Svavel i vin
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-05-31 i vinrelaterat
Sulfiter
Svavel
Tillsatser i vin

Svavel i vin

Svavel i vin
Hur är det egentligen med svavel i vin? Fyller det någon funktion? kan man undvika det? Vi ska försöka räta ut några av de vanligaste frågetecknen kring detta omdiskuterade ämne.
Så kallade naturliga viner är allt mer vanlig syn på butikshyllorna, det vill säga de viner som saknar (mindre än ett gram per liter) sulfiter - det vi i vardagligt tal kallar för svavel, ett ämne som inte sällan beskylls för att orsaka otrevliga bieffekter i samband med vinintag. Dock är detta som det mesta av allt annat snarare en fråga om hur mycket man konsumerar av ett specifikt ämne.
Svavel är ett ämne som vi lever på och består utav. Faktum är att 0,5% av jordskorpans vikt utgörs av svavel och våra egna kroppar utsöndrar ungefär 1000mg svavel per dygn via de proteiner vi får vi oss.
Svavel har spelat en avgörande roll vid vintillverkning sedan dess begynnelse i antiken. Det kanske rentav anledningen till att drycken varit beständig i tusentals år och finns kvar att njuta av även i våra dagar.
Anledningen är att det verkar antioxidantiskt, konserverande och bakteriehämmande, vilket gör att vin är drickbart långt efter tillverkningsdagen och kan på så sätt både lagras men också transporteras långa sträckor utan att det påverkar smak och kvalitet på ett negativt sätt. Detta har gjort att man inte bara kunnat förvara vinerna i många år, det har också bidrag till spridningen runt hela världen då man haft möjlighet att exportera drycken från ett tidigt stadie.
Svavel i vin
På baksidan av ett vin bör du finna en märkning (enligt ovan bild) om produkten innehåller sulfiter.
Det finns även viner som anses vara svavelfria. Men att ett vin skulle vara svavelfritt är dock en sanning med modifikation, faktum är att alla viner har en naturlig svavelhalt som uppstår i samband med jäsningen.
Svavlet fungerar inte bara i konserverande syfte, det finns en mängd andra användningsområden som till exempel att hjälpa till att bekämpa svampangrepp vid jäsning, berikning av jorden, döda oönskade jäststammar samt desinficera ekfaten som de lagras i.
Det är förvisso sant att man tidigare använt väldigt mycket svavel, men användningen har minskat kraftigt och idag används det mycket mer begränsat än tidigare i vinframställningen.
Det finns ett flertal vinproducenter som tillverkar vin utan svavel, men desto fler anpassar mängden av svavel beroende på vinet och kundens behov. Det innebär att de viner som bara ska säljas lokal har oftast en mindre mängd, medan de som ska transporteras och hanteras får en ökad mängd för att komma fram till sin slutdestination i så gott skick som möjligt.
Naturviner med under ett gram svavel per liter kan vara mer känsliga för hantering och svårare att kontrollera slutprodukten. Vilket kan vara en av orsakerna till att de utgör en relativt liten del av den totala vinproduktionen. Generellt sett har Rött vin högsta halten av antioxidanter och behöver därför minst mängd tillsatt svavel, därefter följer torra vita viner, rosé, sedan halvtorra och söta viner.
Svavel i vin
Escapats viner ligger normalt sett långt under gränsvärdet med svavel. Även de värden som gäller ekologisk odling av vin.
Vi sätter en stolthet i att minimera tillsatser i våra viner, vilket ställer stora krav på vårt arbete ute på fältet och renlighet under vinproduktionen. Regeln säger "du kan göra bra viner i en vinkällare. Men de riktigt bra vinerna görs ute på fälten". Bra kvalité på grundvaran gör de bästa vinerna med små mängder av tillsatser.
Vi behöver svavel idag för våra viner. Dock så minimerar användningen i största möjliga mån, vårt koncept - rätt mängd till rätt produkt. I övrigt så innehåller många av våra produkter inom livsmedelsindustrin både naturligt och tillsatt svavel. Men om man inte är allergisk mot den så är vår uppfattning att den gör mer nytta än skada.
Vinbonde
Bruno Ohlzon