Staden Bergerac
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-05-06 i turism
Dordogne
Bergerac
Cyrano

Staden Bergerac

Staden Bergerac
För cirka tjugofem år sedan var "Bergerac" för mitt vidkommande synonymt med John Nettles (även huvudkaraktären Barnaby i Morden i Midsomer) som åkte omkring i en Triumph Roadster från 1947 och löste mysterier på ön Jersey i England. Men, i takt med att vinintresset ökade, desto mer förstod jag att tv-serien med just namnet "Bergerac" enbart var en skugga av sin mer verkliga namne, belägen i departementet Dordogne.
Dordogne är namnet på den norra bifloden som tillsammans med sin södra granne, Garonne, leder ut till Gironde, Bordeaux livsåder; livsviktig både vad gäller klimat och tidigare även frakt av viner på väg mot uppköpare i framför allt England. Dordogne sträcker sig nästan halvvägs in i Frankrike, och Bergerac ligger som stad och commune ungefär halvvägs in längs den utsträckningen, en bit norr om det fantastiska sötvinsdistriktet Monbazillac.
Staden Bergerac
Foto Staden bergerac av Pere Igor  CC
Bergerac har blivit lite av en magnet för brittiska "expats", det vill säga engelsmän som sökt sig utomlands för ett behagligare klimat och ett lite mer exotiskt och delvis billigare leverne. Dagens Bergerac är inte lika billigt som tidigare, men med närheten till Bordeaux' fantastiska viner ligger prisbilden ändå inom rimliga gränser, om man jämför med denna mer kustnära och celebra region. Man talar dessutom gärna och bra engelska här, vilket också bidrar till den ständiga strömmen av turister som hittar hit.
Staden Bergerac
Foto Bergerac av Henk Monster  CC
Staden Bergerac är med sin gamla kärna fantastiskt vacker och ett äventyr att upptäcka, komplett med charmiga stockvirkeshus och pittoreska kullerstensgator. Torget, med sina caféer, restauranger och fontän, blir snabbt överfullt när värmen börjar tillåta oss människor att sitta ute i det fria. Église Saint Jaques är en underbar stenkyrka med romanska rötter i form av ett kapell från 1200-talet, ombyggd och utökad under 1300-talet med medeltida förtecken, och varsamt påbyggd och renoverad under århundradens lopp. Man kan i timtal strosa runt och titta på dess magnifika orgel, ornamenterade blyinfattade glasfönster och dess otaliga skulpturer. Ett annat populärt utflyktsmål, ett museum väl värt att besöka om man är nyfiket lagd är "Musée du Tabac", som är en kuriositet och en intressant dokumentation av historien och ger en inblick i Bergeracs inblandning i flydda tiders tobaksindustri.
Staden Bergerac
Foto Le Vin'Quatre av levinquatre
På Le Vin'Quatre får man garanterat en fantastisk gastronomisk upplevelse, även om uttrycket "smakar det så kostar det" verkligen kan appliceras på det här stället. För en lite enklare upplevelse, men fortfarande med bibehållen hög kvalitet, rekommenderar vi gärna L' Authentik. Caféer, barer, små bistros och restauranger trängs i Bergerac och de flesta är väl värda ett besök då lägstanivån är hög här i byn.
Staden Bergerac
Foto Bergerac av Chris Mitchell  CC
Bergerac växte fram kring ett slott som uppfördes på här 1000-talet. Tyvärr finns inga fysiska efterlämningar kvar av slottet, men staden har växt fram med hjälp av byggmaterial från denna borg. Regionen kom redan tidigt i historien att hamna under engelsk flagg, och låg mellan 1152 och 1450 under engelskt styre. Denna omständighet banade delvis väg för den våg av protestantism som drog genom Frankrike, och var en avgörande faktor för trosinriktningen att få fäste här, i en annars religiöst splittrad stat. 1577 tecknades i Bergerac ett fredsfördrag mellan Frankrikes kung, Henrik den tredje, och landets protestanter, för att kungen framgent skulle kunna bedriva krig på en front i stället för flera. Franska religionskrigen innebar dock en önskan från kungens sida att förena hela folket under katolicismens fana, och de många konflikterna med inblandning från både engelsk och spansk krona slutade först 1598 med ett edikt som på nytt inskränkte protestanternas rättigheter.
Staden Bergerac
Foto Cyrano de Bergerac av Henk Monster  CC
Bergerac är även vida känt från litterärt håll, i och med huvudpersonen i Edmond Rostands kända eponymiska pjäs, Cyrano de Bergerac; verkets kärlekskranke, stornäste centralfigur är känd över hela världen och har förlänats med två statyer i staden. Pjäsen har även filmatiserats otaliga gånger, den har med sina avancerade scener och mångordiga huvudroll ansetts som särskilt prestigefylld att ta sig an. Det finns inga bevis för att Cyrano verkligen besökte staden, men anknytningen har tagits tillvara på alla sätt man kunnat för att locka till sig besökare.
Vinindustrin är en av områdets viktigaste industrier, då regionen Bergerac innefattar flera olika AOP's (Appellation d'Origine Protégée). Här tillverkas röda, vita, söta, förstärkta och roséviner av hög klass till modesta priser; något vi kommer behandla i nästa veckas artikel då vi särskilt kommer skriva om regionen Bergeracs vinodling och -tillverkning. Men väl värd ett omnämnande mer än en gång är byn Bergeracs "Maison du Vin" som delvis ligger i det gamla klostret Recollets byggnader; stadens vackraste tycker vi, så väl värt ett besök!
Video - Staden Bergerac
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg