Vin till midsommarmaten
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-05-21 i vinrelaterat
Midsommar
Midsommarmat
Midsommarvin

Vin till midsommarmaten

Vin till midsommarmaten
Det finns stora variationer i vad som bjuds på ett midsommarbord, traditioner i all ära. Och egentligen är det enbart personligt tycke och smak som avgör vad du kan eller inte kan dricka till det som förplägas en under midsommar. Men här kommer ändå några användbara tips på hur du kan kombinera.
Det som oftast rör till det lite just vid jul, påsk och midsommar, när svenska klassiker åker fram på bordet, det är rätterna med salt, sött och syra i kombination. Oftast är det dessutom ganska utpräglade och starka smaker som drycken ska försöka harmonisera med. En köttbit med sås och valfri kolhydrat innehåller också salt, sötma och syra, men det är sällan så att man tillför t ex socker eller syra i någon ansenlig mängd. Med sill, Jansons frestelse, västerbottenostpaj, rödkål, ägg garnerade med rom och liknande rätter behövs ett lite annorlunda tänk när det kommer till drycken.
En universaldryck som alltid fungerar är mousserande vin, vilket dels skänker festlighet med sina bubblor, dels med hjälp av kolsyran rensar smakpaletten, vilket gör mousserande vin är så mångsidigt. Varför inte testa en Petillant från Domaine d?Escapat? Till smörgåsbordet skulle vi just rekommendera ett inte allt för syrligt mousserande, vilket gör sydfranska bubbel perfekta för ett midsommarfirande! En prosecco, en enklare cava eller ett mousserande med Pinot Noir är också att rekommendera.
Klar sill har oftast en ganska sötsyrlig smakprofil, vilket många gånger också går igen i asiatiska rätter, varför man kan leta matchningar även i det vingalleriet. För att klara sötman och syran behövs ett tämligen kryddigt och "fett" vin. Med "fetma" i vinsammanhang så menas egentligen en kombination av hög glycerolhalt och en realtivt hög alkoholhalt. Pinot Gris, Gewürztraminer och Viognier är lågsyredruvor, med en kryddig och ganska fet struktur, vilket passar ypperligt till den här typen av smaksammansättning. Även en halvtorr Riesling från Tyskland eller Alsace funkar kanon!
Senapssill är nog den svåraste att finna en bra matchning till, men Pinot Gris möter upp den komplexa smaken förvånansvärt. Det finns även en hel uppsjö sillar med majonnäs eller crème fraîches som bas, och där får man snarare låta själva smaksättningen avgöra vad som passar till. En skärgårdssill med sikrom, gräslök och lite cayennepeppar passar t ex alldeles fantastiskt fint till en vit Bordeaux!
Vin till midsommarmaten
Till smörgåsbordet brukar vi tillreda en gubbröra som vi bygger i portionsskålar: Färskpotatis confiteras i lite ankfett, lämnas att svalna och läggs därefter som ett lager i botten. Rikligt med en bra och nymalen svartpeppar. Finstrimlad matjessill på det. Brynt grädde, egenrostad lök och gravad äggula som rivs över i ett rikligt lager. Till den dekonstruerade gubbröran passar det perfekt med ett vitt vin från både norra och södra Rhône. Kryddigt, fett, lite floralt och mineralstint; så gott!
En annan dryck som faktiskt också är smått universell, som passar till många olika smakgrupper, är det som i folkmun kallas "Sherry". Spanjorerna själva benämner dem efter var de kommer i från och hur de tillverkas; så som Amontillado, Olorosso eller Fino. Just Fino är en sådan dryck som matchar väldigt brett, kikar man t ex lite snabbt på spanjorernas "tapas" så är det även här ganska mycket syra, sälta och sötma; och spanjorerna dricker gärna Fino till sina tapas!
Ett tredje universalval är druvan Savagnin. I Jura, Frankrike, så producerar man vita viner på druvan Savagnin, ofta rendruviga, men många gånger blandat med Chardonnay. Man låter jästresterna ligga kvar under lagringen, som oftast sker på ekfat, varför man kan få en lätt, lätt Fino-ton i vinerna. Också ett perfekt val till kombinationer med en vitt spretande smakprofil.
Grillar gör man ju gärna, oavsett årstid och väder, och så även på midsommar såklart. Vi skulle vilja slå ett litet slag för druvan Syrah (kallas Shiraz på en del ställen i nya världen, dvs länder utanför Europa som producerar vin), som vi tycker lämpar sig väl till den ofta lite "brända" ton som blir på ytterkanterna av det man väljer att grilla. Syrah bjuder ofta på mycket och mörk frukt, som t ex svarta körsbär, blå plommon och björnbär, en pepprighet som är excellent till det lite brända och ofta ackompanjerat av en floral anstrykning; men framförallt en finns här också en mineralitet som är som gjord för ett köttstycke och grönsaker. Det finns ofta en hel del syra och tanniner (strävhet) i Syrah-viner, varför någon fet sås eller ett kryddsmör ofta är ett bra komplement. Testa gärna ett av vinerna från Domaine d?Escapat; här återfinns just den peppriga ton och mörkfruktighet som kännetecknar en välbalanserad Syrah. Tänk på att ju torrare kött, desto mer tanniner kommer fram i vinet och desto viktigare är det att möta upp med en viss fetma i tillbehöran.
Vi önskar er alla där ute, var i världen ni än befinner er, en fantastisk midsommar!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg