Pic de Nore
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-03-08 i turism
Montagne Noir
Pradelles-Cabardès
Gouffre Géant

Pic de Nore

Pic de Nore
Ett par kilometer från Escapat finner du Pic de Nore, som är den högsta punkten av Montagne Noir 1211 m.ö.h. Granskogen som växer längs bergskedjan slutar cirka 100 meter från toppen och på vintrarna är berget ofta snötäckt.
När väderförhållandena är gynnsamma kan man härifrån få en fantastisk panoramavy ut över Pyrenéerna, Narbonnebukten, Crobiéres, Monts de Lacaune och Toulouse slätter. Platsen är populär för cyklister och under 2018 passerade första gången en etapp av Tour de France (youtubevideo från etappen) genom Lagnuedoc-regionen just upp till Pic de Nore.
Bergstoppen har fungerat som skydd ett flertal gånger i historien. På 1300-talet gömde sig nunnor undan för inkvisitionen. Under andra världskriget år 1944, användes Pic de Nore som nedsläppningsplats för fallskärmar, och fungerade som samlingsplats för soldaterna samt förvaring av krigsmateriel.
Pic de Nore
Foto Pic de Nore av Jcb-caz-11  CC
Alla har dock inte varit helt förtjusta i bergstoppen genom historien. År 1795 anlände astronomen Méchain till Pic de Nore för att studera den markbundna meridianen mellan Dunkerque och Barcelona. Han beskrev platsen som "fruktansvärt dimmig och kall, tillvaron på berget börjar bli outhärdlig, den som gör mig sällskap kommer behöva lida". Han skrev också att det inte var ovanligt att se vargar i området. Man kan emellertid läsa i hans senare anteckningar att kritiken till trots så var utsikten från toppen något alldeles särskilt. De bistra förhållandena har emellertid genererat viss ekonomisk utdelning till byborna då de var de första att sälja is till hotell innan ismaskiner fanns.
Pic de Nore
Foto Eglise Jean-Baptiste av METGE Jean  CC
1500-tals kyrkan i Pradelles-Cabardès, Eglise Jean-Baptiste.
På vägen till Pic de Nore passerar man bland annat den lilla staden Pradelles-Cabardès. Där finns förutom ett antal restauranger 1500-tals kyrkan "Eglise Jean-Baptiste" vars ena torn är en rest av ett gammalt slott och som är känd för sina vackra fönstermålningar. I området finns även en sjö vid namn Lac de Pradelles-Cabardès som är en populär och mycket vacker plats att campa på.
Video - Pic de Nore
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon