Rhône
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2021-10-29 i turism
Côte-Rôtie
Condrieu
Hermitage

Rhône

Rhône
Oavsett av vilken anledning man väljer att åka till södra Frankrike för att följa den vindlande floden Rhône, så kommer lystmätet att stillas. Varje liten by längs vägen bjuder på fantastiskt trevliga människor - framför allt om man börjar med ett "Bonjour!", även om man inte kan ett enda ord franska till - tillika suverän mat, underbara viner och en historia och arkitektur man inte kan annat än älska. Byggnader, stenlagda esplanader, akvedukter och torg skapade av romare och i vissa fall av än tidigare erövrare. Matglädje som spänner från det bondskt enkla och anspråkslösa till stjärnbeströdd matlagningskonst; trakten bjuder på väldigt varierade, men alltid lokalt förankrade och välsmakande rätter. Och en skattkista av viner som omfattar allt från de lättaste av lätta till riktiga mörkbäriga muskedunder till drycker. Under vindlandet genom vinlandet, från Lyon i norr till vårt södra tips som är Saintes-Maries-de-la-Mer finns något för alla!
I höjd med Vienne, fast på andra sidan floden, hittar man Rhônes nordligaste vindistrikt: Côte-Rôtie. Översatt till svenska blir det "Den rostade branten", ett namn det fått på grund av sin höga solexponering. Här, precis som i röda viner generellt från norra Rhône, härskar Syrah. Djupa, mörka, tuffa och härligt mineraldrivna förför de en med kraft. Man brukar säga att de röda vinerna från Hermitage (även underdistriktet Crozes-Hermitage) är maskulina i sin kraft, medan vinerna från just Côte-Rôtie är mer florala, parfymiga och således traditionellt kategoriserade som mer feminina.
I Côte-Rôtie är det tillåtet att blanda i upp till 20 procent av druvan Viognier, en grön druva. I praktiken är det många producenter som inte blandar i någon Viognier alls, medan en del ligger på mellan 5 och 10 procent av den gröna druvan; en av anledningarna till att blanda är att få just ett mer parfymigt vin och även mildra lite av Syrahs kärvhet.
Strax söder om Côte-Rôtie hittar vi nästa distrikt: Condrieu. Här är Viognier den dominerande druvan, trots att den för bara 40-50 år sedan var nära en total utrotning. Odlarna här har gjort ett fantastiskt arbete med att åter få druvan på världskartan, då Condrieus viner funnit sin väg ut på världsarenan och på så vis lockat odlare i andra länder att våga sig på druvan. Viognier har gått från att bara ha utgjort odlingar på ca 12 hektar på 60-talet till över 130 hektar idag!
Rhône
Foto Hermitage av Marcello Brunetti
Hermitage, som vi nämnt tidigare, har förutom sina fantastiska viner även en historia väl värd att förtälja. År 1224 återvände en skadad Gaspard de Stérimberg till Frankrike och staden Tain. På grund av alla hemskheter han bevittnat under korståget, bestämde sig Gaspard för att bli eremit och ägna sin tid åt eftertanke och Guds ord, varpå han bosatte sig på toppen av Hermitage-berget, med den franska drottningens goda minne. Det kapell som står där än idag, byggdes till minne av Sankt Kristoffer, alla resandes helgon. En intressant sak att tänka på är att det världsberömda distriktet består av i stort sett denna enda kulle, där varje cm av distriktets mark består av antingen byggnader, vägar eller planterade vinrankor! I Hermitage är även vitt vin tillåtet enligt AOC:s regler, även om produktionen är försvinnande liten. Rousanne och Marsanne är de tillåtna gröna druvorna och vinerna är fantastiskt goda, särskilt med något decennium på nacken.
De tre stora distrikten i norr: Saint Joseph, Cornas och Crozes-Hermitage gör alla fantastiska viner, även om det mesta som kommer härifrån är ganska enkelt och rustikt. De bästa vinerna tillika producenterna betingar en jämförelsevis ganska rejäl portion med pengar, men är väl värda varje investerad krona.
Saint Péray är ett distrikt som producerar lätta, vita viner som i de flesta fallen framställs som mousserande med den traditionella metoden, den metod som man även använder i Champagne! Druvorna här är de samma som i Hermitage, Rousanne och Marsanne.
Rhône
Foto Château de Crussol av mrstam
I Saint Péray finner ni även det magnifika Château de Crussol. Det övergavs på 1500-talet av familjen Crussol då man efter giftemål med familjen Uzès fann deras slott Château d'Uzès bekvämligare och flyttade då dit. Därefter har ett gäng olika ledare tagit över och förlorat slottet i omgångar och är därför inte i direkt toppskick, men väl värt ett besök!
Klimatmässigt så är den norra delen varm och fuktig, nästan tropisk i sin prunkande grönhet. Ett vindlande, bedövande vackert landskap med de mest fascinerande byggnadsmonument från svunna tidsåldrar. Utsökt kost och logi hittar man faktiskt i de flesta av byarna på vägen söderut, men då vi oftast reser på vinets väg så har vi valt att bo mitt i smeten; i Ampuis, Tain, Condrieu, och Valance.
Ett distrikt man inte får glömma, varken av historiska eller delikata skäl, det är Clairette de Die! En region som redan Plinius den äldre skrev om runt början på vår tideräkning. Staden Die ligger öster om Rhônedalen utefter en biflod som heter La Drôme. Legenden säger att det bubbliga vinet upptäcktes då en ung fåraherde slog sig ned vid en bäck för att vila i värmen, lade en flaska vin i bäckens svala vatten och sedan glömde den där över vintern. Efter ett år i vattnet hittade han flaskan och den var fylld av sprudlande, bubblande vin! En andra jäsning hade tagit fart i flaskan, då både levande jästrester och socker fanns kvar efter buteljeringen. Clairette de Die är ett av distrikten som hävdar att man är ett av de första som upptäckte bubblor i vin som en effekt av att en efterjäsning skett i flaskan. Legend eller inte, men det finns dokumenterat att gallerna i trakten lade vinflaskor i vattendragen över vintern för att skapa en bubblig dryck!
Precis söder om Saint Peray breder ett "ingenmansland" när det kommer till vin ut sig, inte förrän man passerat Montélimar är man åter i tryggt vinodlarlandskap.
Rhône
Foto Chateauneuf-du-Pape av Aa77zz  CC
I södra Rhône ligger så det fabulösa Chateauneuf-du-Pape som ett nav, med fantastiska satellitdistrikt utspridda runtomkring. Klimatet är här betydligt mycket torrare än i den nordliga delen av Rhône; där det tidigare var en lummig, frodig grönska utanför bilfönstret, ser man nu mer stäpp och silvriga nyanser av grönt i de läderartade bladen. Mistralen, den varma vind som drar in över Frankrike från de nordliga länderna på afrikanska kontinenten, är en av faktorerna som bidrar till att man så sällan behöver bespruta sina grödor här nere. Värmen och genomluftningen gör att de flesta svamp- och andra sjukdomar inte får fäste. Här har man dock andra bekymmer som pockar på uppmärksamheten emellanåt; avsaknad av vatten, men närvaron av frostnätter och skadeinsekter; hur man än vänder sig så sitter rumpan bak!
Chateauneuf-du-Pape! Med sin karaktäristiska borg och stadsmur, sin famösa historia med påvarna under den babyloniska fångenskapen, platsen där den franska kvalitetsregleringen för jordbruksprodukter, AOC, föddes, dess otroligt divergerande jordmån och uppsjön av tillåtna druvor; staden är ett kapitel för sig. I korthet så har man odlat druvor här sen förkristen tid och imponerade redan tidigt på romarna med viner härifrån. Som namnet berättar, Chateauneuf-du-Pape betyder "Påvens nya slott", så huserades här påvar på flykt under ett antal år vilket påverkat odlingen på ett positivt sätt; precis som i Bourgogne har kyrkans män och kvinnor här alltid varit kunniga i förädling och förbättring av jordbruk.
Ägaren av Chateau Fortia, Baron Pierre Le Roy de Boiseaumarié, var med och grundade INAO (Institut National des Appellations d'Origine) och var därmed med och drog upp riktlinjerna för det som kom att bli AOC, där Chateauneuf var ett av de första distrikten att ställas under ett regelverk för hur och vad som får odlas.
Rhône
Foto Châteauneuf du pape av Esby  CC
Distriktet Chateauneuf består av ett flertal kommuner och är ett veritabelt lapptäcke av jordmåner från ren kalk till granit till sand till skiffer. Här finns över 250 odlare som med nio röda och nio vita/rosa tillåtna druvor kan blanda hej vilt, så är Chateauneuf-du-Pape inte en vinstil eller ett vin, utan en närmast oändlig variation av stilar. Man kan faktiskt inte säga att man inte gillar viner från Chateauneuf, för det finns verkligen något för alla. Här görs mono-varianter på till exempel Grenache eller Mourvèdre, blends med Grenache eller Syrah som bas; en oändlig variation från det allra lättaste rödbäriga, till muskelknuttar på den svartaste Syrah med massor av ny fransk ek.
Satelliterna då?
Glöm inte dom, säger vi bara! Från Rasteau i all sin anspråkslöshet och vindlande gränder, till Gigondas som utvecklats till att bli regionens tvåa, med gourmetrestauranger och toppviner och en prislapp som konkurrerar med Chateauneuf. Vaqueyras, den "moderna" byn i sammanhanget. Tavel, med alla sina underbara rosé-viner, och sött och starkt från Beaume-de-Venise. Alla har de sin charm och sin självskrivna plats i ens hjärta när man kommer hem till vardagen och summerar sin resa.
En fantastisk detalj med Chateauneuf-du-Pape och byarna runtomkring är att de alla har en lokal "turistbyrå", där flertalet av deldistriktens odlare finns representerade på instegsnivå, så att man kan prova sig fram till en favorit att besöka. Bönderna själva är oftast väldigt trevliga och ganska benägna att föra samtal även på engelska, men framför allt ofta ivriga att passionerat berätta om sin del av det sydfranska arvet!
Rhône
Foto Camargue av XtianDuGard  CC
När så vinintresset fått sin beskärda del av semesterkakan, varför inte fortsätta ännu en bit söderut genom Camargue? Här finns de vitaste av hästar, de svartaste av tjurar (en gång var regionen storproducent till södra Europas tjurfäktningsarenor) och de mest rosaskimrande av rosa flamingos! Här produceras även på traditionellt vis ett av världens bästa havssalt, så passa på med ett stopp hos salttillverkaren.
Resans slutdestination är Saintes-Maries-de-la-Mer, en lite sömnig men typiskt avslappnat elegant fransk badort med allt från det mest tillrättalagda turistiga, till det riktigt genuina sydfranska.
Rhône
Foto Saintes Maries de la Mer av Jean-Louis Vandevivère  CC
Här finns en underbar strand som sträcker ut sig åt både öst och väst, dock kan det vara svårt att få en parkering; många svordomar har yppats både av och åt bilförare som varv på varv kört runt i byn efter en lucka i kaoset. Men det är mer än värt besväret, det är ju så underbart att få kasta sig i det salta och uppfriskande havet efter allt resande!
Video - Rhône
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg