Gérard Bertrand
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-07-15 i vinrelaterat
Corbières
Château de Villemajou
Clos d'Ora

Gérard Bertrand

Gérard Bertrand
I hjärtat av Corbières vid anrika Château de Villemajou startade Gérard sin livsresa, vid sidan av sina vinproducerande föräldrar. Resan började redan 1975, när han var delaktig i sin första skörd och när han bredvid sin pappa, deltog nyfiket vid varje steg i tillverkningen.
Precis som hos Domaine d'Escapats Bruno Ohlzon ligger sport Bertrand lika varmt om hjärtat som vin, och detta i kombination med en naturlig talang för rugby gjorde att han valde att studera företagsekonomi vid universitetet i Toulouse, där han fick möjlighet att utvecklas vidare inom sporten. 1984 skrev han på för klubben RC Narbonne, där han kom att göra nio år som professionell rugbyspelare, innan han avslutade karriären med ett år för Stade Français. Han var under många år även representant för det franska rugbylandslaget.
Ödet ville dock återföra Bertrand till fädernegården, då hans far Georges hastigt gick bort i slutet av 80-talet. Under knappa tio år, fram till 1994 när han avslutade sin rugbykarrär, var han både vinmakare och professionell rugbyspelare och tog därefter över ordförandeskapet i RC Narbonne.
När hans far gick bort fokuserade han fullt ut på familjens ägor, men han närde en tanke om att renomméet på vinerna från hela regionen borde var högre, då kvaliteten inte alls avspeglades i priserna. Under årens lopp har han därför både förändrat vingårdsarbetet på sina egna ägor, men framförallt köpt upp små ädelstenar till vingårdar runt om i södra Frankrike. Idag äger Gérard Bertrand Wine Company hela 15 vingårdar, inklusive några av södra Frankrikes mest namnkunniga, och har en omsättning på långt över en miljard kronor. Ingen dålig resa för en enkel vinbondspojk från Corbières!
Ekologisk och biodynamisk odling är något som ligger Bertrand varmt om hjärtat, varför hela koncernen är inslagen på den vägen och har ett alltigenom omfattande hållbarhetstänk. När han tänker tillbaks på hur hans far och farfar brukade jorden på Château de Villemajou, så var det i samklang med naturen; då man visste att det var så man fick livskraftiga jordar och därmed bäst frukt. I det mer storskaliga vinmakeriet och där klimatet kanske inte är lika förmånligt, det vill säga där det geografiskt finns mer fukt i form av regn och/eller dimma, är det ofta klurigare att odla framgångsrikt helt utan besprutning mot till exempel mjöldagg, röta och/eller skadeinsekter. Men viljan finns där att hitta vägar runt alla de eventuella problem som ägorna står inför, så vägen mot total naturlighet är påbörjad och är uppsatt som ett tydligt uttalat mål.
En av kronjuvelerna i Bertrands lilla korg av guld och ädelstenar är Clos d'Ora. En liten del av vingården Laville Bertrou i AOC Minervois La Livinière, som Gérard Bertrand valt ut som exceptionell ur kvalitetsperspektiv och som därför numera vinifieras under egen etikett. Bertrand har flera sådana här viner, där han funnit delar av en vingård extra speciella och valt att skilja ut dem under egen flagg.
Sedan 2002 står Gérard Bertrand Wine Company som ägare till namnkunniga Château l'Hospitalet, som under de senaste tjugo åren förvandlats till ett veritabelt Mekka för den Medelhavsinriktade livsstilen. Boende i historiska byggnader med fantastiska sviter och rum, restauranger med mat i världsklass och en närvarande och levande konst- och kulturscen. Konsten att njuta i ett sydfranskt nötskal!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg