Cykla kring Escapat
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-07-31 i turism
Languedoc
Canal du Midi
Cykla

Cykla kring Escapat

Cykla kring Escapat
Ett fantastiskt sätt att upptäcka trakten runt gården på Escapat är att susa fram på cykel. Fransmännen är galna i att cykla och hela landet kryllar av fina leder, men småvägarna duger precis lika fint. Att följa den världsarvsklassade Canal du Midi från by till by är ett äventyr i sig, medan den sportigare typen kör upp till Pic de Nore. Hoppa på cykeln och häng med.
När man tittat sig mätt på borgen och stadspulsen i Carcassonne är det underbart att ge sig ut på landet en stund. I Carcassonne finns många cykeluthyrare, till exempel Evadeo Cycles. Välj någon av dem eller bege dig direkt till Trèbes, där du slipper kryssa genom stadstrafiken och enkelt kan parkera bilen. Börja med lunch vid den pampiga trestegsslussen. Antingen på traktens bästa pizzeria, Trattoria Napoli, eller mer traditionellt på den som heter gamla kvarnen Le Moulin de Trèbes. Starta sedan och följ cykelvägen österut. Canal du Midi är kantad av höga träd som ger lagom skugga och gruset knastrar under däcken där du glider fram i maklig takt längs vattnet.
Cykla kring Escapat
Foto Canal du midi av Frédéric Neupont  CC
Sträckan från Carcasonne till Marseillette anses vara den allra vackraste delen av Canal du Midi. Kanalen och floden Aude följer varandra tätt ihop genom det kuperade landskapet. Lastpråmar och fritidsbåtar samsas om utrymmet och hjälps åt vid varje sluss. Medeltida byar, höga kyrktorn, citadell och gulliga hus avlöser varandra. Slussarna i sig är spännande att kolla in, där varje eculiser, slussvakt, har sin egen personlighet. En del säljer kaffe, andra har lokala produits terroir till salu. Mycket tryffel och mycket vin, välkommen att smaka. Vid Ecluse Aguille har slussen förvandlats till ett galleri av skulpturer i metall och trä, plus karvat ut figurer och ansikten i de omgivande träden.
Varje by har också en liten hamn där båtarna kan lägga till för natten. Trevliga ställen att äta en bit mat på finns förstås överallt. Stanna för rustik, hemlagad mat eller en liten tärstsläckare på Restuarang Ô fil de l'Ô i Marseillette och låt maten smälta i lugn och ro medan du kollar in båtarna som långsamt glider förbi. Där går det också att hyra in sig i deras gamla silo, numera ett av flera rum de hyr ut på gården.
Cykla kring Escapat
Foto Cyklar på vingård av Little Adventures
När ni är redo att fortsätta kan ni köra längs småvägarna upp mot Escapat, med solen i ryggen och den varma vinden behagligt fladdrande i håret. Det är riktiga tryffeltraker med timjan, rosmarin och salvia som växer vilt längs vägkanten. Beroende på säsong blommar olika slags orkidéer och tusen andra växter. Dofterna strömmar emot där ni trampar fram mellan vinodlingarna. Stanna till i Aigues-Vives och kolla in kyrkan. Laure-Minervois en bit längre upp är en typisk by byggd på principen virrvarr av gator i cirkel. Leta dig fram till stora torget och ta en kaffe med gubbarna innan du fortsätter mot Escapat. Tryffel finns till salu överallt, köp med så mycket du får plats med i cykelkorgen.
Beroende på årstid möter ni förmodligen mest bara traktorer eller lokalbor som är ute med hunden. Men pass på, ibland blir det mer trafikerat och en del kör som galningar. Nära den större vägen går ofta en mindre som funkar fint att cykla på. Efter ett glas svalkande rosé på Escapat rekommenderar vi att cykla söderut tillbaka mot Trèbes. De vägarna brukar vara betydligt mindre trafikerade. Vill du hellre fortsätta längs kanalen kommer du så småningom till La Redorte. Den lilla byn var tidigt middagsstopp för kanalresenärerna och ett flertal restauranger vid kajerna håller traditionen levande. Fortsätt hela vägen till Homps, som tidigt var en av de stora hamnarna längs vägen. Idag är det ett populärt tillhåll för fritidsbåtar, med livlig marina och gott om trevliga ställen både för att äta och om man vill sova över natt.
Cykla kring Escapat
Foto Caunes Minervois L'Abbaye av Amenomade421  CC
Därifrån kan ni ta svängen mot vingården via Caunes-Minervois och smakar områdets bästa tapas på La Cantine. Den lilla staden är kanske mest känd för sina stenbrott, där man brutit rosa marmor till såväl Versailles som Triumfbågen i Paris. Här finns också ett vackert kloster. För den som gillar svensk krigshistoria, ligger gården la Gardie i närheten, där den svenska adelsätten de la Gardie sägs härstamma ifrån.
Cykla kring Escapat
Foto Pic de Nore av Jcb-caz-11  CC
Vill du utmana benen ordentligt? Starta i grannbyn till Escapat, Villeneuve-Minervois. Därifrån hojar du upp hela 1211 m.ö.h genom bok- och ekskogar till toppen på Pic de Nore, där bergsmassivet sträcker sig upp mot de vildare delarna av Languedoc. Väl uppe vid telemasten - milsvid utsikt! Ta vägen ner längs östra sidan och låt cykeln rulla i full fart nerför backarna.
Nu har vi pratat om att cykla och det är ju ett särskilt trevligt sätt att ta sig fram. Men det går ju förstås lika bra att vandra eller för all del, ta bilen runt. Fram på eftermiddagen är du varmt välkommen tillbaka till Escapat, där vi lovar att servera dig ett trevligt svalt vin och lite snacks så fort du slagit dig ner vid poolen igen.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg