Druvan Mourvèdre
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2021-10-15 i vinrelaterat
Monastrell
GSM blandning
monasteriellu

Druvan Mourvèdre

Druvan Mourvèdre
Kärt barn har många namn, och detsamma gäller populära druvor! Om var huvudpersonen i den här berättelsen döptes först är som mycket annat höljt i historiens dunkel, men en inte alltför långsökt teori är att den började sin kändisbana som gunstling bland spanska munkar. I Spanien heter den ännu Monastrell, som vi kan anta kommer av latinets monasteriellu, vilket helt enkelt betyder kloster. Och att munkar hade en förkärlek för att kultivera det mesta i allmänhet, och vinrankor i synnerhet, det torde inte vara någon högoddsare.
I södra Frankrike, som vi skrev om i vår förra artikel om Grenache, har man ett grundrecept på druvblandningar som kallas GSM; beroende på vinmakare, geografisk plats och klimat, så blandar man med olika inbördes procentsats de tre druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre. Precis som Grenache, som fortfarande bär namnet Garnacha i Spanien, så vandrade Mourvèdre över Pyrenéerna till Frankrikes sydliga vinregioner. Men det var alltså först när druvan kom över på den franska sidan gränsen som den fick namnet Mourvèdre, efter staden Murviedro nära Valencia. I Spanien heter den antingen Mataro, vanligen kallad så i framför allt Portugal och delar av nya världen eller så bär den fortgent namnet Monastrell.
Som Mourvèdre är det troligtvis i första hand i viner från södra Frankrike som de flesta av oss känner igen den, där den tillför dels färg till GSM-blandningen, dels bidrar med gröna, växtliga toner, likväl som en viss köttig ton a v stall eller vilt. Framför allt ung Mourvèdre kan ha distinkta toner av päls, stall eller viltkött och en nästan svavelhaltig doft; ibland så framträdande att man kan undra om vinet är dåligt, det är inte alltigenom angenämt när man får den typen av "aromer" i näsan. Med lagring tonas de vilda dofterna ned när mineraliteten som ligger bakom dem mognar in, likväl som Mourvèdres utpräglat gröna växttoner rundas av; vilket ger en helt annan, fantastisk, upplevelse för vinnjutaren! Druvan skänker också vinet en härlig rödfruktighet, vilket ibland för tankarna till Cabernet Franc, då båda dessa druvor har en tydlig grönhet. Cabernet Franc har dock en grönhet som typiskt för tankarna till gräs, medan Mourvèdre har en mer örtig grönhet där ibland timjan, rosmarin eller salvia slår igenom.
Druvan Mourvèdre
Foto Mourvedre av Andrew Hagen
Druvklasens uppbyggnad är ganska kompakt och det finns därför en överhängande risk för röta.
Den är en relativt svårodlad druva då den gamla devisen "ansiktet mot solen och fötterna i vatten" är precis vad den vill ha. Druvan trivs bäst där den får mycket sol, men den behöver samtidigt rikliga mängder vatten för att den ska mogna ut ordentligt och inte sluta som en "sockerbomb". Vinbonden får många gånger upprätta ett bevattningssystem för att tillfredsställa druvans törst!
Druvklasens uppbyggnad är ganska kompakt och det finns därför en överhängande risk för röta och mögel att sprida sig, varför ett varmt och torrt klimat är att föredra. Men då den vill ha en hel del vatten så får det inte bli för varmt och torrt; dessutom får odlaren bäst frukt om lövverket är ordentligt beskuret, så rankans kraft koncentreras till klasarnas tillväxt. Då lövverket alltså bör vara kraftigt reducerat är risken också ganska stor för direkt överexponering av sol, vilket i sig kan bli ett dilemma då druvorna lätt kan överproducera socker, spricka och torka ut. En klurig ekvation, men minst sagt fruktbar när alla parametrar är i balans.
Idag produceras viner på 100% Mourvèdre/Monastrell, men man får leta lite för att hitta dem. Druvan odlas idag över hela världen, om än i liten skala i många länder och regioner, men det är framför allt en druva man använder i blandningar; det görs både rött vin och rosé med druvan som komponent.
Druvan Mourvèdre
I Escapat Numero Six återfinns Mourvèdre som en del av den välbalanserade GSM-blandningen, där den ger färg och bidrar med en pigg örtighet. Testa också att nosa fram några flaskor ren Mourvèdre och prova en ung; gärna mot en Syrah, en Grenache och en Cabernet Franc. Jämför vilka likheter och olikheter som finns, hur grönheten kan upplevas olika men ändå ha en gemensam grund. Lägg sedan undan några flaskor några år och prova igen; både GSM och ren Mourvèdre är en ren njutning efter att ha rundat till sig en smula på hyllan. Bon week-end!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg