Mauzac
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,7 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2021-11-05 i vinrelaterat
Sauvignon Blanc
Limoux
Bordeaux

Mauzac

Mauzac
Mauzac har genom åren levt en alltmer borttynande tillvaro i sitt lilla hörn av världen; en gång en väl brukad druva med betydligt större spridning i sydvästra Frankrike, men sedan 80-talet med en begränsad utbredning i Gaillac och Limoux. Med sin karaktäristiska doftpalett av nyklippt gräs, grönt äpple och pigga syra, är det en druva som på många sätt är lätt att förväxla med bland annat Sauvignon Blanc. Tack vare den stora likheten med mer namnkunniga druvor och dess förmåga att behålla sin syra i varmt klimat så tror man på sikt på en kraftig ökning av odlingsarealen i bland annat Bordeaux, med tanke på de klimatförändringar vi står i och inför.
Idag finns en tynande odling på cirka fem tusen hektar av druvan i regionen Sud Ouest i sydvästra Frankrike. Här återfinns bland annat distriktet Gaillac AOC där man år efter år ligger ganska stadigt på samma odlingsareal, och Limoux AOC där arealen är något på dalande då Chardonnay är den druva man föredrar när det är dags för nyplantering i fälten. Tack och lov så har kvaliteten på vinerna från den här regionen stadigt förbättrats sedan 80-talet, vilket gjort att det fantastiska Blanquette de Limoux hittat långt utanför distriktsgränsen och därmed ständigt fascinerar en ny publik; och därmed säkerställs en stor del av Mauzacs varande i vinvärlden!
Bordeaux då? I vit, torr Bordeaux har man historiskt sett talat mest om Semillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle; men även Mauzac har under en lång tid varit en av de tillåtna druvorna i regionen. Dock har produktionen aldrig varit särskild stor, och druvan har levt en till synes helt anonym tillvaro under senare år. Men så sent som i januari i år beslutade INAO (Institut National de l'Origine et de la Qualité) att ett par nya vita druvor ska vara godkända, Alvarinho och Liliorila; helt enkelt för att framgent klara av produktionen av vita viner från Bordeaux under den globala uppvärmning vi spås stå inför. Och här kommer även den tåliga gamla trotjänaren Mauzac att spela en viktig roll för Bordeaux, vilket samtidigt kommer säkerställa druvans egen fortlevnad.
Mauzac
Foto Blanquette de Limoux av Stephanie Watson  CC
Vi har i en tidigare artikel skrivit om just Blanquette de Limoux (BdL), ett mousserande vitt vin på i huvudsak Mauzac, tillverkat med "Methode ancestrale". Vinet buteljeras innan det är helt färdigjäst i jäskaret och jäsningen avslutas därför i flaskan. Jäsningen producerar som biprodukt koldioxid, som bildar kolsyra när det blandas med vattnet i vinet. Den smått opaka drycken kan se odrickbar ut, men är egentligen är processen bara så naturlig den kan bli! Eftersom vinet buteljeras innan jäsningen är klar, så varken klaras eller filtreras det, samtidigt som det finns det en stor andel jästceller kvar; jästen dör och faller ner mot botten som ett sediment när den antingen ätit upp allt socker, eller inte klarar av att äta mer. Blanquette de Limoux är ett fantastiskt vin som ni har tillgång till via Escapat, som är återförsäljare för J. Laurens mousserande viner. Testa deras BdL tillsammans med en röra på rivet Granny Smith-äpple, finskuren kallrökt lax, Créme Fraîche, smaksatt med lite salt och peppar och serverat på ett spisbröd av god kvalitet. Underbart gott, och ett enkelt men smakmässigt spännande tilltugg!
Mauzac
Foto Gaillac av BerndtF  CC
I Gaillac finns en uppsjö med producenter som tillverkar intressanta och smakrika exemplar av Mauzac. Oftast blandar man i en del Len de I'El (lokal druva), Ondenc (regional druva), Muscadelle och/eller Sauvignon Blanc. Står det Mauzac på flaskan, eller om producenten hävdar att det är Mauzac, måste minst 50% av druvinnehållet i vinet vara just Mauzac.
Är ni nere i regionen och reser, försök då få till ett besök hos Domaine Plageoles, eller leta efter deras etikett i någon välsorterad vinbutik, och testa deras Tres Cantous Vin de Voile! Ett vin som av La Revue du Vin de France ofta får skyhöga betyg, tack vare sin höga kvalitet. Ett vin som är fantastisk annorlunda, och obeskrivligt intressant; det måste upplevas för att förstås. Vinet lagras minst sju år under ett skyddande jästflor, ungefär samma procedur som när man i Jerez vinifierar Palomino Fino till det vi kallar för Sherry. Underbart som komplement till tapas-inspirerade små rätter, där sälta och mineralitet får spela i främsta rummet; till gravat kött, rostade och saltade mandlar, oliver, sardellkräm och liknande.
Mauzac; en fantastisk bekantskap med många fasetter, och en som tack vare klimatförändringarna paradoxalt nog kommer se framtiden an med ett positivt uppsving. Våga prova, våga låta er nyfikenhet kittla er i gommen och bli ännu en druva rikare. Cin-cin!
På Escapat säljer vi både rena Mauzac-viner och blandade cuvéer. Just nu finns följande:
J.Laurens L'Auriol Brut Nature
J.Laurens La Matte
J.Laurens Blanquette de Limoux
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg