Le Train Jaune
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2020-05-28 i turism
Villefranche-de-Conflent
Pyrenéerna
Gula tåget

Le Train Jaune

Le Train Jaune
Sugen på att åka tåg? Gör som tågnördar från hela världen, ta dig upp mot Pyrenéerna och hoppa på ?Le Train Jaune", Gula tåget. Med snittfart på trettio kilometer i timmen snirklar det sig hela vägen genom bergen upp till grevskapets Cerdaniens högplatåer. Halsbrytande vyer, snygga broar och alla möjligheter till avstickare utlovas.
Gula tåget nås med tåg, buss eller bil från Perpignan till Villefranche-Vernet-les-Bains. Eller från Latour-de-Carol-Enveitg åt andra hållet, via huvudvägen eller tåglinjen som går mellan Toulouse och Barcelona. Ta tåget hela vägen eller en dagstur från ena eller andra hållet. Stopp vid någon trevlig station rekommenderas varmt.
Le Train Jaune
Villefranche-Vernet-les-Bains.
Utgångspunkten Villefranche-Vernet-les-Bains är en mycket vacker, befäst liten by med flera möjligheter till övernattning. Som namnet antyder les-Bains vilket betyder baden. Finns både här och vid ett antal andra stopp längs vägen, varma källor där man kan bada året om. I närheten kan man utforska ett system med kalkstensgrottor och en mängd vandringsleder har sin utgångspunkt här.
Sträckan är 62 kilometer lång och trafikeras av franska SNCF som vanligt regionaltåg, ingen platsreservation behövs. När vädret tillåter kör man också med några öppna vagnar med träbänkar och utan tak. Längs vägen passerar man två fantastiska broar, 4 akvedukter och 19 tunnlar. Vid stationen Olette kan tåget komma upp i hela 55 kilometer i timmen. Annars håller det i snitt trettio och rör sig långsamt från frodigt grön lövskog och strama vinodlingar vidare upp genom bergen med gran och blåbär. Hästar och kor, får och getter betar lugnt på ängarna med klämtande klockor i ekon mot bergssidorna.
Namnet har tåget fått från färgerna i den katalanska flaggan, gult med röda detaljer. Det som är ganska unikt är också att strömförsörjningen sker från en tredje strömskena, mellan de två vanliga. Den tekniken var vanlig när man byggde de första tunnelbanorna i Europa, som till exempel metron i Paris. Elen till tåget produceras fortfarande i kraftverket La Cassagne, en stor vit byggnad nere i dalen som syns tydligt en bit efter Nyers. Där bodde många av arbetarna under tiden järnvägen byggdes.
Le Train Jaune
Viaduc du Sejournée.
En av det första sevärdheterna är den vackra bron Viaduc du Sejournée. En 65 meter hög stenbro, med bärande torn, 16 huvudbågar och flera mindre som förstärkning över floden nedanför. Förstås svårt att se från själva tåget men spåren svänger både före och efter. Då kan man genom att luta sig lite ut från vagnen skåda både den och tåget.
Le Train Jaune
Foto Pont Gisclard av Leonid Andronov
Pont Gisclard.
Men pass på, bara en liten stund senare kommer man till Pont Gisclard, Frankrikes största hängbro i metall. Ett litet mästerverk för sin tid när järnvägen byggdes 1909, men helt nödvändig som lösning för att överlista de branta bergväggarna över floden i extremt svåra omgivningar. Från de höga pylonerna går vajrar i metall till brons alla fästen och även om vi inte märker det, är den alltså gjord för att kunna röra sig utan att rasa ihop.
Efter det kommer man så till Mont Louis, en annan befäst by och en av huvudstationerna där tåget alltid stannar. De flesta av stationerna är annars så små att man måste säga till om man vill åka med eller kliva av där. Ju högre upp man kommer ligger de dessutom i såna halsbrytande branter att man inte ens begriper hur folk ska ta sig därifrån.
Frankrikes högst belägna station kommer sedan, Bolquère Eyne, som ligger på 1592 möh. Därefter stationer med namn efter varma källor som avlöser varandra: Font Perdrouse, Font Romeu, Les Escaldes. Små hotell, bed&breakfast och ställen att äta på finns här och var men kom ihåg att vi ju högre upp vi kommer, desto mer övergår turistorterna till ha tonvikt på vintersport snarare än sommaraktiviteter. Fantastiska vandringsleder finns det dock gott om överallt, skaffa en bra karta, kompass och bra skor så är du hemma. Om du till går av i Err har du närmast till högsta toppen i närheten, Puigmal, på nästan tre tusen meter.
Le Train Jaune
Puigcerdà.
Väl uppe på högplatån finns det flera saker som man kan ägna sig åt. Puigcerdà är nuvarande huvudort i Cerdanien och vakar över högplatån med sitt magnifika klocktorn, så pass högt upp att man tar hiss till centrum. Den medeltida gamla staden ligger på spanska sidan men är nästan ihopväxt med Bourg Madame där gula tåget har station.
Le Train Jaune
Lagfoto Majadahonda (från Madrid) 1998.
En kul kuriosa när det gäller Puigcerdà, är att det var här jag vann spanska mästerskapen med hockeylaget Majadahonda (från Madrid) 1998. Jag fick då som lagkapten avgöra finalen med mitt andra mål i matchen. Det var också här som den resan faktiskt började. Jag var nere och spelade en cup med AC Camelen två år innan, och fick då frågan om jag ville börja spela med Puigcerdà. Efter lite funderande så vart det spanska ligan, men inte i Puigcerdà utan i Madridlaget Majadahonda.
Åter till turismen. Man kan också stanna till och ta en tur in i den spanska exklaven Llivía. Det betyder är det är spansk mark, fast ett par kilometer in i Frankrike. Så länge grevskapet Cerdanien var franskt var detta huvudorten. Efter pyreneiska fredan 1659 fick det vara kvar som spanskt territorium, kanske för att det ändå var en välbyggd borg där uppe på toppen. I praktiken är det förstås ingen som bryr sig. Den är, som allt annat här i trakterna, helt enkelt katalansk. Och bjuder på fin utsikt.
Sedan är ju förstås Andorra trevligt. Dels om vintern med skidsportorter av världsklass, dels som taxfree-paradis. För att komma dit tar man någon av direktbussarna från Hospitalet de Andorra.
Video - Le Train Jaune
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Maria Unde Westerberg