Vinregionen Bergerac
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-05-13 i vinrelaterat
Bergerac AOC
Côte de Bergerac AOC
Monbazillac AOC

Vinregionen Bergerac

Vinregionen Bergerac
Inom kommunen Bergerac, som också i stora drag är likställd geografiskt med vinregionen Bergerac, ligger 13 individuella AOPs. Enligt det gamla regelverket för Frankrikes klassificeringssystem används beteckningen AOC som märkning, enligt det nyare med direktiv från EU ska AOP användas; men fransmannen är en envis figur, och uttrycken används parallellt med en förkärlek för den historiska etiketten, de betecknar dock i allt väsentligt samma sak. Varje AOC/AOP har sina egna druvor eller druvblandningar och stilar som utgångspunkt, enligt vilka man tillverkar sina viner:
Vinregionen Bergerac
Under den övergripande beteckningen Bergerac AOC gör man rosé, rött och torrt vitt vin.

I Côte de Bergerac AOC och Pécharmant AOC görs endast röda viner.

Söta viner görs i Monbazillac AOC, Saussignac AOC, Haut-Montravel AOC, Côtes de Montravel AOC och Rosette AOC.

I Montravel AOC görs torra vita och röda viner.

Regionen använder en blandad kompott vad gäller druvor, där dessa framför allt används i de olika distrikten:
Vinregionen Bergerac
När det gäller röda viner så är det Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot som utgör den största andelen av odlade och brukade druvor, men det odlas även en del Côt (lokalt namn för Malbec), Fer Servadou och Mérille. Trenden går mot att de mer namnkunniga druvorna tar mer och mer odlingsareal från de lokala och utanför regionen inte så kända druvsorterna. Men är man i området och reser så är ett tips att leta upp ett vin gjort enbart på Fer Servadou: fantastiskt och finstämt, elegant parfymerat och rödbärigt, med mjuk och lätt munkänsla.

De flesta viner tillverkas enligt samma princip som i närbelägna Bordeaux, alltså med en blandning av de olika druvorna som är tillåtna att odla inom respektive AOC/AOP.
Vinregionen Bergerac
Foto Côtes de bergerac av balise42  CC
Bland gröna druvor dominerar Sémillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris och Muscadelle. Ugni Blanc (kallas Trebbiano i Italien, där den används flitigt), Ondemc (mer känd under namnet Mauzac i bland annat Limoux, som vi skrivit om tidigare) och Chenin Blanc används också till en del, om än i mindre skala. De vita torra vinerna är ofta kraftiga och smakrika med påtaglig frukt. De söta är ofta fulla av kryddor och har en mer exotisk fruktighet.
Vinregionen Bergerac
Foto Bergerac av Sergey Kelin
Med alla dessa variationer och givet den skiftande jordmånen genom regionen, olika mikroklimat och varierande strategier gällande odling och tillverkning, så bjuder regionen på en hel uppsjö av olika stilar och viner, som många är av oupptäckt världsklass.
Vinregionen Bergerac
Foto Sauternes av Biskuit  CC
Sauternes söta viner hyllas världen över, men vinerna från Monbazillac ligger många gånger inte särskilt långt efter i klass. Det är viner som gärna kallas för efterrättsviner, men tack vare sin ton av Botrytisangripna druvor, så passar vinerna från Monbazillac helt underbart som förrättsvin som ackompanjemang åt till exempel en kraftig hummerbisque, eller kryddiga, gratinerade havskräftor.
Vinregionen Bergerac
Vad gäller de röda vinerna så får man inte göra Bergerac en björntjänst genom att jämföra alltför mycket med regionens mer omtalade granne, Bordeaux. En helt annan jordmån, en historiskt ojämförlig ekonomi hos producenterna, ett annat klimat; alltså blir även vinerna sina egna. De omfattar allt från rustika, kraftfulla och mörka viner från Barsac, till insmickrande mjuka och eleganta viner från Côtes de Bergerac och Pécharmant. Söker man lagringsdugliga viner att stoppa undan ett tag i vinkällaren, är Côtes de Bergerac absolut distriktet att sikta in sig på; ofta blir de inte riktigt mogna förrän mot sin 10-årsdag. Vinerna från Bergerac avnjuts annars bäst unga, så att fruktsyran tillåts balansera upp både tanninerna och den lilla sötma som den mogna frukten bjuder oss vinälskare på.
Oavsett vilket vin valet faller på så lovar vi att det kommer passa alldeles utmärkt till en hemslagen bearnaise, ankfettsrostad potatis och träkolsgrillad entrecôte eller varför inte Coeur de boeuf! Bon appetit!
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg