Druvan Sauvignon Blanc
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,7 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-02-11 i vinrelaterat
Sauvignon
Sancerre
Metoxipyraziner

Druvan Sauvignon Blanc

Druvan Sauvignon Blanc
Sauvignon Blanc är en omåttligt populär druvsort som ger upphov till skarpa, torra, aromatiska och otroligt distinkta viner över hela världen. Doften är tillnärmelsevis vass och genomträngande, till skillnad från till exempel förväxlingsdruvan Chardonnay, och påminner ofta om krusbär, nässlor, svartvinbärsblad man gnuggat mellan fingrarna, ibland även kattkiss. Doften av Sauvignon Blanc, som är den faktor som utgör det mesta av dess karaktär, är relativt enkel att känna igen, så det är inte särskilt förvånande att druvan var en av de första som förklarades i termer av dess dominerande smakföreningar; kallade metoxipyraziner. Ett ord som garanterat ger cred att droppa på en professionell vinprovning! Sauvignon Blanc doftar och smakar också anmärkningsvärt likartat var den än odlas, så precis som med Gewürztraminer, är druvan en mycket bra utgångspunkt för att lära sig känna igen olika sorter.
Den typiska grönheten som denna druva uppvisar är dock mer eller mindre utpräglad, där man förenklat kan säga att ju mer tropiskt och soligt den har växt, desto mer påtaglig är manifestationen av denna grönhet. Idag har Sauvignon Blanc sitt "huvudsäte" i Sancerre och Pouilly-Fumé i Loire, och där speglas klimat och jordmån på ett sådant sätt att vinerna är oerhört mineraldrivna, torra och har ett uttryck där grönheten nästan göms i det totala doft- och smakspektrat. Men om Loire är huvudsätet så är Nya Zeeland, och då särskilt Marlborough, kungadömet för just Sauvignon Blanc.
Druvan Sauvignon Blanc
Foto Marlborough av Jeffrey B. Banke
Utsikt över vinfält i Marlborough.
Inget annat land eller distrikt har haft en större påverkan på druvans kändisskap och utvecklingen av de viner den ger upphov till. Under 80-talet såg druvan här en boom utan dess like, och denna "nya stil" buteljerades i miljontals och försåg världen med Sauvignon Blanc som bar ett annat uttryck än det strama nordfranska. Värmen och de många soltimmarna borgar för en yppig, tropisk grönska i både doft och smak, det finns en överdådighet och generositet som lockar men ibland kan kännas närmast vulgär. Vinernas kvalitet spänner nu som då över hela spektrat, där Cloudy Bay utmärker sig lite extra; en av de Nya zeeländska pionjärerna och den som än i dag anses hålla yppersta kvalitet i sina Sauvignon Blancs.
Sauvignon Blanc har även några partners den gärna beblandar sig med, där druvan Semillon sticker ut som den mesta vapendragaren. I Bordeaux' torra vita viner är det antingen en av druvorna eller oftare en blandning av de båda som utgör det som buteljeras. Ett "standardrecept", både för de nämnda torra vinerna men även de söta från Sauternes och Barsac, består av tre fjärdedelar Semillon och en fjärdedel Sauvignon Blanc, där den senare i dessa fall bidrar med en prominent ryggrad av syra.
I Chile och Sydafrika har man identifierat regioner och områden där Sauvignon Blanc trivs utmärkt; på steniga, mineralrika marker och där temperaturen håller sig moderat. Australien och Nordamerika är betydligt mer begränsade med avseende på goda odlingsförhållanden, de allt för höga medeltemperaturerna försvårar arbetet med att skapa kvalitetsviner som får mogna i optimal takt. Dock har man i Kalifornien experimenterat med att ekfatslagra viner av Sauvignon Blanc som mognat lite för mycket i värmen, och skapat det dom då kallar Fumé Blanc. En helt annan stil och därmed ett helt annat väsen, som inte har särskilt många likheter med den Sauvignon Blanc som allt som oftast lagras i ståltank.
Druvan Sauvignon Blanc
helstekt foie gras.
Vad äter man då till Sauvignon Blanc?
Ja, till viss del beror det lite på varifrån vinet kommer, men generellt kan vi börja med att säga att den höga syran tarvar fetma. Inte för inte är en klassisk kombination till viner från Sauternes anklever (foie gras); både i helstekt form, eller som paté och pastej. Till ett torrt vin av Sauvignon Blanc tycker vi att skaldjur i de flesta former är jättesmarrigt, men allra bäst är när de får spela huvudrollen och kombineras med enkla tillbehör. Här möter umamin upp den höga syran hos vinet, och utan för tillkrånglade recept eller starka såser så kommer även de mest finstämda noterna fram i både vin och skaldjur. Eller varför inte lyxa till det med det enklaste enkla; de bästa pommes frites ni kan få tag på, och en generös skål med limeaioli att dunka dom i. Så supergott!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg