Canal du Midi
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-01-11 i turism
Kanalbåt
Garonne
Canal des deuxmers

Canal du Midi

Canal du Midi
Dröm dig bort till sommarsemestern, tänk dig sittandes på en kanalbåt och flyta fram genom det vackra sydfranska landskapet på Canal du Midi.
Den 24 mil långa kanalen som förbinder Medelhavet med floden Garonne kallas även för "canal des deuxmers", som betyder de två havens kanal. Tack vare Pierre-Paul Riquets som upphovsmannen hette, byggdes denna kanal under 1600-talet för att för att kunna transportera varor mellan medelhavet och atlanten, utan att behöva passera den spanska fienden. Bygget som tog fjorton år och cirka 12 000 man att slutföra skulle vissa sig vara en framgångsfaktor för såväl import som export då varorna nu kunde transporteras snabbare från och Frankrikes inland och utan att riskera att hamna i klinch med grannlandet. Canal du midi har sedan 1996 varit på UNESCO's världsarvslista och blivit en omåttligt populär turistattraktion i Frankrike. En intressant kuriosa är att arbetarna som byggde kanalen för den tiden fick väldigt bra löner, kompensation för helgdagar samt sjukfrånvaro, något man aldrig tidigare hade tillämpat.
Canal du Midi
Foto Canal du Midi av Roehrensee  CC
Kanalen hålls öppen för allmänheten från början av mars till slutet av november. Här passerar runt 10.000 båtar per år. Även om kanalen nästan uteslutande fungerar som turistattraktion fyller den fortfarande en viktig funktion för människor omkring, då den används som vattenreservoar under väldigt torra somrar. Båtturerna längs Canal du Midi inkluderar många av södra Frankrikes alla pärlor, bland andra Sète, Carcassonne, Narbonne, Castelnaudary och Toulouse. Är man inte själv seglarkunnig kan man bekvämt ta sig fram via kryssningsfartyg eller husbåtar som finns för uthyrning.
Canal du Midi
Foto Canal du Midi av Nancy  CC
På vägen finns möjlighet att kliva i land och bland annat besöka Cité de Carcassonne, någon av vingårdarna i Languedoc den berömda köpmannens bro, den romerska byn Narbonne och många fler. Lika mycket finns att se när båten är i rörelse då man får chansen att betrakta alla de historiska städer och hisnande vackra landskap som passeras längs vägen. Har man bra sikt kan man även skymta en bit av Pyrenéerna. Vill man inte färdas med båt går det också promenera och cykla längs kanalen, möjligheterna är många men en sak är säker - du kommer inte att bli besviken!
Det finns många företag som erbjuder båtresor på kanalen klicka här för att se utbudet Hyr båt på Canal du Midi.
Video - Canal du Midi
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon