15 000 människor offer för en massaker (dock bara 222 katarer), sedan befolkningen vägrat utlämna de katarer som gömde sig. Narbonne och Carcassonne föll och inkvisitionsdomstolar upprättades i hela Languedoc. Målet var att spåra upp alla katarer. Dom som hittades torterades och brändes på bål. Det sista större katarfästet borgen Montségur, åtta mil sydväst om Carcassonnes, föll 1244 efter en nio månader lång belägring och de kvarvarande 210 katarerna brändes på bål. När katarerna var utrotade skänkte den franske kungen deras tillgångar till domkapitlet i Carcassonne, och där fanns även den mark med där Domaine l´Escapat idag ligger.
Om Escapat
Här på Escapat byggdes ett första hus 1769 och 1791, två år efter franska revolutionen, ropade en monsieur Etienne-Jacques Escapat in egendomen på auktion. Pengarna stod hans nyblivna fru för, dotter till en framgångsrik klädfabrikör i Carcassonne. 1807 upprättade Napoleon I ett register över Frankrikes marktillgångar, och där förekommer för första gången namnet Escapat på den languedocska kartan som hus nr 1009. Vinodlingen på Domaine d´Escapat är väl underhållen och klassas som AOP Minervois och Vin de Pays IGP. En stor del har förnyats under de senaste åren. Majoriteten av odlingarna är idag planteringar med ädla druvsorter och 20% är yngre än 10 år.
Om Escapat
Vintillverkning har man på gården ägnat sig åt sedan år 1900, och den första vinkällaren byggdes året därpå. Länge var Languedoc mest känt för sina stora mängder billigt bordsvin, men nu har denna vinjätte under många år styrt över produktionen från kvantitet till kvalitet. Därmed är Languedoc idag ett av de mest spännande och dynamiska vindistrikten i Frankrike. Här finns många innovativa vinmakare. Här finns också en lång tradition av vinproduktion att bygga vidare på. Men här finns också unga, energiska rebeller. Den växande skaran ambitiösa vinodlare i regionen poängterar ofta vikten av arbetet på fältet, och där är Bruno Ohlzon inget undantag. Det är här man ser till att beskärningen görs noggrant. Ja, arbetet med vinrankorna är viktigare för kvaliteten än en lyxig lagringskällare. Domaine d'Escapat ligger endast 15 minuter från motorvägsavfarten och inte långt från stora flygplatserna i Toulouse, Montpellier och Barcelona.
Om Escapat
Lagfoto av Hammarby hockey 1980. Jag är på övre raden, andra spelaren från vänster.
Vem är då jag, Bruno Ohlzon. Jag lämnar över pennan till min gode vän Lars Sandlin som skrivit artikeln, historien om Bruno Ohlzon, hockeybacken som blev vinbonde.
Video - Om Escapat
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon