Utflykt till Castelnaudary
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-09-25 i turism
Cassoulet
Aude
Lastours

Utflykt till Castelnaudary

Utflykt till Castelnaudary
Nästa gång ni bor på Escapat så planera in att stanna några dagar extra och finn tid för utflykter som ger minnen för alla sinnen. Dagens tips går via småvägarna över Montagne Noire till cassoulettens huvudstad Castelnaudary.
Läste du den spännande historien om grytan med de sju skinnen, cassoulet? Castelnaudary är ett perfekt mål för en fin dagstur från Escapat. Med den vida slätten i ryggen åker ni på mjukt kurviga vägar upp längs kullarna mot Pic de Nore. Kanske måste ni stanna till och köpa lite tryffel på Maison du Truffe i Villeneuve-Minervois, annars är första stoppet de fyra katartornen i Lastours.
Efteråt klättringen uppe runt tornen passar det bra med en kaffe och något att dricka på bageriets svala terrass nere vid floden. Sedan fortsätter längs bergskanten till byn Saissac, där ni hittar ett av de mest lättillgängliga katarslotten. Man förstår verkligen varför de ligger som de gör, den magnifika utsikten räcker många mil över hela slättlandet som breder ut sig söderut.
När ni ändå stannat till där: ta lunch på lilla restaurangen Bar Restaurant La Montagne Noire. Mer genuint fransk bykrog än så hittar man knappt. Om det är sol sitter traktens alla gubbar och gummor på terrassen och mumsar i sig dagens meny. Till exempel en liten quiche till förrätt, en perfekt stekt köttbit med pommes till varmrätt och äppelpaj efter, á 14?. För turister vill säga, troligen billigare för byborna men alla är säkert lika nöjda. Inne i lokalen är det rymligt nog för hela byn att samlas runt fotbollsmatchen på lördagskvällarna med högt i tak, mörka bjälkar och detaljer i trä längs väggarna.
Fortsätt sedan genom det böljande landskapets skogar av ek och tall, fårhagar och förstås oändliga fält med vinrankor. Men se upp i kurvorna, så här års möter ni både minimala traktorer och gigantiska vinplockarmaskiner. Om ni har tid, stanna till vid klostret i Saint Papoul, rosengården med dubbla pelare är något alldeles speciellt.
Utflykt till Castelnaudary
Foto Castelnaudary av milosk50
Så småningom anländer man till Castelnaudary som varit handelscentrum under flera tusen år. Ingen slump alltså att Canal du Midi just här vidgats till en liten sjö. På gamla målningar kan man se att det redan vid tiden då kanalen byggdes var fullt av båtar över hela sjön. Då fanns det även en mängd väderkvarnar runt hela stan, som malde det vete man odlade då som nu över hela slättlandet.
Idag är den stora marknadshallen Les Halles des Grains omvandlat till kulturhus, när handeln med vete och annat spannmål flyttat ut på internet. Kvarnarna är nedmonterade och den enda som finns kvar vid sjön byggs just nu om, förmodligen till bostäder. Båtarna däremot, de fortsätter lägga till längs kajerna, om än i form av kanalbåtar med turister som slussar sig fram hela vägen från Toulouse till Sète borta vid Medelhavet.
Den där berömda Cassouleten då, var ska man äta den? Vi tror på ryktet att L'Escapade vid sjön precis innan slussen gör den bästa grytan. Men den kan ha hård konkurrens av Le Cassoulet Gourmand vid Quai du Port. Där längs kajen är de gamla magasinen i högsta grad levande. Livliga barer och väldoftande restauranger samsas med stora antikhallar och glasskiosker. Om du hör konstiga ljud är det förmodligen bara gulliga barn som övar, det gamla Capitaineriet har omvandlats till kommunal musikskola med gnisslande fioler och skevt råmande tromboner som ljuder ut över vattnet.
När solen går ner där bortom bergen tar det bara trekvart tillbaka till Escapat längs motorvägen.
Video - Utflykt till Castelnaudary
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg