Vinbonden Jaques Calvel
Google 4,9 Google betyg | Facebook 5,0 Facebook betyg | Trustpilot 4,9 Trustpilot betyg
Språk svenska Språk engelska Langue franska

Kvalitetsviner, boende, upplevelser och mycket mer
Din varukorg

ESCAPAT MAGAZINE

Uppdaterad 2021-09-12
Publicerad 2019-11-22 i vinrelaterat
Blanquette de limoux
J.Laurens
La Digne d'Aval

Vinbonden Jaques Calvel

Vinbonden Jaques Calvel
Allt började i den lilla franska bergsbyn Rodome där Jaques Calvel växte upp och intresserade sig för rugby, datorer och informationsteknik. Flera år senare lämnar han en lång framgångsrik karriär inom IT-branschen bakom sig för att viga sitt liv åt vingården. Med tiden har Jaques Calvel utvecklat en unik fingertoppskänsla, kunskap och teknologisk precision i sin roll som vinbonde.
Våra mousserande viner produceras på vackra Domaine J.Laurens av Jaques Calvel: den IT-tekniska vinbonden. Jaques föddes i en liten by i franska Pyrenéerna vid namn Rodome. Där växte han upp under lugna småstadsförhållanden tills en dag då var det dags att börja studera. Då började han varva ingenjörsstudier i Toulouse med att spela Rugby på fritiden, en mycket populär sport i regionen. Efter sina studier i slutet på sextiotalet, påbörjade Jaques sin karriär inom "Information Technology" - IT, på IBM och pendlade mellan Frankrike och USA under några år.
När han slutade på IBM började han organisera och leda mindre arbetsgrupper av konsulter som sysslade med mjukvaruutveckling inom områdena numerisk kartläggning, datorstödd tillverkning och design. Han hann med en hel del dokumenthantering under den här perioden också. Från 1977 arbetade Jaques på många olika platser världen. Bland annat USA, Japan, Tyskland, England, Italien, Spanien och Frankrike. Så höll han på fram till 1987, då han bosatte sig i Genève och startade sitt första egna bolag inom mjukvaruutveckling.
Bolaget växte snabbt och öppnade filialer i Basel och Zurich för att täcka hela Schweiz. Som mest hade Jaques 235 ingenjörer som arbetade under honom. Allt gick som på räls och 1999 sålde Jaques bolaget till Thalès-gruppen, som en förberedelse inför milleniumbuggen som det sades skulle inträffa år 2000. Det gjorde den som bekant inte, men året därpå, 2001, lämnade Jaques ändå IT-världen för gott.
Vinbonden Jaques Calvel
Vad skulle han nu använda sitt högteknologiska sinne och passion för perfektion till? Han bestämde sig för att försöka hitta tillbaks till sina rötter. År 2002 köpte han vingården Domaine J.Laurens av en Champagne-expert. Gården byggdes från grunden i början av 80-talet och har två nyckelcuvéer som bär gårdens rykte och fortfarande säljs och produceras.
Det mest spännande och unika med Jaques är hur han använder sin bakgrund inom den moderna och tekniska IT-branschen och applicerar den i den klassiska vinmakar-rollen. Tack vare hans erfarenheter av att driva internationella företag har han lyckats etablera sina viner globalt. Hans breda kontakt och vänskapsnät har hjälp honom att nå framgång i en värld som präglas av gemytlighet och vänskap.
Under bara några år har Jaques satt ihop ett pålitligt team av kompetenta personer som tar hand om vinstockarna. Han har också folk som har hand om den lokala och globala försäljningen och hjälper honom att producera eleganta mousserande viner enligt de traditionella metoderna. Jaques huvudsakliga mål som vinbonde har alltid varit att kontinuerligt producera viner med en väldigt hög kvalitét år efter år. Och han har haft ambitionen att enbart sälja vinerna inom professionella nätverk med samma service och kvalitét-tänk som han själv.
Idag producerar J.Laurens runt 500.000 flaskor om året med sex olika cuvéer som alla säljs i omkring 25 länder runt om i världen. På alla marknader som han är verksam i har Jaques viner ett utmärkt rykte. Precis enligt hans noggrant uträknade planer.
Video - Vinbonden Jaques Calvel
Hitta hit
Vinbonde
Bruno Ohlzon
Vid pennan
Emil Vasseur