Druvan Chardonnay
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-08-25 i vinrelaterat
Vitt vin
Chardonnayvin
Chardonnaydruva

Druvan Chardonnay

Druvan Chardonnay
I många vinälskares ögon druvornas druva. Elegans i grön kavaj.
Odlas i princip alla vinländer och är i sin smakprofil, beroende på växtplats, mer återhållsam än exempelvis riesling eller muscat. Därför tjänar den 9 gånger av 10 på arbetet i vinkällaren. Kära vänner till druvan är gamla som nya fat, malolaktisk jäsning, sur lie med följande batonnage, filtrering/ofiltrering och tydligt oxidativ vinmakning (ex i delar av Jura). Det går att leka lite med smak, textur och struktur i källaren med andra ord. Chardonnay trivs i både svala och varma klimat och kan gå från en finessrik och mineralisk stil i Chablis till att bli fet och tropisk i Nya Världen.
Klassiska markörer för Chardonnay är gröna och gula äpplen, olika former av citron, grapefrukt, gula plommon, ananas och flinta. Karaktärer som kan uppstå genom vinmakningen är smör, vanilj, rostat bröd, popcorn, jäst och orientaliska kryddor.
Bourgogne är urmodern och här skapas de mest åtråvärda och bästa vinerna druvan kan frambringa. Topplägen i Meursault, Puligny-Montrachet och Chassagne-Montrachet ynglar av sig några av vinvärldens mest prestigefyllda skapelser och priserna är där efter. Om ni någon gång slår till på ett cru-vin så tänk på att vinerna ofta är knutna i sin ungdom och tjänar gott på att luftas rejält innan förtäring, framför allt bör ni lagra dessa ädla droppar i minst 3-5 år.
Det är bra att göra lite efterforskningar innan man slår till, det finns en hel del mindre trevliga viner i omlopp både i och utanför Frankrike och få saker är värre än riktigt usel chardonnay.
Druvan Chardonnay
Foto Chardonnay av John Morgan  CC
Men visst går det att finna strålande exemplar också utanför Frankrike. Argentina, Australien, USA och Sydafrika är några av länderna där druvan produceras i njutningsfulla tappningar. Alla har de blivit inspirerade av vad bönder och munkar förädlat i Bourgogne sen 300-talet men samtidigt försöker alla sätta sin egen prägel och stil på den färdiga produkten- "A sense of place"- ursprung, hantverk, druvmaterial och terroir är vad allt handlar om.
Låt inte en dålig upplevelse av en specifik druva sammanfatta er slutgiltiga dom. Ni kommer missa så otroligt mycket bra vin om så blir fallet. Det gäller alla druvor och för den delen olika stilar av vin. Bara för att ni smakat 1,2,3 stycken sämre, låt oss säga naturviner, betyder det inte att hela det segmentet producerar usla viner. Inget är/måste vara svart eller vitt, det finns bra och dåliga naturviner precis som det finns bra och dåliga konventionella viner. Ursäkta sidospåret men vad jag vill säga med denna mini-rant är; fortsätt vara nyfikna!
Champagne är ju självklart också med på listan där druvan är given general men området är sitt eget kapitel i en annan text.
Vi på Escapat kan tydligt visa upp två olika takes på druvan där vårt ena vin Escapat Chardonnay har legat på sin jästfällning i 6 månader. Medan det andra vinet Escapat Chardonnay Prestige vilat på nya franska ekfat.
Vi har även tre olika mousserande från gården J.Laurens som alla innehåller Chardonnay, J.Laurens La Matte, J.Laurens Blanquette de Limoux samt J.Laurens Rose no7.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Foto Chardonnay av CSIRO  CC