Chateau de Montségur
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-12-21 i turism
Ariège
Château de Montségur
Monségur

Chateau de Montségur

Chateau de Montségur
Nån gång runt år 1200 stod ena härskaren av Montségur, Raymond de Péreille och blickade upp mot det 1200 meter höga berget i hjärtat av Languedoc och tänkte: ?här ska jag bygga en borg". Sagt och gjort. Och Chateau de Monségur, eller snarare ruinerna av borgen, står stadigt kvar än idag. Föga anade Raymond att borgen bara några årtionden senare skulle gå till historien som den platsen där katarerna utrotades ? en gång för alla.
Men Raymond var långt från först att förälska sig i denna överdimensionerade kulle belägen i hjärtat av Languedoc. Här har hittats antika verktyg och valutor från romarriket. Men även över 60.000(!) år gamla reliker från stenåldern. Trots det vet man inte särskilt mycket om platsen innan Raymond kom hit under tidigt 1200-tal. Resten av historien har liksom överskuggats av det som hände här för drygt 800 år sedan.
Namnet Montségur kommer från "mont segur" vilket betyder något i stil med "det säkra berget". Ett passande namn eftersom belägringar av borgen visat sig vara mycket svåra. Därför var Montségur länge en tillflykt för religiösa flyktingar, katarer, som förföljdes av de katolska korstågen på grund av sin tro.
Efter att påven Innocentius den tredje lyckats besegra både Najac och Cité Minerve med sina korståg, kände han sig bombsäker på att han kunde ta Montségur med. År 1212 beordrade han ett anfall av borgen på det säkra berget för första gången - utan framgång. Det tog hela fyra försök och 32 år för att äntligen belägra Montségur. Det fjärde och sista slaget blev ett mycket blodigt och brutalt slag - även med medeltidsmått mätt.
Sista striden om Montségur utbröt 1243. Det var ett slag som utkämpades av 10-20 tusen katoliker mot cirka 500 katarer under 10 månaders tid. Den katolska armén använde sig av taktiken att omringa borgen för att strypa tillförseln av mat, vatten och andra resurser. Men borgen var mer välförberedd än vad man trodde. Det blev en långt utdragen lek mellan katt och råtta, där råttan hade så att säga en stor ostreserv och inget större behov av att lämna boet.
Den första viktiga händelsen inträffade Januari 1244 när några baskiska bergsklättrare klättrade upp längst en bergsvägg mitt i natten. En bergsvägg som försvararna trott var omöjlig att ta sig upp för och därför inte satt in några patruller vid. Katarerna blev så överraskade av detta att katolska armén kunde avancera upp för berget medan baskerna uppehöll försvararna. De lyckades ta sig upp så långt att de hamnade inom räckhåll för katapulter. En katolsk biskop som specialiserat sig i belägringsvapen lät bygga upp ett gäng trébuchéer, blidor, som man genast började använda för att slunga stora stenar mot borgen. Katarerna försökte desperat bygga egna katapulter för att kontra - men tyvärr helt utan framgång.
Andra Mars 1244 hissade katarernas sista fästning vit flagg. Slaget var slutligen förlorat. Katarerna bad och fastade under två veckor medan de väntade på arméns intåg. Under den tiden lyckades en grupp katarer fly med vad många tror var en stor rikedom. Sägnerna om kättarskatten föddes. Och det sägs vara här legenden om den heliga gralen uppkom.
När armén belägrade Montségur släpades 225 av de kvarblivna katarerna ner till foten av berget och brändes på bål för att de vägrade ge upp sin tro. Den här platsen har fått namnet "det brända fältet" och har utmärkts med en sten där man ristat in en minnestext för händelsen. Det står: Als satars, als martyrs del pur amor crestian, marc 16th 1244". Något i stil med: "Katarerna, martyrer av ren kristen barmhärtighet eller kärlek."
Den kraftiga historien blir allt mer påtaglig under ett besök i museet som ligger i byn på berget. Ett museum helt tillägnat Chateau de Montségur. Även om katarer länge fanns kvar i olika bergsbyar runt om i Languedoc, så räknas ändå belägringen vid Montségur som det officiella slutet för kättarna.
Video - Chateau de Montségur
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur