Druvan Muscat
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-10-17 i vinrelaterat
Vindruva
Muscat blanc
Petit grains

Druvan Muscat

Druvan Muscat
En druva som rör upp åsikter. Tveksam att använda till torra vita viner tycker vissa - tvärtom tycker andra. Toppen att blanda med Grenache tycker vinmakarna i Alsace. Med sin höga sockerhalt är den svårslagen för tillverkning av dessertviner, tycker vinbönderna på Samos och i Piemonte.
Druvan Muscat har omkring 200 olika familjemedlemmar som används inom vintillverkning, russinproduktion bara till att ätas direkt från klasen. Druvorna kan skifta i nästan alla olika färger från vita, gula och rosa till att vara nästan svarta i skalet. Olika varianter av Muscat odlas runt om i hela vinvärlden - från Australien till Bulgarien. Druvans karaktär och användningsområde varierar beroende på vilken geografisk plats den får växa. Här är några av de mest vanliga varianterna:
Muscat blanc á petit grains
Den mest kommersiellt välkända varianten i familjen Muscat, är druvan Muscat blanc á petit grains. Små runda bärliknande druvor som kan skifta i färgen från år till år, men som oftast används till vitt vin. I Italien odlas den nästan uteslutande i Piemonte och används i tillverkningen av det populära mousserande dessertvinet Muscato di Asti. Asti passar till bäriga desserter och har en fruktigt blommig karaktär, lätt bubblig med inslag av honung, päron och mandarin. Ett mousserande vin kallas i Italien för Spumante medan ett semi-mousserande kallas för Fizzante. I Grekland odlas druvan på ön Samos. Där är vinbönderna världsberömda för sina söta viner. Muscat blanc används i tillverkningen av det söta vinet Muscat de Samos, medan man i Franska Alsace helst blandar den med druvan Grenache blanc för att skapa torra aromatiska viner.
Muscat d´Alexandrie
Vinexperter tror att det här är den äldsta druvan som finns utan att ha genmodifierats eller alterneras på något sätt. Den räknas till de antika vinrankorna och har odlads mycket länge. Den var särskilt populär under efterkrigstiden 1945 och framåt. Till karaktären är den okomplicerad och söt med en tydlig smak av druva - vilket känns ganska unikt i vinsammanhang.
Muscat Hamburgh
Känd som svart Muscat tack vare sitt mörka skal. Sorten togs fram i de viktorianska växthusen under 1800-talets England. Det var en trädgårdsmästare som korsade den Schweiziska druvan Schiava Grossa med sorten Muscat d´Alexandrie. I södra Europa används den nästan bara till dessertviner, medan man i östra Europa på grund av kyligare klimat tillverkar torra röda viner med svart Muscat.
Muscat Ottonel
En relativt ny medlem i Muscat-familjen som främst odlas längre upp i Europa. Den liknar Hamburgh och odlas mest i Tyskland, Österrike, Bulgarien, Tjeckien och Rumänien. Viner tillverkade av druvan Muscat Ottonel är torrare i karaktären i jämförelse med sina sötare syskon söderifrån.
Druvan Muscat
Viner med Muscat som just nu finns i Escapat's sortiment är följande; Escapat Petillant - ett lätt pärlande vin och Escapat White Emotion. Båda dessa har nästintill inget restsocker (<1gr/l) och är väldigt fruktiga och friska.
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur
Foto Muscat av Silverije  CC