Druvan Merlot
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-11-01 i vinrelaterat
Merlot-Syrah
Druva
Bordeaux

Druvan Merlot

Druvan Merlot
"If anybody orders Merlot - I'm leaving. I'm not drinking fucking Merlot!"
Den här berömda repliken ur filmen Sideways från 2004 förstörde försäljningen av Merlot i hela USA flera år framåt. Efter att karaktären Miles dissade Druvan fick den ett extremt dåligt rykte - helt i onödan. Anledningen till att Miles vägrade dricka Merlot var på grund av att det var hans ex-frus favorit - inte för att det var något fel på smaken. För det är det inte. Tvärtom. Många anser att Merlot står bakom de godaste vinerna från Bordeaux. Det är också härifrån druvan härstammar.
Men den är även en mycket populär druva i hela vinvärlden och används flitigt för att blandas med andra druvor för att skapa välbalanserade röda viner. Ensam kan Merlot upplevas tjock, fruktig och nästan lite "syltig" tycker vissa. Det beror helt på vem som tillverkar det och hur vinet lagras.
Man misstänker att Merlot är framtagen ur druvan Cabernet Franc eftersom att de båda druvorna är rätt lika. Dessutom hittades den första avbildade Merlot-druvan på posters i Bordeaux tillsammans med Cabernet-druvor. Postern var en del av en serie bilder som en tjänsteman på vingården satt ihop för att föra register över olika sorters druvor.
Namnet Merlot tror man kommer från det franska namnet för koltrast: merle. Kanske eftersom koltrastar älskar att norpa druvor ur de stora lösa klasarna. Eller för att det blåa skimret i fjädrarna på koltrasten påminner om den blå färgen i druvans skal.
Druvan Merlot
Foto Merlot av David Huang  CC
Merlotdruvor innan don skifar dom färg till blå.
Merlot-druvorna mognar ungefär två veckor tidigare än Cabernet-druvorna och är kända för att övermogna mycket snabbt. Därför skördar vinbonden gärna Merlot på den säkra sidan. Det är inte heller optimalt - men en övermogen Merlot tenderar däremot att bli en hängig produkt.
Under 1956 försakades många av Merlot-vinstockarna på grund av kraftig frost och under 60-talet led de av förruttnelse så många årgångar Merlot förstördes. Det var såpass illa att franska vinmyndigheten förbjöd ny plantering av Merlot-stockar mellan 1970-1975.
Merlot är idag som sagt en mycket populär druva i hela världen och hamnar på tredje plats över antal hektar som används för att odla den - vilket är närmare 640.000. Det finns tre olika grundläggande karaktärer som Merlot-vin brukar ha. Den första är mjukt fruktigt och sammetslent med låg strävhet. Det andra är mer kraftigt med garvsyra och fruktighet, medan det tredje är muskulöst och rikt på tanniner.
På Escapat finns Merlot i skrivande stund representerade i vinerna Escapat Merlot Cabernet Sauvignon, Escapat Merlot Syrah. Dessa cuvéer har en struktur som tyder på en bra lagringsduglighet. Alkoholjäsningen sker oftast i öppna kärl för att enklare kunna genomföra "macération de chapeau de raisin" för att sen lagras på nya franska och amerikanska ekfat.
För tillfället (2021-09-28) har vi även en begränsad upplaga av ett merlotvin från Bordeaux Chateau Penin Natur.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur
Foto Merlot av Porao  CC