Cité de Minerve
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-09-13 i turism
Occitanien
Minervois
Minerve

Cité de Minerve

Cité de Minerve
Kalkstenskullar, kastanj och olivträd. Kullerstensgator kantade av lavendelbuskar och söta blomlådor. Underjordiska floder och grottor som får bergväggen att likna en ihålig Comté-ost. Vad har alla de här sakerna gemensamt? Samtliga är ingredienser och element som kännetecknar den charmigt pittoreska och välbevarade sydfranska medeltidsbyn Cité de Minerve. Vinregionen Minervois huvudstad.
Byn som ligger högt upp på en kalkstensplatå mellan två dalar är omvälvd av de två floderna La Brain och La Cesse. Under tusentals år har de runnit längst botten av dalen och nött fram en spännande geologisk plats. När vattnet i floderna torkar ut under sommarhalvåret kan man gå på promenader i spåren. Utforska de små grottorna eller förundras över de naturliga broarna som karvats fram under tusentals år av vattenströmmar och blekts av gassande sol. Under den våta perioden kan man istället paddla kanot längst strömmen. Kanske stanna till någonstans och äta sin baguette med tjocka skivor Comté, kvittenmarmelad och rikligt med kallt osaltat franskt smör.
Vinodlingarna runt området är anrika. De äldsta rankorna planterades redan för tusentals år sedan av Romarna. Kanske har Julius Cesar druckit vin från samma ranka som du? Vinerna härifrån är oftast röda, välstrukturerade och åldras med värdighet. De vita vinerna är torra och rosén oftast fruktig.
Cesse Valley översätts passande nog till stoppdalen, för bron som korsar dalen är stängd för allmänhetens åkning. Detta för att bevara byggnaderna och för att undvika att störa invånarna. Det är bara de drygt 130 personer som bor här som får korsa bron med bilen. Mitt i byn spirar ett smalt medeltida octagonformat torn upp sig.
Den blodiga historian gör sig påmind. Under medeltiden var invånarna av Cité de Minerve, som så många andra under den här tiden, Katarer. Men som bekant ville de Katolska korstågen ändra på det. År 1210 hittade Simon de Monfort hit och förklarade krig mot staden. Efter en hård strid där katapulter hade en avgörande roll, besegrades tillslut Minerve och byn kapitulerade. Men trots nederlag brändes ändå 140 av invånarna på bål för att de vägrade ge upp sin tro. Det sägs att de skuttade in i elden, sjungandes på sina kättarvisor. Till minne av händelsen lät man holka ut en duva ur en stor sten vid platsen där blodbadet ägde rum. När solen träffar verket ser duvan bländande vit ut. En symbol för nystart och fred.
Idag är tillvaron i byn mycket mer lättsam med ett turistkontor som delar ut kartor över området, museum, en bokaffär med både nya och begagnade böcker samt ett par trevliga restauranger med uteserveringar utmärkta för svala sommarkvällar.
Video - Cité de Minerve
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur