Cabernet Sauvignon
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-11-01 i vinrelaterat
Bordeaux
Druva
Cabernet

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon
Den hårdhudade Fransosen från Bordeaux som med enkelhet har erövrat hela vinvärlden: Cabernet Sauvignon ? även kallad kungen bland blå druvor.
Nån gång mellan år 1300 och 1600 i Bordeaux korsades druvorna Cabernet Franc och Cabernet Blanc och vips föddes kärleksbarnet Cabernet Sauvignon - kusin till druvan Merlot! Idag är Cabernet Sauvignon världens vanligaste blå druva och går att hitta i nästan alla länder där folk tillverkar vin. Om man räknar bort Bordeaux så är de mest framträdande områdena Toscana i Italien, Napa Valley i USA, Margret River i Australien, Hawkes Bay i Nya Zeeland, Maipo i Chile och Bekaadalen i Libanon. Anledningen till den här omåttliga populariteten är förmodligen för att Cabernet Sauvignon är en riktigt hårdhudad och tålig druva, som tar sig genom sjukdomar och skiftande klimat. Se bara på det typiska inlandsklimatet i Bordeaux, därifrån druvan härstammar. Solen värmer flitigt odlingarna hela dagarna medan temperaturen i de djupa dalarna klättrar ner mot minusgrader om nätterna. Det är sånt klimat som skapar magi inuti druvan. Värmen bidrar med sötma och smakrik frukt - medan kylan tillför komplexitet samt lättare, och friskare smakämnen.
Cabernet Sauvignon är klassiskt förknippad med en tydlig smak av svarta vinbär. Det är sant, men också en grov förenkling. Vinerna är i regel sträva, fruktigt fylliga och friska med aromer som ceder, stall, läder, mörka bär tobak och kakao. Cabernet Sauvignon har som tidigare nämnts ett tjockt skal som bidrar med en djup röd färg, samt höga halter av fenoler. (ämnen som utvidgar smakbilden av vinet). De stora kärnorna i druvan ger en tydlig strävhet som färgar av sig i smakbilden. Du kan själv testa att tugga på en druvkärna så känner du hur tungan nästan fastnar i gommen av tanninerna. Alla dessa ingredienser bidrar till att Cabernet Sauvignon även är kungen i vinkällaren. Druvan ger viner som är skarpa och kraftiga till en början, men som med tiden avtar och rundar till sig i lagringsprocessen.
"Men!", tänker du - "det finns gott om druvor som är tåliga, goda och minst lika lagringsdugliga som Cabernet Sauvignon, varför är den så populär?". Du har rätt. Varför har just Cabernet Sauvignon ihop med Cabernet Franc och Merlot blivit de tre blå druvmusketörerna som dominerar stora delar av vinvärlden? Jo, på grund av marknadsföring. Vinbönderna i Bordeaux, med sina djupt rotade traditioner, är inte bara skickliga på att producera vin. De är också rejält duktiga på att berätta om det också. Samt att Frankrike länge varit vinvärldens stora förebild med en lång historia och stolthet i hantverket.
Kungen av druvor har även i skrivande stund tagit sig in i Escapats sortiment. Till exempel Escapat Merlot Cabernet Sauvignon eller Escapat Rosé Mes Amis.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur