Grillsäsong
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-05-28 i vinrelaterat
BBQ
Sommar
Grilla

Grillsäsong

Grillsäsong
Få matlagningsaktiviteter är väl så stötta och blötta som just sommarens grillning: "Äntligen tar mannen över matlagningen!", "Så skönt att stå vid grillen och kontemplera i min ensamhet!".
För oss är grillsäsongen som vilken annan säsong som helst, ett tillfälle få att experimentera och förfina tekniker, smaker, texturer; och att få göra det tillsammans! Men när vi frågar ungarna vad de minns starkast från sin barndom, så svarar de ofta just de där dagarna/kvällarna när grillen tändes, ett glas grill-vin hälldes upp och bakgården levde upp i ett sammelsurium av lek, matlagning, elddoft och skratt.
Men vad grillar man då? Egentligen är svaret detsamma som vid matlagning generellt: det man tycker om!
Vi har ätit grillat viltkött från ren, hjort och älg som varit fantastiskt; allt handlar om hur man behandlar råvaran. Ju torrare kött, alltså ju mindre fett, desto högre värme och kortare tid på gallret, men viktigt att låta köttet vila ordentligt. Fläsksida, med allt sitt fett, kan man köra på efterglöden och nästan glömma bort till nästa dag. Precis som att vi som huserar på västkusten gärna folierar makrill, som har massor av naturligt fett, och lägger på efterglöden till morgonen efter; en underbar lunch på ett kick med en sallad på lite dillsmör-slungad nypotatis och sojabönor!
Allt man normalt sett steker går att grilla, man får bara tänka till lite extra. Hamburgare t ex måste man låta ligga lite, lite längre än man tror, då ytan mot gallret måste hinna karamelliseras ordentlignt innan man kan ta upp dom. Likaså om man ska grilla fisken på galler, bäst med hög värme, få en snabb grillyta mot gallret och så vända. Fisk är kanske det som generellt sett lämpar sig sämst att grilla på galler, men skaffa en grillsten, en gammal ugnsplåt eller annan platt yta som tål höga temperaturer. Olja in den ordentligt, släng på det du vill steka och på med grill-locket. Då får du en stekt yta, men också en touch av röken!
Grillsäsong
Foto BBQ av stockcreations
Grönsaker äter vi nog mer än någonsin just under grillsäsongen med tanke på coleslaws, sallader, grillade grönsaker och röror av alla dess slag. Till och med ungarna petar ofta i sig grönsaker utan att ens tänka på det. Även här kan man med fördel använda en gammal ugnsplåt för att steka grönsaker, som annars kan vara svåra på grillen; aubergine, gröna ärtor, rädisor m m. Jättegott när de smörslungas över grillen och får lite av rökigheten med sig.
Skaldjur ska man absolut inte dra sig för att grilla, men då ska det vara hett och ske under kort tid. Lite smält smör över krabbklor på en plåt, lite rökspån och på med locket någon minut; helt enkelt så gott! Eller gratinera dina musslor eller ostron med en lätt rökighet; superläckert!
Vi skriver en hel del om rökigheten här, och för oss är det just den touchen tillsammans med den höga temperaturen som är grillningens tjusning. Men om man har en el- eller gasolgrill då? Beroende på vilken typ av grill man äger så kan man med en liten folieform, mellan brännarna och gallret, slänga på lite rökflis som brinner upp och skapar rök. Det behöver inte vara köpt flis, utan ta med en enruska från skogspromenaden, eller flisa ner en av grenarna som sparats från beskärningen av äppelträden under våren!
Grillsäsong
Foto Escapat Lillian av Lillian
Vad ska man då dricka till?
Som vi nämnt tidigare i texten så är temperaturen betydligt högre vid grillning, varför karamelliseringen av råvaran blir kraftigare, vilket ofta innebär att vi väljer tillbehör med lite kraftigare och/eller spetsigare smaker. Mer syra, mer sötma, mer peppar, mer sälta än vad vi annars kanske brukar använda oss av, och alltså behöver vi något kraftigare i glaset för att matcha.
Syrah är för oss den ultimata druvan till grillat. Där återfinns kryddighet, friskhet, lite kärvhet, fruktighet och bäriga noter. Ofta också florala toner och en rökighet som lyfter kombinationen grillat och vin till ytterligare en nivå. Exempelvis Escapat Jeune - ett spontanjäst rödvin på just, Syrah. Men beroende på vad man grillar, hur man grillar och vad man har till, så kan man också "addera" druvor om det behövs för balansen. "GSM" kanske ni hört talas om, vilket står för "Grenache-Syrah-Mourvèdre". Det är tre klassiska druvor från södra Frankrike, som man blandar i olika andelar, beroende på geografiskt läge och vilken filosofi man har som producent. GSM är också något man kan experimentera med, beroende på om man vill ha mer kärvhet (mer Mourvèdre), mer sötma/bärighet (mer Grenache) och så vidare. Ett trevligt "GSM" vin från Escapat är Numero Six.
Är du sugen på ett glas vitt till det grillade, våga prova en ekad Chardonnay till köttet, fisken, grönsakerna eller skaldjuren; den kraftigare Maillard-effekten som karamelliseringen ger gifter sig fantastiskt fint med Chardonnay, och framförallt i dess ekade form. En helt annorlunda upplevelse än att bara sippa på vinet, så även om du är lite av en motståndare till ekad Chardonnay, testa! Precis som alla viner så varierar även dessa otroligt i pris, stil och kvalité; så även här måste man prova sig fram för att hitta det man tycker bäst om. Vi tillverkar och säjer 2 olika Chardonnayviner en ekad variant Escapat Chardonnay Prestige och en utan ek Escapat Chardonnay.
Grillsäsong
Foto Mousserande av Shebeko
Varför inte förresten inleda grillstunden med bubblor, servera ett kraftigare mousserande till maten och avsluta kvällen fullkomligt överöst av bubblor! Bubbel är aldrig fel! Här finner ni våra Mousserande viner.
Och till sist, som med all matlagning; våga experimentera! Strö salmiak över biffen, öppna en halvsöt Riesling till köttet, gratinera musslor med cheddar, involvera kidsen, grilla när det regnar, eller sätt fransk prägel och smak -> beställ hem franska vinstockar att grilla på; Glöm inte att det bara finns möjligheter till stordåd om man vågar!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg