Caunes-Minervois
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Publicerad 2023-02-09 i turism
Minervois
Languedoc
Marmor

Caunes-Minervois

Caunes-Minervois
Med sina strama romanska fasader, vindlande medeltida gränder och ståndsmässiga renässansvillor är Caunes-Minervois en historisk Europaresa i kompakt format. Lägg till det att vi är i det uråldriga vindistriktet Minervois, vid foten av bergsmassivet Montagne Noir, i Massif Centrals södra ände - och ni förstår att det är en vacker och bördig bygd vi besöker. Dessutom bara fem minuters bilfärd från Escapat!
Caunes-Minervois tillhör departementet Aude i nuvarande Occitanien, och ligger invid floden l'Argent Double ("silvervattnet") precis där de hårda bergarterna som utgör Montagne Noir övergår till en blandning av sandsten, kalk och skiffer. En jordmån som är alltför karg att bruka för traditionella jordbruksprodukter som säd eller potatis, men som lämpar sig utmärkt för den tåliga vinrankan. Närheten till vatten genom alla de flöden och biflöden som porlar nerför bergssidorna och vidare igenom regionen gjorde att slätten var bebodd redan under förhistorisk tid, den bebyggdes sedan vidare och förädlades under romartiden. Bergen gör sig också ständigt påminda här, i Caunes-Minervois inte minst i namnet: Caune kommer av ett gammalt occitanskt ord för grotta, "cauna". Och då har vi inte ens kommit till marmorbrotten, som är den enskilt största källan till byns kändisskap och rika historia.
Men vi börjar i vinets värld: det var såklart romarna som tillförde både vinrankan och en annan tålig kompis till den lokala sydfranska floran, olivträdet. De stannade upp här på slätten i skuggan av det stora bergsmassivet och uppförde det som sedan skulle bli vindistriktets huvudstad, Minerve, efter den romerska gudinnan Minerva med hantverk och handel under sina vingar. Med sitt läge längs en central handelsled i det ständigt växande riket spreds både idéer, produkter och valuta snabbt i området.
Minervois AOC, som tillhör regionen Languedoc-Roussillon, stipulerar att alla viner som använder sig av klassificeringen ska vara blends, det vill säga innehålla minst två druvor. Syrah och Mourvedre anses ge den mest högkvalitativa avkastningen vad gäller produktionen av röda viner, minst 60% av blandningen ska därför komma från någon eller några av Syrah, Mourvedre, Grenache och Lladoner Pelut, med de två förstnämnda till minst 20%. Man tillåter en inblandning av upp till 40% av Carignan, Cinsault, Piquepol, Terret och Rivairenc, de två senare får dock inte utgöra mer än 10%. Vita viner produceras inte i lika stor utsträckning, men de får blandas av Marsanne, Roussanne, Maccabeu, Bourboulenc, Clairette, Grenache, Vermentino, Piquepoul och Muscat Blanc a Petits Grains. Botaniserar du i lokala vinbutiker och vill komplettera dina viner från Domaine d'Escapat, som tillhör Minervois AOC, rekommenderar vi att leta efter flaskor från Gerard Bertrand eller Château Maris, också producenter i världsklass som skapar regiontypiska viner.
Caunes-Minervois
Foto Marmor Caunes-Minervois av Washerboy  CC
Marmorn då?
Lika åtråvärd som slätten var för romarnas alla odlingar var bergskedjan i sig det; och i synnerhet marmorn däri. Strax norr om byn finns resterna av en rad med stenbrott, varav tre med den berömda rödrosa Caune-marmorn. Den användes flitigt av såväl romerska arkitekter som medeltida skulptörer, men fick ett rejält uppsving från och med Ludvig XIV:s extensiva bruk av den vid Versailles; han hade till och med ett helt eget marmorbrott i sitt namn, Carriere de Marbre du Roy, än idag det mest namnkunniga. Den intensivt röda marmorn var hett eftertraktad ända fram till Napoleon Bonapartes dagar och återfinns i åtskilliga byggnader och konstverk, bland dessa Le Grand Louvre, Château de Fontainebleau, Les Invalides och inte minst L'Opéra Garnier i Paris. Därefter föll marmorn ur modet, och stenbrotten ett efter ett i träda. Organisationen Les Marbrières de Caunes förvaltar och sköter den ekopark som idag skapats av stenbrotten och en sammanlänkande promenadslinga. En spännande och informativ strapats, vårt tips för den språkförsiktiga är att följa med på en guidad tur då all skyltning är på franska.
I Caunes-Minervois bör man, förutom att strosa gata upp och gata ner, särskilt stanna upp vid Maison Vidal, Hôtel Sicard och Hôtel d'Alibert, magnifika lämningar efter en mycket välbärgad befolkning och med starka italienska renässansinfluenser. Ett besök i Abbaye de Caunes-Minervois med sin fantastiskt fint bevarade romanska arkitektur är också att rekommendera, koret här är det äldsta i Languedoc med nästan tusen år och klostret har lager av byggnation som spänner från 700- till 1700-tal. En promenad mot nordost tar dig på en dryg halvtimme till det makalöst vackert belägna Chapelle de l'Ermitage de Notre-Dame-du-Cros; komplett med en ravin, utmärkta klätterväggar och en alldeles egen källa.
Caunes-Minervois
Foto Fransk cassoulet av Semmick photo
Som alltid i Frankrike så äter och dricker man gott också här! För att verkligen få en känsla av marmorns närvaro och dess inverkan på byns historia så rekommenderar vi bland annat La Table de Terroir och det lokala köket; här dinerar du i den gamla polerverkstaden, eller utomhus i skuggan av uråldriga träd. För en mer urban känsla kan vi tipsa om La Cantine du Curé och La Grande Fontaine, som båda har en lokalt förankrad meny med många rätter i tapas-stil. Bon week-end!
Video - Caunes-Minervois
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pes&Rosenberg