Södra Frankrikes endemiska druvor
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-10-21 i vinrelaterat
Vindruvor
Södra frankrike
Languedoc

Södra Frankrikes endemiska druvor

Södra Frankrikes endemiska druvor
Södra Frankrikes vinregioner är principiellt sett fyra till antalet: Sud Ouest, Languedoc-Roussillon, Södra Rhône och Provence. I alla dessa regioner odlas många druvor som vi alla känner igen namnet på: till exempel Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Chardonnay, Viognier med flera. Under en resa i dessa områden kommer man dock direkt i kontakt med åtskilliga druvor man sällan hör talas om, och inte sällan helt nya bekantskaper.
Anledningarna är många till att dessa druvor är mer eller mindre dolda för oss som vinkonsumenter, ett skäl är att kvaliteten på druvmaterialet och dess potential många gånger bedöms som sämre än de druvor vi kan namnet på; det finns en naturlig selektion gällande vilka druvor som uppnått stjärnstatus då dessa är mer pålitligt produktiva. Det man dock ska ha i minnet, det är att där de endemiska druvorna växer håller de ofta hög kvalitet, men de klarar inte att hålla denna nivå i andra kombinationer av jordmån, klimat och vattentillgång, och därför förblir dessa druvor mer eller mindre lokalt begränsade.
En annan aspekt vi måste ta i beaktande är vinregionernas ekonomi. Det kostar vinbonden en hel del att omplantera eller nyplantera en hektar mark, varför många mindre producenter helt enkelt fortsätter att odla det som en förfäder faktiskt en gång tog sig tid och råd att plantera. I mer lukrativa, namnkunniga områden så som Champagne, Bourgogne och Bordeaux har ett snävare regelverk satts upp, varför producenter tvingas att odla det som ger mest avkastning; annars får de buteljera vinerna i den lägsta kvalitetsklassningen, "Vin de France", vilket gör det svårt att nå en större marknad.
Södra Frankrikes endemiska druvor
Foto Endemiska druvor av Rawpixel
Ett skifte är dock på gång i vinvärlden, en alltmer nyfiken konsument parad med en föränderlig marknad ger dessa druvor en ökande publik och ständigt nya fans. Ett skäl till att vi börjar lära oss mer om dessa doldisar är att vinvärlden har pendlat tillbaka, från en likriktning som troligtvis hade sin kulmen för några år sedan. Idag vill man som vinbonde snarare återknyta till sitt ursprung än följa en marknad av närmast anonymiserade bulkviner; gamla tekniker och ursprungsdruvor får återigen spela huvudrollen och vinmakande får ännu en gång status som ett hantverk. Dels är det ett mer hållbart sätt att odla, då "originaldruvorna" är bäst anpassade till klimat och jordmån, dels särskiljer man sig och kan marknadsföra sina viner som speciella på en alltmer krävande vinmarknad.
Ytterligare en faktor som påverkat deras överlevnad utan kändisskap att många av de endemiska druvorna är så kallade "blanddruvor", de ingår i en regions eller distrikts kvalitetsbeskrivning men som del i ett vin och namnges inte alltid specifikt. Vi tar vinerna från Châteauneuf-du-Pape som exempel: De röda vinerna därifrån får enligt regionens regler innehålla 100 % av vissa deklarerade druvor (till exempel Grenache eller Mourvèdre) eller så får de innehålla en blandning av upp till nio olika blå och nio olika gröna, rosa och grå druvor. Variationsrikedomen är fenomenal och förutsättningarna för en mindre odlad druvas överlevnad, som till exempel Vaccarèse (också kallad Argenté Brun/Brun Argenté), är betydligt större än i konventionella regioners regelbeskrivningar som inte tillåter denna sorts blandning att förlänas de eftertraktade beteckningarna och därmed en viss status på marknaden.
Södra Frankrikes endemiska druvor
Foto Toscana av Bischoff49
I Toscana, för att ta ett annat exempel, ändrades reglerna för tillåtna druvor 2012, vilket föranledde en utarmning av de gamla och kanske något mindre kvalitetssäkra druvorna till förmån för Cabernet Sauvignon och Merlot. Tack och lov insåg man tämligen snabbt att detta var en farlig väg att gå och ändrade därmed reglerna ånyo, till förmån för de mer obskyra druvorna. Förlorar man sitt ursprung, då tappar man även sin identitet!
Räknar man bort de mest namnkunniga druvorna, det vill säga de druvor som visserligen också odlas lokalt, men som blivit världsdruvor (Syrah, Grenache Noir/Blanc, Roussanne, Marsanne, Viognier, Cabernet Sauvignon med flera), så hittar man ett fyrtiotal druvor som i stort sett enbart odlas i en eller flera av de ovan nämnda fyra regionerna. En del druvor används enbart till lokalt mousserande, dessert- eller starkvin, andra används enbart i rosévinsproduktion. Några av druvorna är såpass lokala att de enbart växer i några få vingårdar, som till exempel druvan Arrufiac i det lilla vindistriktet Pacherenc du Vic-Bilh, som ligger i regionen Gascogne. Druvan hade, precis som många andra bortglömda varianter, nästan helt dött ut; men tack vare lokala odlare har små lotter överlevt omplanteringar och har nu på senare år skördat framgångar i ett åtminstone lokalt och nationellt hänseende.
Södra Frankrikes endemiska druvor
Foto Endemiska druvor av Rawpixel
Dessa små lokala rariteter är så väl värda att leta efter när man som vinturist är ute på de förunderligt vackra, vindlande vägarna i södra delarna av Frankrike, varför vi listar endemiska druvor att hålla utkik efter:
Abouriou
Arrouya Noir
Arrufiac
Baco Blanc
Bouchalès
Bourboulenc
Braquet
Brun Argenté
Calitor
Clairette Blanche
Clairette Rose
Colombard
Counoise
Courbu
Duras
Fer
Folle Blanche
Folle
Grenache Blanc
Grenache Gris
Gros Manseng
Jurançon
Llandoner Pelut
Len de l'El
Macabeo
Marsanne
Marselan
Muscardin
Négrette
Petit Manseng
Picpoul
Piquepoul Blanc
Piquepoul Gris
Piquepoul Noir
Portugias Bleu
Raffiat de Moncade
Rolle
Roussanne
Tannat
Terret Noir
Tibouren
Ugni Blanc
Vermentino
Några specifika regioners druvor vi förespråkar att prova sig på:
Sud Ouest: Druvan Tannat i Madiran. Tannat är en otroligt tuff druva, med både djup färg och strävhet. Vinerna kan vara nästintill svarta och sträva till odrickbarhet i sin ungdom, men med några decenniers lagring bjuder vinerna på fantastiska upplevelser av garrigue, stall, läder och mörk frukt i form av slånbär och enbär. En druva som förts långt bort från sydfrankrikes vinområden, bland annat till Uruguay där den blivit lite av en nationaldruva.
Södra Frankrikes endemiska druvor
Foto Languedoc av Romas photo
Languedoc-Roussillon: Är ni i området runt Corbières, försök hitta vin gjort på Lladoner Pelut, som antas vara en släkting till Grenache Noir. Till skillnad från Grenache har Lladoner ett tjockt skal och når fenolisk mognad snabbare, vilket gör att druvan sällan skapar viner på över 13-13,5% alkohol. De kännetecknas av en Grenacheliknande kryddighet och örtighet men med högre syra. Det görs många förnäma viner i Priorat med den som blanddruva, men i Corbières kan man hitta exemplar på 100 % Lladoner Pelut; väldigt trevliga bekantskaper!
Provence: Braquet, som ger fantastiskt aromatiska roséviner, men även av vissa producenter ett lätt, friskt och parfymerat rödvin. Väl värda att leta efter på plats!
Södra Frankrikes endemiska druvor
Foto Rhône av Dreamer Company
Södra Rhône: Calitor i Tavel. En druva som upptar knappt trettio hektar i vinvärlden då den historiskt framför allt använts för att tunna ur rödvin till mörk rosé. Normalt sett en ganska tråkig druva, men de producenter som fått upp den på bergssidor får ofta ut mycket trevliga viner, som påminner om lätta viner på Gamay.
Listan kan göras tillnärmelsevis oändligt lång, och de gömda skatterna är många och varierande. I takt med att vinmakande återigen blivit ett hantverk att räkna med finns gott om förstklassiga viner att upptäcka som ännu inte nått den bredare marknaden, och en stigande trend att än en gång ta sig an förfädernas druvor. Undersök vilka endemiska druvor som finns i området inför nästa Frankrikeresa, och våga testa något nygammalt!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg