Blanquette de Limoux
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2021-05-07 i vinrelaterat
Champagne
Blanquette
Limoux

Blanquette de Limoux

Blanquette de Limoux
Vilket var världens första mousserande vin? "Champagne!", blir allt som oftast svaret på den frågan. Men redan år 1531 finns det nedtecknat av Benediktinermunkar från klostret i Saint-Hilaire hur man satte kork i flaskorna, fäste en grimma som höll korken på plats och hur en andra jäsning ägde rum i flaskan så att resultatet blev ett mousserande vin. I Champagne, där man på den här tiden tävlade mot Bourgogne om vilken region som var bäst på stilla viner, hade man då och då problem med exploderande flaskor, men det var något man försökte experimentera bort!
Blanquette, som är occitanska för "den lilla vita", ska enligt det regelverk som finns innehålla minst 90% av druvan Mauzac. Anledningen till att Mauzac fått just namnet Blanquette är den vita "behåringen" på de gröna, och med ett vinblads mått mätt, små bladen. Det mousserande vinet får även innehålla, förutom ovan nämnda Mauzac, 10% Chardonnay och/eller Chenin Blanc. Både Chenin Blanc och Chardonnay är druvor som tagit över mer och mer i vingårdarna, så 1990 skapades en AOC där Mauzac tilldelades en större betydelse för att inte försvinna bort till historien. Ett litet extra tips på vägen för er som reser i området; vi kan kort poängtera att områdets ekade Chardonnay-viner, som är klassade som "Vin de Pay", anses ligga enbart några steg efter Chardonnay från södra Bourgogne!
Det finns ett antal sätt att tillföra bubblor i vinet, men det som är aktuellt i fallet med Blanquette de Limoux kallas för "Methode ancestrale". En del av er kanske har sett eller hört uttrycket "Pet Nat", vilket står för "Pétillante Naturel", en annan benämning för "Methode Ancestrale", men med en liten extra dos hipster. Vinet buteljeras helt enkelt innan det är färdigjäst i jäskaret, varför jäsningen avslutas på flaska. En biprodukt av jäsningen är koldioxid, som blandas med vattnet i vinet och bildar så kolsyra. I och med att man buteljerar innan jäsningen är klar, så varken klaras eller filtreras man vinet, dessutom finns det en stor andel jästceller kvar i det halvfärdiga vinet. När jästen antingen ätit upp allt socker, eller inte klarar av att äta mer socker, så dör den och faller ner mot botten, som ett sediment. Den opaka drycken kan se odrickbar ut, men är egentligen är processen bara så naturlig den kan bli!
Vissa konsumenter föredrar att förvara flaskorna stående, så att det mer eller mindre klarnade vinet kan dekanteras direkt i glasen, medan andra föredrar att skaka lätt på flaskan, så att vinet blir slöjigt av allt sediment. På det senare viset följer mycket aromer och framförallt en krämig textur med ner i glaset vid servering. Smaken är, som bekant, som baken.
Blanquette de Limoux
Foto Mousserande viner av Andocs
Idag är det en del producenter som gått över till att tillverka sin Blanquette de Limoux enligt "Methode traditionelle", vilken är den metod man använder i Champagne. Vinet jäses då ut helt, det klaras och filtreras om så önskas innan buteljering, det buteljera, en "liqueur de tirage" bestående av lite socker och jäst tillsätts, och så sätts på en kronkapsyl. Den andra jäsningen tar fart och bubblor bildas under den tid man beräknat att jästen tar på sig att konsumera sockret. När den andra jäsningen är klar, låter man flaskan stå upp och ned en tid så sedimentet samlas under kapsylen, varefter man fryser toppen, öppnar flaskan och av trycken flyger sedimentet ut. Sen toppar man upp flaskan och försluter med kork och grimma. Vilken metod som är bäst är enbart beroende på personligt tycke och smak!
En av de större skillnaderna mellan de två tillverkningsmetoderna, är att man med Methode Ancestrale får ett vin med betydligt lägre tryck. En pet nat har ofta ett tryck på 2-4 bar, medan ett vin gjort enligt den traditionella metoden har ett tryck på 5-7 bar. Trycket är det som blir effekten av koldioxidgenereringen, vilket i slutändan bestämmer hur mycket bubblor det blir i vinet.
Smakprofilen för Blanquette de Limoux är ofta friskt äpplig, floral, ibland med inslag av tropisk frukt och med en viss gräsighet. Många gånger i blindprovningar har Rosenberg ganska lätt kunnat identifiera mousserande härifrån, just på grund av den distinkta doften av nyklippt gräs och den tydligt profilerade friska äppligheten. Det är ett vin som är helt perfekt som aperitif, med sina pärlande och läskande toner!
Vill man ha något att tugga på till vinet så är lite fetma, friskhet och grönt en bra kombination. Ett litet tips på tilltugg till en Blanquette de Limoux är trekanter av rostat bröd med en röra på av kallrökt lax, tärnat Granny Smith, silverlök, dill, smetana och en neutral färskost, och avsluta med några vrid på svartpepparkvarnen. C'est une combination parfait!
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
pea&Rosenberg