Château du Donjon
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-04-29 i vinrelaterat
Languedoc vingård
Minervois vingård
AOP

Château du Donjon

Château du Donjon
Med Pyrenéernas snötäckta bergstoppar ständigt i blickfånget, nationalparken Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc i ryggen och ett glittrande Medelhavet vid horisonten, hittar vi Château du Donjon; ett stenkast utanför Carcassonne i Languedoc i sydvästra Frankrike. Området är välkänt vida omkring, såväl för sin ställning som en av världens främsta vinregioner, som för sin brokiga och färgstarka historia. Området runt Toulouse, Narbonne och Beziers har ständigt varit aktuellt genom århundradena, från forntid till medeltid till revolutionernas epok, och området är fullkomligt pepprat med slott, befästningar och herresäten.
Château du Donjon
Dagens Château du Donjon har anor från 1200-talet i form av det befästa torn som utgör dess nav och har gett upphov till dess namn; från ordet donjon, kärntornet i en medeltida ringmursborg. Tornet byggdes som befästning och bostad under namnet Château de Bagnoles, och de delar som finns kvar idag bestod mestadels av uthus och visthusbod och tillhörde till att börja med munkorden vid klostret i Caunes. Under 1400-talet kom så slottet att bli en familjeegendom, tillhörande släkten Panis-Mialhe, som redan vid den här tiden anlade vingårdar på sina domäner. Under flera hundra år har man med en kombination av genuin kunskap och intresse, erfarenhet och en nyfikenhet inför nya rön och tekniker förfinat vinmakarkonsten och skapar idag viner av hög kvalitet och renommé.
Château du Donjon
Idag är det Jean Panis som signerar årgångarna, 1996 tog han över efter sin far Guy Panis som från sitt övertagande arbetade upp gårdens anseende till att hålla världsklass. När Château du Donjon lämnades i Guys omvårdnad 1958 bestod vingården av ca 40 hektar och sålde merparten av sin produktion i bulk till négociants. Huvuddelen av vingårdens produktion bestod av Carignan, med en liten andel Cinsault och Grenache. Guy var mer intresserad av att skapa viner med hantverket i fokus, och tillsåg att markerna planterades med mer Grenache, samt Merlot och Syrah.
Château du Donjon
Arealen ökades till närmare 100 hektar, och man började buteljera sina prestigeviner själva. Under Jeans överinseende har den gynnsamma utvecklingen fortsatt, och idag odlar man på cirka 160 hektar och buteljerar alla sina viner på gården, såväl AOC-viner som Vin de Pays.
Château du Donjon
Terroiren här tillhör floddalen kring La Clamoux; tempererad, med ett centralt medelhavsklimat påverkat av kyligare luft från Atlanten. Jordmånen består av lerkalksluttningar och grusiga terrasser, och regionen är kuperad och genomkorsad av floder och biflöden. Redan under romarrikets storhetstid odlades vin i området; för över 2000 år sedan anlades staden Minerve här i Languedoc, som sedermera blev huvudstad i regionen Minervois AOC som instiftades 1985.
Château du Donjon
Produktionen består huvudsakligen av röda viner samt en ej försumbar andel rosé, där huvuddruvorna är välkända celebriteter i den sydfranska vinvärlden: Syrah, Grenache Noir, Carignan, Cinsault och Mourvèdre. Cirka tre procent av produktionen är vita viner; huvuddruvor här är Grenache Blanc, Bourboulenc, Maccabeu, Marsanne och Roussanne.
Château du Donjon
Jean Panis egen favoritdruva är Grenache Noir, och han säger poetiskt om den: "Sa sucrosité, ses petits fruits rouges, ses épices en font un cépage enjôleur. Si on le vinifie en douceur, il se donne tout en souplesse." ("Dess sötma, dess små röda frukter, dess kryddor gör den till en förtrollande druvsort. Om vi vinifierar den försiktigt är den väldigt mångsidig."). Han började sin yrkesbana som ljusdesigner inom teater och scenkonst, och ser sitt nya värv, sitt vinmakande som en konstart där han ständigt utvecklas. Hans vision för framtiden för Château du Donjons vinportfölj är en fortsatt nyfikenhet inför råvaran och tekniken, en passion för skapandet och en intensitet och dynamik i arbetet. Hans eget signum är ett framhävande av frukten i vinet, och att begränsa uttaget för att skapa en koncentrerad palett av aromer och smaker.
Château du Donjon
Just nu jobbar vi på Escapat med att utöka vårt sortiment av högklassiga franska viner. Ett första steg har vart att prova viner från våra granngårdar. Château du Donjon ligger endast 5km från Escapat, i deras nuvarande sortiment fastande för två viner som nu fått en plats i vår webbshopp, se nedan.
Château du Donjon
Donjon Cuvee Prestige (Minervois AOC) - Är en blend på 70% Syrah och 30% Grenache Noir; ett härligt generöst vin vars doft bär inslag av körsbär, läder, choklad och jordgubbar. Ett mjukt och smakrikt vin som passar utmärkt till rätter med lamm eller vilt; varför inte prova till grillade lammracks tillsammans med Pommes Anna, en len örtcrème och en mustig rödvinssky?
Château du Donjon
Donjon Le P'tit Coup Rosé (Coteaux de Peyriac) - Inled middagen med lite sommarfeeling; Med sina fräscha fruktiga toner av jordgubbe, vattenmelon och hallon passar den alldeles utmärkt på egen hand som aperitif; här samsas Merlot, Grenache Noir och Cinsault. Eller prova den till en av våra förrättsfavoriter, Okonomiyaki: japanska vitkålsplättar med räkor, sikrom och en somrig gräslöksvinaigrette.
Château du Donjon
Jean Panis med familj hoppas vinerna faller er i smaken. Bon week-end!
Château du Donjon på sociala medier
Facebook - @chateaududonjon
Instagram - @chateau_du_donjon
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg