Druvan Syrah
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-03-03 i vinrelaterat
Vintillverkning
Druva
Syrah

Druvan Syrah

Druvan Syrah
En saltad historia. Ja, tyvärr är legenden om Syrah, även ibland uttalat "Shiraz", just bara det. En välkryddad legend. Men, såklart en spännande sådan!
Enligt myten så började allt mellan 556 och 330 före kristus i antikens Persien. Där fanns då en stad vid namn Shiraz, som var berömd för sina ypperliga viner. Sen efter ett korståg i området där Persien legat några tusen år tidigare tog riddaren Gaspard de Sterimberg med sig några klasar hem till distriktet Hermitage i norra Rôhnedalen. Han namngav druvan efter staden Shiraz som senare blev Syrah - och resten är historia. Det mesta pekar på att Syrah härstammar från just Rôhnedalen i Frankrike.
Men någonting måste inte nödvändigtvis vara från en specifik plats för att namnges efter den. Ta till exempel Toast Skagen eller Kalvlever Anglais. I alla tre fallen har namnet inspirerats av kulturen och karaktären på själva produkten i fråga.
Druvan Syrah har en tydligt kraftig karaktär där man kan hitta kvalitéer som björnbär, lakrits, viol, kaffe, choklad, lagerblad och inte minst peppar.
Syrah tål att lagras länge tack vare sin höga halt av tanniner. Riktigt fina årgångar Syrah kan lagras i flera decennier, men vinkunniga sommelier brukar säga att 10 år är en bra tumregel för druvan.
Som sagt härstammar Syrah från början ifrån Rôhne och den är en korsning av druvorna mondeuse blanche och dureza. I Rônhne har den frodats och byggt upp sitt goda rykte. Men den odlas även i hög utsträckning i USA och den kom till Australien under 1800-talet. Både i staterna och Australien blir Syrahvinerna mildare och rundare i karaktären på grund av klimatskillnader. Man blandar gärna druvan med Cabernet Sauvignon vilket rundar av karaktären ytterligare.
På Escapat finns i skrivande stund både rena Syrahviner och blandade cuvéer, bland andra: Escapat Merlot Syrah, Escapat Rosé, Escapat Numero Six, Escapat Jeune och Escapat Rosé Mes Amis.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur