Druvan Carignan
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-08-10 i vinrelaterat
Vindruva
Vieilles vignes
Carignano

Druvan Carignan

Druvan Carignan
Kärt barn har många namn brukar det heta, det gäller inte minst för druvan Carignan, som heter olika beroende på var någonstans man befinner sig. På Sardinien kallas druvan Carignano och i Spanien kan den heta Cariñena, Mazuelo eller Samsó. Förutom dessa länder odlas druvan i Chile, Argentina Urugay och Frankrike. Det sistnämnda är kanske helt oväntat även den största producenten av Carignan och då främst i södra Frankrike.
Även om druvan för många är kär och har en angenäm smak har den tyvärr tidigare fått ett dåligt rykte, detta på grund av att vinbönder i Languedoc under att antal år hade monopol på att leverera till den franska armén. Något som resulterade i att Carignan-viner producerades i mängder och kunde säljas utan att ta någon större hänsyn till kvaliteten.
Detta har emellertid upphört och idag lägger man stor omsorg på att odla druvor med fokus på kvalitet och smak. Vinrankorna åldras med värdighet och gör sig bäst först när de passerat 50 års åldern. Därefter mår de bäst av ett lågt skördeuttag och varsam framställning som framhäver druvans bästa sidor med balanserade tanniner och fruktsyra.
Även om druvan i sig själv inte är särskilt känd är den relativt vanligt förekommande både utblandade med andra druvsorter och även i viner som enda druva, man tillverkar både röda och roséviner av den.
Vilken karaktär och smak har druvan? Det beror lite på var någonstans den har odlats. Om druvan kommer från ett svalare klimat kommer den ha toner av jordgubbe och svarta vinbär, har den istället odlats på en varmare plats kommer det ha toner av björnbär och katrinplommon.
Smaken passar bra om man gillar Merlot eller Zinfandel och klassas som medelfylligt vin och passar utmärkt ihop med de flesta maträtter men kanske allra bäst tillsammans med gräddiga och feta rätter som balanserar dess höga syra och strävhet.
Escapats viner med Carignan är Escapat Carignan som vuxit på stockar från 1957. Samt vår populära Escapat Lillian.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Foto Carignan av vivc  CC