Vinregionen Languedoc
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-01-28 i vinrelaterat
Languedoc
Minervois
AOP

Vinregionen Languedoc

Vinregionen Languedoc
Vi har i flera artiklar talat om hur brett och djupt skatten som utgör Languedocs alla viner sträcker sig. De finns i alla tänkbara pris- och kvalitetsklasser, de spänner över allt från det torraste till det sötaste, från det lättaste till det tyngsta, de finns med bubblor och utan, och i alla kulörer vinvärlden i stort kan erbjuda.
Det finns ingen inbördes klassificering eller rankning här, utan man måste intressera sig för regionen och själv förkovra sig för att hitta vilka producenter som tänker kvalitativt och vilka som producerar "en masse". Vinregionen Languedoc har denna stora spännvidd av viner mycket tack vare sin geografi och geologi. Dels består den av en kust, dels ett inland, det finns höga höjder och det finns flackmark, det finns solbrända sluttningar och avkylda bergstoppar; det finns således växtplatser för alla de vitt skilda vintyperna regionen har att erbjuda. Dessutom finns en rad olika underregioner och distrikt inom regionen, där alla har en särställning gällande klimat och jordmån, och således druvval, tillverkningsmetoder och inte minst historia.
Languedoc är uppdelat enligt följande:

Det finns 10 underregionala appellationer:
- AOC Cabardès (rött, rosé)
- AOC Clairette du Languedoc (vitt)
- AOC Corbières (rött, vitt, rosé)
- AOC Limoux (stilla viner; rött, vitt)
- AOC Malepère (rött, rosé)
- AOC Minervois (rött, vitt, rosé)
- AOC Picpoul de Pinet (vitt)
- AOC Pic Saint-Loup (rött, rosé)
- AOC Saint-Chinian (rött, vitt, rosé)
- AOC Terrasses du Larzac (rött)

Det finns 5 kommunala eller by-appellationer:
- AOC Corbières Boutenac (rött)
- AOC Faugères (rött, vitt, rosé)
- AOC Fitou (rött)
- AOC La Clape (rött, vitt)
- AOC Minervois la Livinière (rött)

Det finns 4 appellationer för sött vin:
- AOC Muscat de Frontignan (vitt)
- AOC Muscat de Lunel (vitt)
- AOC Muscat de Mireval (vitt)
- AOC Muscat de Saint-Jean-de-Minervois (vitt)

Det finns 3 appellationer för mousserande viner:
- AOC Blanquette de Limoux (vitt)
- AOC Crémant de Limoux (vitt, rosé)
- AOC Blanquette de Limoux Méthode Ancestrale
Vinregionen Languedoc
Foto Languedoc av DalGobboM  CC
Inom dessa appellationer finns det sedan en uppsjö vingårdar, vingårdslägen och producenter, som ger sin profil på både viner och stilar. Till skillnad från till exempel Bourgogne, där det i stort sett enbart odlas en blå och en grön druva, så finns här en variationsrikedom som är helt fantastisk. Historiskt sett blandade man gärna de druvor man hade på fälten till så kallade "field blends", vilket man i stor utsträckning gör även idag, men man har också börjat identifiera vingårdslägen som är idealiska för en specifik druvsort och således även börjat göra endruve-viner, eller "varietal wines" som är den internationella benämningen.
Languedoc-Roussillon (eller "Occitanie" som de båda är underordnade sedan 2016) är världens största vinproducerande region, vilken en gång i tiden stod för lejonparten av fransk vinindustri. Tyvärr var regleringen av vinerna härifrån undermålig förr, vilket resulterade i usla produkter, ett ok regionen tyvärr än idag kämpar med att bli kvitt. Sakta men säkert når regionens viner återigen ut på världsmarknaden och visar inför omvärlden upp produkter som håller yppersta världsklass.
Vinregionen Languedoc
Foto Languedoc av Christian Ferrer  CC
Många frågar oss var man kan hitta morgondagens storstjärnor som man idag har råd att investera i; förr var svaren en handfull: med bland andra Sydafrika, Côtes du Rhône eller Languedoc-Roussillon, men idag blir svaret uteslutande Languedoc. Så fort marknaden får upp ögonen för en regions kvalitet så börjar priserna genast dra i väg, vilket inte riktigt har hänt här än. Visst finns det viner som kostar en rejäl slant, kanske upp mot ett par tusenlappar, men den verkliga skatten är de viner som idag ligger runt ett par hundralappar och som garanterat inom fem till tio år kommer kosta minst det dubbla; så passa på nu att köpa viner från Languedoc och lagra inför framtiden!
Vi har som vi sa inledningsvis berättat en hel del om vinerna härifrån i tidigare artiklar och vill här än en gång uppmuntra till att verkligen göra en djupdykning i regionens skattkammare. Ner i djupet av mousserande, vita, röda, söta, rosé och förstärkta viner. Det finns något för alla och envar, passande allas plånböcker; ett scenario som underlättar när man eftersöker vad man själv uppskattar mest.
Vinregionen Languedoc
Kika in på Escapats vinlista för att se vilken spännvidd en producent i regionen kan ha. De flesta av Escapats viner, vilket kan sägas gälla rent generellt för regionen, är klart lagringsdugliga. Lägg undan några flaskor varje år av favoriterna och testa på nytt efter tre, fem eller tio år; oftast är det helt enastående hur ett vin fortsätter att utvecklas med tiden och blir till något helt nytt. På det sättet får man också reda på om man uppskattar vinet som mest när det är ungt, fruktigt och fullt av tanniner, eller om man föredrar det med mer elegans, rondör och mognadstoner av torkad frukt, tobak och mörk choklad.
Även vita viner vinner ofta på en tids lagring, så var inte rädda, utan testa att även lägga undan ett gäng vita favoritflaskor och följ hur det utvecklas. En del viner vinner på något års lagring för att slipa av kanterna, medan många även uppskattar ett vin som faktiskt "överlagrats". Det är bara att våga och prova sig fram!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg