Château d'Aguilar
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-05-20 i turism
Château d'Aguilar
Carcassonne
Simon de Monfort

Château d'Aguilar

Château d'Aguilar
Av Carcasonnes "Fem söner" till borgar och citadell vid Pyrenéernas fot är Aguilar den idag kanske minst omtalade.
Under katartiden var det en ganska oansenlig utpost mot Pyreneerna, ägd av riddarfamiljen Termes som mest höll till i sina andra slott. Med inkvisitionen blev de utkörda, eftersom påven och kungen var tvungna att belöna de korsfarare som slagits för dem i takt med att de brände ner albigenserna både bildligt och bokstavligt.
Under ett antal år hette herren på Aguilar Simon de Monfort, den kanske grymmaste av alla korsfarare. Han fick hela grevskapen Toulouse och Narbonne, inklusive denna borg, som tack för trogen tjänst under belägringen av Carcasonne där Raymond VI slutligen togs tillfånga. Men år 1241 kom den rättmätige ägaren, Olivier de Termes, och återtog sin nyrenoverade borg. I hemlighet upplät han sedan stället som skydd åt katarer på flykt, medan han själv var på resor och korståg i det Heliga landet ihop med kungen.
Château d'Aguilar
Foto Château d'Aguilar av BAO-Images Bildagentur
Under de århundraden som gick tjänade borgen väl som en av vaktborgarna "Les cinq fils de Carcassonne": Peyrepertuse, Quéribus, Montségur , Puilaurens, Termes och Aguilar. Borgen förstärktes till att bli ett stadigt fort, där både soldater och bybor fick gott skydd, i försvar mot alla spanjorer som utgjorde det senare hotet söderifrån. Efter den spanska-franska freden år 1659 flyttades gränsen högre upp upp i Pyrenéerna och den förföll i ruiner, precis som många andra gamla vaktborgar som tjänat ut sitt syfte. Först efter andra världskriget blev även Aguilar statligt skyddad som historiskt minnesmärke.
Till Aguilars fördel är att den är lite lättare att komma åt än de mer spektakulära granncitadellen i närheten. Vägen från grannbyn Tuchan går nästan ända fram genom vinodlingarna på bergets sluttningar och du kan skymta både huvudborgen och dess sex rejäla torn i muren på långt håll. Och även om den är ganska nedgånget, ser den definitivt ut som de riddarborgar vi byggt i lego ihop med ungarna. Med lite fantasi och en god picknick vajar fanorna än idag, plötsligt blir varenda stenbumling intressant!
Video - Château d'Aguilar
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg