Vinregionen Bordeaux
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2022-04-22 i vinrelaterat
Premiere Grand Cru
St-Éstèphe
Paulliac

Vinregionen Bordeaux

Vinregionen Bordeaux
Få vinområden har ett så gott renommé och högt anseende som just Bordeaux. Viner som betingar en prislapp på 20-30 000 kronor när de släpps på marknaden tar slut nästan lika fort som glass smälter i solsken. En historiskt förankrad klassificering, där Premiere Grand Cru har satt kvalitetsnivån för världsviner och där man än idag försöker uppnå samma storhet.
Men utgörs Bordeaux enbart av klassificerade och dyra viner? Ja, vill man åt det som är klassat och har ett erkänt namn, då får man betala för sig, på gott och ont. Vill man kunna dricka en bra St-Éstèphe, så kostar det. Vill man äga ett potent vin från Paulliac eller Margaux, då får man slanta upp rejält. Vi brukar säga att ska man dricka klassificerad Bordeaux, då börjar prislappen någonstans runt 3-400 kronor och rör sig sedan upp mot oändligheten. Visst finns det billigare viner även från de distrikt som är namnkunniga, men det man då får ha med i beräkningen är att det är de viner som kommer från de sämsta lägena och tillika frukten, och att det många gånger är vin som odlats och skördats mekaniskt och vinifierats utan hantverk och fingertoppskänsla.
Vinregionen Bordeaux
Foto Bordeaux av Bordeaux
Bordeaux består i grova drag av tre områden; med de tre floderna Gironde, Dordogne och Garonne som gränsskiljare. Den nordligast belägna floden Dordogne och den sydligaste, Garonne, flyter ihop och bildar Gironde, som tar vattnet med ut i Bordeaux-deltat i Atlantens Biscaya-bukt. Således bildar floderna ett stort Y. I själva klykan ligger ett distrikt som heter "Entre de Mer", vilket lite slarvigt översatt blir "Ingången till havet". Här odlas de traditionella Bordeaux-druvorna tillsammans med en mängd andra varianter. De betydligt billigare markpriserna, den lite sämre jordmånen och det faktum att klimatet är lite varmare här en bit längre in ifrån kusten, gör det här området perfekt för bulkvins-framställning, om vi generaliserar och förenklar bilden lite. Självklart finns det bönder här som jobbar hantverksmässigt och producerar viner av så hög kvalitet man bara kan, men i jämförelse med producenter på den vänstra stranden (den södra landmassan efter "klykan") eller den högra stranden (således den nordliga delen) ligger dom i lä.
Floderna Gironde, Dordogne och Garonne rinner från öster till väster, från inlandet mot Atlanten, följer man enligt gängse ordning floderna mot utloppet får man en höger och en vänster sida, varför man i vinkretsar säger att Libournais ligger på högra stranden och Médoc på den vänstra. Skillnaderna mellan högra och vänstra är många, men det som förenar dom är den höga kvalitet som generellt hamnar i flaskorna här.
Den vänstra stranden är av mer karg och grusig karaktär, varför Cabernet Sauvignon trivs riktigt bra här. Den högra stranden består av mer sand och lera, varför Merlot är den mest odlade röda druvan norröver. Cabernet Franc tycker om båda sidor, men används företrädelsevis på den vänstra stranden. En klassisk så kallad Bordeaux-blend består av druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc, i fallande proportioner. Dom flesta producenter i Bordeaux blandar även i lite Petit Verdot, Malbec och/eller Carménère. Det finns dock viner som görs på i stort sett enbart en druva; Château Petrus görs uteslutande på Merlot, Chateau Sociando Mallet gör vinet "Cuvée Jean Gautreau" på 100% Cabernet Sauvignon och Chateau Cheval Blanc har en väldigt hög procent Cabernet Franc i sina viner. Det finns mindre namnkunniga producenter, naturligtvis, som gör viner på enbart en druva, men det är ändå en udda företeelse i Bordeaux.
På vänstra stranden gör man även en del vitt vin med högt anseende. Distriktet Pessac Leognan står för de absolut främsta, men även på andra ställen förekommer det produktion av vit, torr Bordeaux av berömvärt hög kvalitet.
Vinregionen Bordeaux
Foto Sauternes av Tangopaso  CC
Den söta delen av Bordeaux leds kvalitetsmässigt av distrikten Sauternes och Barsac, men det finns flertalet fler distrikt som gör fantastisk nektar av ädelrötade druvor; Botrytis Cinerea, ädelröta, uppstår då svampen under gynnsamma förhållanden får fäste på druvorna genom en lagom balans av fukt och torka. Ett biflöde till Garonne är den kalla floden Ciron; där floderna går ihop bildas ofta dimma runt gryningen på grund av temperaturskillnaderna i floderna. Dimman bildar fukt på druvorna, vilket är en perfekt grogrund för Botrytis. Men det fantastiska är att när solen går upp så torkar fukten ut, vilket tvingar svampen att för sin överlevnad penetrera druvornas skal för att komma åt vattnet inuti. Således lämnas skrumpna druvor kvar, som nu nästan enbart består av socker och doft- och smakämnen. Det som sedermera skördas och vinifieras är alltså den sockerstinna nektar som de skrumpna druvorna lämnar efter sig. Lite förenklat kan man säga att en vinranka normalt motsvarar en flaska vin i avkastning, men här i Botrytisens förlovade land, här ger en ranka endast ett glas med vin; därav prislappen!
Vinregionen Bordeaux
Foto Premier cru av Stagiaire.sigalas  CC
Västra stranden klassificerades 1855 inför världsutställningen i Paris. Lite förenklat kan man säga att man rankade slotten genom att ge högst status åt de som producerade de dyraste vinerna, och sedan i fallande skala. Det finns fem olika Crus, där Premiere är högst och Cinquièmes står längst ner på stegen. Klassificeringen ser i stort sett likadan ut idag som den gjorde 1855. Några förändringar har skett; till exempel uppnådde Mouton Rothschild Premier Cru-status 1973 och några slott har tappat sin klassning under årens lopp. På högra stranden, har distrikten St-Emillion och Pomerol sina egna klassificeringssystem, liksom Sauternes har sitt på vänstra stranden; dessutom finns det en mellanklassificering av viner som heter Cru Bourgeois, som smäller lite högre än en enkel Vin de Bordeaux.
Vinregionen Bordeaux
Foto Vinfält av felix_w
Vinregionen Bordeaux är både enkel och komplicerad att ta till sig: enkel för att det faktiskt finns klassificeringar och en möjlighet att jämföra redan i teorin, men också därför väldigt komplicerad, för att det finns flertalet och av varandra oberoende måttstockar.
Som vi alltid brukar uppmana er, våga testa er fram! Åk ner och prova mängder av viner, för att hitta vad som passar er personliga palett och i Bordeaux' fall, även den egna plånboken. Det är och förblir världens främsta region när det kommer till antalet högkvalitativa produkter härstammande från anrika och närmast celebra vingårdar!
Vinregionen Bordeaux
Två tips om du vill testa några annorlunda viner från Bordeaux.

Chateau Penin Natur - Vinifierat och lagrat helt utan tillsats av svavel. Ett trevligt naturvin från Bordeaux som håller hög klass. Vinet är lagrat sedan 2017 och är pefekt att avnjutas nu. Läs mer och köp här →

Chateau Penin Clariet - En fräsch och fruktig Clariet från Chateau Penin. Detta är inte riktigt ett rosévin utan snarare en blandning av rött och rosé, vissa kallar det även för ljusrött vin. Läs mer och köp här →
Video - Vinregionen Bordeaux
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg