Destination Languedoc
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-01-14 i turism
Montpellier
Languedoc
Carcassonne

Destination Languedoc

Destination Languedoc
Som vi skrivit om tidigare under det senaste året så bjuder regionen Languedoc på en palett av upplevelser för alla sinnen; makalösa naturupplevelser, fantastiska viner, pittoreska små byar, städer som sjuder av liv och mat och delikatesser i alla tänkbara smakriktningar.
Vill man resa hit till sydvästra Frankrike med flyg så bokar man lämpligast sin resa till Montpellier och kan direkt starta sitt semesteräventyr i Languedoc. Eller ta bilen till semestermålet. Dels blir resan i sig ett äventyr, men framför allt kan man ta med sig hem betydligt mycket mer av vad resmålet har att erbjuda i form av vin, delikatesser, dryck och mat; och tro oss, det är minst halva nöjet!
Väljer man att ta flyget eller tåget ner så hyr man sedan antingen bil på plats, eller så utnyttjar man lokaltrafiken. Det går tåg och bussar till de flesta större städer och byar, väl där rekommenderar vi att hyra en cykel för att njuta av sceneriet och klimatet under färden på vindlande vägar genom det fantastiska landskapet. Fördelen att resa på det här sättet, det är just att man kommer lite närmre och får njuta av det naturen och människan skapat "first hand", och i lugnt och sakta mak.
Destination Languedoc
Foto Languedoc av Nicolas VINCENT
Vi som är lite mer bekväma av oss och kanske lite otåliga när vi väl är på plats, förordar sakta framfart i en bil; dock med foten ständigt närvarande på bromsen så varje plats vi blir nyfikna på blir ett resmål att stanna på, upptäcka och njuta av.
Destination Languedoc
Foto Montpellier av RossHelen
Place de la Comédie i Montpellier
De större städerna och byarna: Montpellier, Beziers, Carcassonne, Nîmes, Narbonne, Castelnaudary, Limoux och Perpignan bjuder alla på ett underbart härligt utbud av restauranger, caféer, museum, marknader, kultur och musik; allt man kan önska sig för en tillvaro i njutningens tecken. Även de små byarna har ofta restaurang men sällan något större utbud, varför den underbara pique-niquen bestående av lokala produkter både att äta och dricka är att rekommendera. Oavsett frukost, lunch, middag eller varje mål; det är en ynnest och sann njutning att duka upp läckra korvar, skinkor, patéer och dagsfärskt bröd, marmelader, oliver och ostar från den lokala marknaden eller affären.
Destination Languedoc
Foto Öl i Languedoc av oliverdelahaye
Vi skriver ofta om vin då det är en av våra stora passioner i livet, men när man är ute och reser på landet ställs man ofta öga mot öga med lokal öl, lemonad och juicer man bör prova; varför lämna en plats utan att stilla nyfikenheten? Lokalt producerad juice och lemonad är en skattkista att utforska, gjord på frukt som fått växa under optimala förhållanden, och ofta ett måste om man råkar vara chaufför eller barn; så våga testa något nytt i stället för den generiska Fantan eller Coca-colan!
Destination Languedoc
Foto Escapat druvor av Guy Buchan
Vin, ja. Det finns otaliga producenter i regionen, från helt okända virtuoser till celebra världsartister. Med en palett av Syrah, Carignan, Ugni Blanc, Grenache Noir och Blanc, Mourvèdre med flera är regionens vinmakare veritabla konstnärer, oavsett om det är bubblande vin, rött, vitt, rosé eller sött som skapas, och oavsett om deras marknad är den inhemska eller de nått ut till en större publik. Vid ett besök någon av de många utmärkta restaurangerna i regionen, frågar vi gärna vad de rekommenderar för vin till maten. Genom att göra en notering av vad som faller en i smaken kan man testa sig fram till var ens egen smak ligger. Oftast får man fantastiska rekommendationer utanför sina egna invanda ramar, stunder som blir minnen för livet. Glöm inte att be att få fota flaskan, så behöver man inte hålla allt i minnet!
För den med ett intresse för historia och fantastiska vyer är regionen tillnärmelsevis nedlusad av slott, tempel, kloster, kyrkor och hus av alla de slag; från tidernas begynnelse och fram tills idag. Obeskrivligt vackert belägna, ibland inklämda mellan naturens fenomenala fenomen och mänsklighetens önskan om att själv söka skapa det gudomligt sköna. Det är en resa bara i sig, att ta sig till någon av de äldsta byarna och promenera på kullerstensbelagda gator och fantisera om de människor som strök kring husknutarna för mer än tusen år sedan. Likaså att besöka någon av de restauranger och hotell med innergårdar som en gång i tiden var skapta enkom för de mest välbeställdas välbefinnande, men där vi idag alla har möjligheten att fylla våra krås i en tidigare så exklusiv miljö! Här i Languedoc är historien verkligen närvarande i allt, så hasta långsamt och insup århundradenas alla nyanser.
Destination Languedoc
För oss finns ett par aspekter till som gör att vi ständigt längtar tillbaka till den franska södern:
Ljudet. Det helt underbara ljudet av cikadornas sång i cypresser, buskar och snår, och det torra knastret av grus på vindlande sommarheta småvägar.
Färgerna. De för ögat så lena nyanserna av natur i kalkstenens alla sandiga nyanser, terrakottans värme och flintans djupblå makalöshet.
Dofterna Lavendel, citron, grus och aprikoser. En så enkel men intuitiv njutning, att dofta på en nyplockad citron eller köra näsan i en lavendelruska. Gudomligt, helt enkelt!
Video - Destination Languedoc
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg