Nîmes
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-11-15 i turism
Arènes de Nîmes
Amfiteater
Romarriket

Nîmes

Nîmes
Var man än fäster blicken i Nîmes tittar man på något som är värt att se. Ta till exempel den närmare två tusen år gamla amfiteatern Arènes de Nîmes, som slog upp portarna första gången år 70 e.kr.
I södra Frankrike, särskilt i Provence, fanns det under romarrikets storhetsdagar många kolonier som befolkades av pensionerade romerska soldater. Soldater som inte kunde, eller orkade slåss längre. Kolonierna var grundade av Julius Cesar själv och höll därför lika hög byggnadsstandard som byggnaderna i Rom.
Där staden Nîmes ligger idag, låg just en sån koloni. Det syns. På grund av sin romerska framtoning har Nîmes fått smeknamn som "Franska Rom" eller "Romerska Frankrike" och beskrivs som världens mest romerska plats utanför Italien. Idag är Nîmes huvudstad i kommunen Gard och ungefär 150.000 personer kallar staden för sitt hem.
Var man än tittar i Nîmes kommer man knappt undgå att fästa blicken på tusentals år gamla monument. Man kan se amfiteatern mitt i stan, Katedralen till minne av helgonet Castor d'Apt, Maison Carrée (fyrkantigt hus) som byggdes för Agrippas söner, eller Pont du Gard som försåg staden med vatten och är den näst högsta strukturen romarna någonsin byggde. Bara Colosseum är högre.
Men det äldsta monumentet i Nîmes är förmodligen den resta kalkstenen (La Poudrière) daterad 2500 f.kr. Det är en bautasten som är cirka 2 meter hög och står rest nära flygplatsen en bit utanför stan. Troligtvis markerar den en antik gravplats av något slag. Bautastenar är ett vanligt återkommande fenomen från den här tiden och blev populära efter att den första restes för cirka 5000 år sen i det antika Egypten. Den onaturligt starka seriefiguren Obelix från Gallien har en kraftig förkärlek för bautastenar och brukar gå runt med en på ryggen.
Nîmes har länge varit känt för sin textilindustri. En liten kuriosa är att ordet Denim, namnet för blått jeanstyg, är faktiskt döpt efter Nîmes. Denim - de Nîmes - från Nîmes.
Nîmes
Foto Arènes de Nîmes av Krzysztof Golik  CC
Arènes de Nîmes, man kan förstå varför Nîmes kallas "Franska Rom".
Självklart ska vi även tipsa om några sevärdheter som du inte bör missa. Först ut, världens sjunde största amfiteater. Den används flitigt för både tjurfäktning och konserter. Det tyska industri-metallbandet Rammsteins Live-skiva Völkerball från 2005 spelades in här. Även Metallica har filmat gig på den här scenen. Senast under sin World Magnetic Tour 2009.
Nîmes
Foto Pontu du Gard av cge2010
Mäktiga aqueducten Pont du Gard.
Pont du Gard är en välbevarad aqueduct som går över Gardondalen och är som sagt den näst högsta byggnaden som romarna någonsin byggde (49 meter!). Som mest kunde den leverera 200.000 kubikmeter vatten per dygn från landsbygden till städerna.
Nîmes
Foto Maison Carrée av Krzysztof Golik  CC
Maison Carrée, stiligt upplyst i kvällsmörkret.
Maison Carrée har liknats vid en mindre version av Pantheon i Rom och är, likt Pantheon, också ett religiöst tempel. Det byggdes mellan åren fem och sju och är ett av de mest välbevarade romerska templen som finns kvar idag. Anledningen till att det bevarats så väl är troligtvis för att det från år 300 användes som kyrka för utövande av kristendomen. Därför revs den inte när västgoterna erövrade Nîmes år 465.
Om man mot förmodan inte fått nog av kultur och intryck kan man besöka Musée des Beaux - Art de Nîmes och kolla på den klassiska konstsamlingen av romerska antikviteter, klassiska målningar och även lite modernare tavlor.
Att strosa runt i Nîmes är förmodligen som ett självspelande piano. Vad man än väljer att se eller göra så kommer det bli vackert. Om man ändå känner sig vilsen så finns det gott om guidade turer med tydliga ramar att utgå från. Trip Advisor är väletablerade här och många av turerna har fyra stjärnor av fem - eller fler.
Video - Nîmes
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur
Foto Nîmes av saiko3p