Vandra i Languedoc
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-10-02 i turism
Cathar trail
GR36
GR77

Vandra i Languedoc

Vandra i Languedoc
Hösten är bästa tiden för vandringar och bara en dagstur från Escapat finns en mängd olika leder att välja mellan. Vandra på historisk mark genom naturens alla skiftningar, dofter och hisnande vyer. Följ Cathar trail mellan alla märkvärdiga slott eller gå på grottvandring. Möjligheterna är många.
Vi tar på oss rejäla skor eller vandringskängor och har ryggsäcken packad med mat, frukt och gott om vatten och annan dryck. De lokala lederna har gula markeringar på träd, murar, stenar och stolpar. Ser du röd-vita markeringar har du hittat en GR-led. GR står för Grand Randonée, de stora vandringslederna som korsar längre sträckor i Frankrike och länderna runt omkring.
Cathar trail
Cathar-leden är en lång led som går från Port-la-Nouvelle till Foix bjuder på en fantastisk färd genom historien och förbi flera av de stora katar-slotten: Châteaux d'Aguilar, Padern, Quéribus, Peyrepertuse? Gå hela vägen till Montsegur eller bara en bit, vandringen tar dig genom medeltidens Languedoc och den turbulenta historien om det blodigaste av alla korståg. Du kommer att korsa vida fält, ha utsikt över grandiosa landskap och besöka citadell och borgar du bara trott fanns i Game of Thrones.
GR36
korsar hjärtat av landskapet Aude också i nord-sydlig riktning men lite längre österut. Panoramat över omgivningarna i Montagne Noire och Corbières är hänförande, man ser så långt som till Fenouillèdes. Efter en skogsbrand sommaren 2019 i staden Monze är både vandring och trafik förbjudna i det brända området. Men resten är väl värda varenda steg. Längre söderut passerar den Carcassonne och där går leden behändigt rakt igenom den stora borgen La Cité. Fortsätter du ända till gränsen mot Andorra? Hoppa på Gula Tåget på vägen tillbaka ner mot Perpignan!
Vandra i Languedoc
Foto Carcassonne av ThomasLENNE
GR78 (Chemin du Piémont)
Är en trevlig väg som startar från Carcassonne och sedan går igenom Malepère, en varierande bergsmassiv med stor biologisk mångfald. Den ansluter till Fanjeaux och sedan till Ariège och den kanske mest kända av alla pilgrimsleder, den mot Santiago de Compostela.
Tour de Razès
Tour du Razès tar dig genom ett kulligt och fantastiskt vackert landskap med omväxlande odlade åkrar, ängar, hedar och skogsmassiv med Pyrenéerna som bakgrund. Allra mest odlas här solrosor, vandringar när de blommar i juli rekommenderas starkt! Området är känt för de berömda byarna "circulades". Dessa medeltida byar är byggda i koncentriska cirklar runt den centrala kärnan, med en blind fasad som fungerar som jordvallar runt om för att skydda mot fienden. Från toppen av Pech des Trois Seigneurs, som ligger där de tre dalarna Courbière, Vicdessos och Arac möts, får du en exceptionell vinkel på utsikten.
Trassanel - Maquis-grottan
Istället för långturer går det fint att följa någon av alla "boucles", promenadslingor som börjar och slutar på samma ställe. Om du av en händelse upptäcker Trassanel, blir du inte besviken. Denna vandring på 8 km gör att du kan upptäcka Medelhavssidan av Montagne Noire. Kalkstenmassivet är ganska blygsamt men en glädje för vandraren som vill ta en dagstur. Området är genomsyrat av historia, du kommer lära dig en hel del om motståndsrörelsen, Le Maquis.
Caudebronde - Audebronde
Denna korta 6 km vandring är tillgänglig för alla, det kan hända att du förälskar dig i trakten. Badande i ljus och fräschör skulle denna vackra by i Montagne Noire kunna passera obemärkt från huvudvägen. Caudebronde la Discrète ligger nöjt där vid floden med sina vackert arrangerade skiffertak. Man bröt stenen försiktigt från skifferbrotten och gav den sedan vidare till le lauzeur, som la ut den som vackert hantverk på taken.
Att tänka på
Man får tyvärr inte slå upp sitt eget tält hur som helst men för vandrare finns gott om campingplatser och chambre d'hôtes överallt. Oavsett var du vandrar, kolla alltid vädret noga innan och var beredd på att det kan växla snabbt. Dimman kommer, en storm slår till och uppkopplingen är ofta obefintlig bara en bit bort. Då är det toppen med en tröja, vatten och extra mat.
Video - Vandra i Languedoc
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg